1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye-Japonya İlişkilerinde Yeni Dönem Başladı

Türkiye-Japonya İlişkilerinde Yeni Dönem Başladı

featured

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Osaka EXPO 2025 etkinliği kapsamında Tokyo’da düzenlenen “Türkiye-Japonya CEO Yuvarlak Masa Toplantısı”na katılım gösterdi.

Toplantıya, iki ülkenin iş dünyası temsilcileri katılırken, Bolat bu yıl Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 101. yıl dönümüne vurgu yaptı. Türkiye’nin Japonya ile olan ilişkilerinin karşılıklı fayda sağladığını ifade eden Bolat, Japonya’nın inovasyon, ileri teknoloji ve hassas mühendislik alanlarında global ölçekte öne çıktığını belirtti.

Türkiye-Japonya ticaret hacmi 5,4 milyar dolar

Bolat, Türkiye’nin Avrupa, Asya ve Afrika’nın yanı sıra çeşitli pazarlara erişim konusunda kendini bir “bölgesel merkez” olarak kanıtladığını söyleyerek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl itibarıyla 5,4 milyar dolara ulaştığını aktardı.

Türkiye’nin Japonya’ya olan ihracatında geçtiğimiz yıl %11,4 oranında bir artış yaşandığını memnuniyetle kaydeden Bolat, ticaretteki yapısal dengesizliğin halen büyük bir sorun teşkil ettiğini ifade etti. Bu dengesizliğin giderilmesi ve sürdürülebilir bir ticaret yapısının oluşturulması amacıyla kararlı bir tutum sergilediklerini vurgulayan Bolat, müzakereler hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması, bu çabanın merkezinde yer alıyor ve hâlâ müzakere aşamasındadır. Anlaşmanın, ticaretin çeşitlendirilmesi, dengenin sağlanması, yatırımların artırılması ve gerçek bir ‘kazan-kazan’ ortaklığı oluşturulması açısından stratejik bir araç olacağına inanıyoruz. Müzakerelerin son aşamalarına yaklaşırken, her iki tarafın hassasiyetlerine saygı duyan yeni fırsatların önünü açacak ortak bir zemin bulacağımıza dair inancımız tamdır.”

“Japon yatırımcılarını ülkemize daha fazla yatırıma davet ediyoruz”

Bolat, Japon şirketlerinin Türkiye’ye yaptığı doğrudan yatırımların 3,1 milyar doları aştığını belirterek, Türkiye’de 275 Japon firmasının faaliyette bulunduğunu kaydetti.

Otomotivden enerjiye, kimyasallardan gıda işleme sanayisine kadar birçok alanda dünya çapında tanınmış Japon firmalarının Türkiye’de faaliyet göstermesinin kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu belirten Bolat, devamında şunları ifade etti:

“Japonya’nın dünya genelindeki 2 trilyon doları aşan doğrudan dış yatırım portföyü içinde, Türkiye’nin payının maalesef yalnızca %0,11 gibi düşük bir seviyede kaldığını üzülerek dile getirmeliyim. Bu nedenle Japon yatırımcılarını, ülkemizin artan potansiyelini keşfetmeye ve özellikle imalat sanayi, yeşil ve temiz enerji, elektrikli araç ekosistemi, dijital endüstriler, akıllı şehirler ile altyapı ve ulaştırma gibi stratejik alanlarda daha fazla yatırım yapmaya davet ediyoruz. Ayrıca, üçüncü ülkelerde gerçekleştirilen müteahhitlik projelerinde de önemli bir işbirliği alanı olduğunu görmekteyiz. Özellikle çatışma sonrası yeniden yapılandırma, altyapı geliştirme ve iklim dirençli yatırımlar açısından Afrika, Orta Asya, Orta Doğu ve Ukrayna büyük fırsatlar sunuyor.”

Bolat, Türk ve Japon firmalarının Dubai Metrosu, Yeni Doha Uluslararası Havalimanı ve Hamad Havalimanı Genişletme Projesi gibi prestijli projelerde kayda değer başarılar elde ettiğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca Japon firmalarının Türkiye’deki altyapı projelerindeki katkılarına da değinen Bolat, “Boğaziçi köprüleri, Marmaray Tüneli ve halihazırda devam eden Fatih Sultan Mehmet Köprüsü rehabilitasyon çalışmaları, Japonya’nın ülkemizin kalkınmasına yaptığı kalıcı katkılara sadece birkaç örnektir,” şeklinde konuştu.

Bolat, Türk iş dünyasını, iki ülke arasındaki işbirliğini derinleştirmeye ve yeni ortak girişimler oluşturmaya davet etti.

Türkiye-Japonya İlişkilerinde Yeni Dönem Başladı
Yorum Yap
Bizi Takip Edin