1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Yerli Yapay Zeka ile Türkiye Teknoloji Lideri Oluyor

Yerli Yapay Zeka ile Türkiye Teknoloji Lideri Oluyor

featured

Bu yıl “Yapay Zeka Teknolojileri” temasıyla gerçekleştirilen “7. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı”, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla ATO Congresium’da başlamış olup, 27 Nisan’a kadar devam edecektir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 22 yıl içerisinde gerçekleştirdikleri adımlarla verimliliği ön plana alarak, teknolojiyi üretim ile buluşturup yerli ve milli kapasiteyi güçlendirdiklerini belirtti.

Kacır, Türkiye’yi dünyanın en önemli üretim merkezlerinden biri haline getirdiklerini ifade ederek, ülkenin insansız hava aracı üretiminde dünya genelinde lider konumda olduğunu; ayrıca kendi eğitim uçağı, helikopteri, deniz platformları, kara araçları ve uydularını üretebilen bir ülke haline geldiğini vurguladı. Bunun yanı sıra güneş panelinden ticari araçlara, beyaz eşyadan demir çeliğe kadar pek çok alanda Avrupa değer zincirlerinde önemli bir yer edindiklerini söyledi.

Togg’un elektrikli ve akıllı araç olarak yollarda yerini aldığını aktaran Kacır, bu gelişmelerin Türkiye’nin küresel ticaretteki rolünü güçlendirdiğini de dile getirdi.

Bakan Kacır, Türkiye’nin yıllık ihracatının 36 milyar dolardan 263 milyar dolara aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirtirken, Türkiye’nin bugün Çin’den sonra Orta Avrupa’ya kadar uzanan coğrafyada en fazla çeşitte ürünü rekabetçi bir şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilme kapasitesine sahip olduğunu ifade etti.

Girişimlerin her yıl daha da parladığını dile getiren Kacır, Türkiye’nin 2019 yılına kadar herhangi bir unicorn’a sahip olmadığını, şu anda ise 7 unicorn’a ulaştığını belirtti.

Yapay zekada “bütüncül strateji” vurgusu

Yapay zeka geliştirme çabalarının kar maksimizasyonunu öncelikli hedef olarak gören şirketlerce yapıldığını belirten Kacır, bu alandaki teknoloji savaşlarının ABD ve Çin arasındaki mesafenin giderek açılmasına neden olduğunu ifade etti.

Bakan, küresel aktörlerin Gazze gibi büyük insani krizler karşısında bile ortak bir tutum geliştiremeyişinin, yapay zeka kullanımına dair evrensel ilkelerde uzlaşma sağlanacağına dair umutları zayıflattığını kaydetti.

Kacır, yapay zekanın insanlığın huzuru ve refahına katkı sağlama potansiyeli ile dışlayıcı ve kontrolcü bir sistem haline gelip gelemeyeceğini, bu dönemdeki insanların vereceği kararlar ile şekilleneceğini ifade etti.

Türkiye’nin, milli teknoloji hamlesi gerçekleştiren ve bilimde iddialı bir ülke olarak yapay zekada geri kalmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Kacır, yapay zekanın benimsenmesi ile ekonomide anlamlı bir büyüme sağlanabileceğini ifade etti. Ülkenin yapay zeka devriminden yararlanmasının anahtarının, üretim sistemlerini, eğitim politikalarını ve teknoloji altyapısını bütüncül bir strateji ile şekillendirmek olduğunu belirtti.

Güçlü insan kaynağı ve teknoloji geliştirme altyapısıyla Türkiye’nin insanlık yararına teknoloji anlayışını savunma görevini sürdüreceğini belirtti.

Yapay zekaya 25 milyar liradan fazla destek

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve TÜBİTAK bünyesindeki Yapay Zeka Enstitüsüne de değinen Kacır, TÜBİTAK burs ve destek programları çerçevesinde son 22 yılda yapay zeka alanında 4 bin 800 proje ile 6 bin 275 kişiye 25 milyar liradan fazla destek sağlandığını açıkladı.

Kacır, “TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrıları” kapsamında, yapay zeka çözümlerine ihtiyaç duyan şirketler ile kamu kurumlarının projeleri desteklendiğini ifade etti.

Teknoparklarda 2 bin 900’den fazla firmanın yapay zeka alanında yenilikçi projelere imza attığını aktaran Kacır, 218 Ar-Ge merkezinin yapay zeka projeleri yürüttüğünü belirtti. Ayrıca, gençlerin geleceğin teknolojilerine yön vermesi için çeşitli girişimlerde bulunduklarını kaydetti.

Bakan, güçlü bir veri işleme altyapısının yapay zeka teknolojilerinin etkili bir şekilde geliştirilmesi için kritik olduğunu ifade etti ve “Büyük veri analizi ve yapay zeka araştırmaları desteklemek için 35 bin dizüstü bilgisayar gücündeki süper bilgisayarımız ARF’i hizmete sunduk. Ayrıca, EuroHPC Ortak Girişimi ile dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından MareNostrum 5’e doğrudan erişim imkânımız var.” dedi. Ülkenin ilk temel yapay zeka büyük dil modelinin Türkçe verilerle zenginleştirileceğini de vurguladı.

Son olarak, Türkiye’yi yapay zeka devrimine liderlik eden ülkelerden biri haline getirmek için çalışmalara hızla devam edeceklerini belirten Kacır, Kıbrıs Türklerini ve tüm milleti, 1-4 Mayıs tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenecek TEKNOFEST’e davet etti.

Yerli Yapay Zeka ile Türkiye Teknoloji Lideri Oluyor
Yorum Yap
Bizi Takip Edin