Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık, İsrail’in son 50 gündür Gazze’ye yönelik insani yardım girişlerini engellemesine ilişkin ortak bir açıklama yaptı.
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, “İsrail, 50 gündür Gazze’ye insani yardımın geçişini tamamen durdurmuş durumda. Temel malzemelerin mevcut durumda bulunmadığı veya hızla tükendiği belirtiliyor. İçinde 1 milyon çocuğun bulunduğu Filistinli siviller, açlık, salgın hastalık ve ölüm riski ile yüz yüze. Bu duruma bir son verilmesi gerekiyor. İsrail’e, sivillerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Gazze’ye hızlı ve engelsiz insani yardım girişini hemen yeniden başlatma çağrısı yapıyoruz” denildi.
“KATZ, İNSANİ YARDIMLARI POLİTİZE ETTİ”
Açıklamada, İsrail’in ateşkesi bozarak yeniden saldırılara başlamasına da vurgu yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının, ateşkes döneminde Gazze’ye bir miktar yardım gönderebildiği hatırlatıldı. “İsrail’in Gazze’ye yardım girişlerini engelleme kararına hoşgörü gösterilemez” ifadesinin yer aldığı metinde, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz’ın insani yardımları politize eden açıklamaları eleştirildi. Bunun yanı sıra, İsrail’in savaştan sonra Gazze’de kalma planlarının kabul edilemez olduğu ve bu durumun barış çabalarına zarar verdiği belirtildi.
Açıklamada, “İnsani yardım asla siyasi bir araç olarak kullanılmamalı ve Filistin toprakları azaltılmamalı ya da herhangi bir demografik değişime tabi tutulmamalıdır. İsrail, uluslararası hukuk çerçevesinde insani yardımların engelsiz bir şekilde geçişine izin vermekle yükümlüdür” ifadelerine yer verildi.
“İSRAİL, SİVİLLERİ KORUMAK İÇİN DAHA FAZLA ŞEY YAPMALI”
İnsani yardım kuruluşlarının, taraflardan bağımsız bir biçimde yardım sağlayabilmesi gerektiği vurgulandı. Üç ülke, “İsrail, BM ve insani yardım örgütlerinin Gazze’de güvenli bir şekilde faaliyet göstermelerine olanak tanımalıdır. Hamas, yardımları kendi mali çıkarları için ya da sivil altyapıyı askeri amaçlarla yönlendirmemelidir” açıklamasını yaptı.
İsrail güçlerinin insani yardım personeline, altyapıya ve sağlık tesislerine yönelik son saldırılarına da dikkat çekildi. Ülkeler, İsrail’in sivil halkı, altyapıyı ve insani yardım çalışanlarını korumak için daha fazla çaba göstermesi gerektiğine işaret etti. Açıklamada, ayrıca çatışmaların engellenmesine yönelik sistemlerin oluşturulması ve insani yardım çalışanlarının Gazze içinde serbest hareket edebilmesi gerektiği vurgulandı.
“TARAFLAR ATEŞKESE GERİ DÖNMELİ”
Ortak açıklamada, İsrail’in askeri operasyonları sırasında tıbbi personel ile tesislerine yönelik zararları önlemesi gerektiği ifade edildi. “Hasta ve yaralıların tedavi için Gazze Şeridi’nden geçici olarak çıkmasına izin verirken, halkın acil sağlık ihtiyaçlarının da karşılanmasına olanak sağlamalıdırlar” denildi.
Tüm taraflara yalnızca ateşkese geri dönme çağrısı yapılmakla kalmayıp, Hamas’a da geride kalan tüm rehineleri serbest bırakma hususundaki çağrılar sürdürülmüştür. Açıklama, “Hepimiz, hem İsrailliler hem Filistinliler için kalıcı barış ve güvenliği getirme, bölgede uzun vadeli istikrar sağlama çabası olarak iki devletli çözümün uygulanması yönünde çalışmalarımızı artırmalıyız” ifadeleriyle sona erdi.