Bakan Bolat, Diyarbakır’daki ziyaretleri çerçevesinde, bakan yardımcıları Sezai Uçarmak ve Volkan Ağar ile birlikte Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’yi de yanına alarak, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Gastronomi Merkezi’nde meslek odası temsilcileriyle bir araya geldi.
Bolat, burada yaptığı açıklamada, tarihin en yüksek ikinci nisan ayı ihracat rakamlarının elde edildiğini vurguladı ve bu rakamın son 9 aylık dönem içerisinde en yüksek ihracat artış oranına ulaştığını ifade etti.
Yılın ilk dört ayında ihracatın 87 milyar dolara yükseldiğini belirten Bolat, bu sürecin başarılı bir performans sergilendiğinin altını çizdi.
“52 milyar dolar ihracat kredisi ve ihracat sigortası gerçekleştireceğiz”
Bolat, yaklaşan aylara umutla baktıklarını dile getirerek, ticaret savaşlarının kızıştığı bir ortamda Türkiye’nin dünya ekonomisindeki ve bölgedeki istikrarlı siyaseti, güçlü ekonomisi ile dikkat çektiğini vurguladı.
Kovid-19 salgını, Rusya ve Ukrayna savaşı gibi zorluklara rağmen Türkiye’nin güçlü üretim kapasitesi ve ihracat yapısıyla bu krizlere karşı dayanıklı bir konumda bulunduğunu belirten Bolat, şunları kaydetti: “Ticaret savaşlarının yükseldiği bu ortamda Türkiye, güvenilir bir tedarik ve lojistik üssü olarak kendini gösterdi. Gelecek aylarda mal ve hizmet ihracatındaki artış hızını sürdüreceğiz.”
Bolat, 2022’yi 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatı ile kapatan Türkiye’nin, bu yıl en az 390 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediğini ifade etti.
Bu hedefe ulaşmak için ihracatçılarla Bakanlık olarak var güçleriyle çalıştıklarını aktaran Bolat, son üç hafta içinde Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Suriye, İtalya ve Libya ile önemli işbirliklerine imza attıklarını söyledi.
İş forumları, yuvarlak masa toplantıları ve ikili görüşmeler ile ihracatı artırmayı amaçladıklarını anlatan Bolat, “Ticaret Bakanlığımızın mal ve hizmet ihracatı teşvikleri ile Eximbank’ın genişleyen kredi imkanlarıyla bu yıl 52 milyar dolar ihracat kredisi ve ihracat sigortası sağlayacağız.” dedi.
“Diyarbakır, ithalatı az, ihracatı yüksek bir şehir”
“Terörle mücadelenin başarıyla sonuçlanması, Diyarbakır’a canlı bir gelişim ortamı kazandırdı.” diyen Bolat, şehrin kalkınma seviyesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Yatırımlarda ve fabrikalarda önemli bir artış yaşandığını belirten Bolat, hükümet olarak 22 yılda Diyarbakır’a 760 milyar liralık kamu yatırımı yapıldığını kaydetti. Ayrıca, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ne 385 hektara kadar yeni bir alan kazandırıldığını ve altyapısının tamamlandığını ifade etti.
Bolat, Sur ilçesinde kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde inşa edilen 507 konut, 137 dükkan ve 9 butik otelin tamamlandığını belirterek, Diyarbakır’ın tarım, sanayi, turizm ve sağlık sektörlerinde önemli bir gelişim gösterdiğini söyledi. Silvan Sulama Tüneli’nin inşaatının beş yılda tamamlanmasının ardından Diyarbakır’ın tarımsal üretiminin üç katına çıkmasını umduğunu ifade etti.
Diyarbakır’ın ihracat performansına dikkat çeken Bolat, şehrin 2022’yi %7.5’lik artışla 331 milyon dolarlık ihracatla kapattığını, 2023 yılının ilk çeyreğinde ise 110 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini vurguladı. Aynı dönemde %6.7’lik bir ihracat artışı sağlandığına işaret etti.
Diyarbakır’ın ithalatının az, ihracatının yüksek olduğunu, bu durumun şehrin dış ticaret fazlası verdiğini belirten Bolat, her bir dolarlık ithalata karşılık 2 dolar 61 sentlik ihracat gerçekleştirildiğini aktardı. Bakanlık olarak geçen yıl Diyarbakır’a 63 milyon lira ihraç teşviki sağladıklarını, ayrıca 48 milyon dolarlık ihracat kredisi ve sigortası desteği verdiklerini söyledi.
Bu yıl hükümetin Diyarbakır esnafına 447 milyon lira, %50 faiz sübvansiyonlu kredi desteği sağladığını belirten Bolat, son 22 yılda 4 milyon 400 bin esnafa toplamda 600 milyar liraya yakın finansman desteği sağlandığını açıkladı.
Kadın kooperatiflerine verilen hibe destekleri yükseltildi
Bolat, Türkiye’nin 12.2 milyon tonluk lisanslı depo kapasitesine sahip olduğunu, Diyarbakır’daki lisanslı depoların 800 bin ton kapasiteye ulaştığını belirterek, bu durumun tarımın gücünü ortaya koyduğunu ifade etti. Kadın kooperatiflerine bugüne kadar 510 milyon lira destek sağlandığını söyleyen Bolat, hibe desteklerinin miktarını 1 milyon liraya çıkardıklarını açıkladı.
Ayrıca, kadın kooperatiflerinin personel desteğini 538 bin lira, fuara katılım desteğini ise 150 bin liraya yükselteceklerini bildirdi. Bolat, “Kadın kooperatiflerimize hayırlı olsun.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Toplantıya, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Suna Kepolu Ataman ve Mehmet Galip Ensarioğlu, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Ömer İler ile meslek odalarının temsilcileri katıldı.