Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından düzenlenen “Kral Günü” resepsiyonuna katılan Maliye Bakanı Şimşek, Hollanda’nın Türkiye’nin en önemli ekonomik ortaklarından biri olduğunu vurgulayarak, geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 13 milyar dolara ulaştığını belirtti.
Şimşek, Hollanda’nın Türkiye’deki en büyük yabancı yatırımcı konumunda olduğunu ifade ederek, 2024 yılında 1,3 milyon Hollandalı’nın Türkiye’yi ziyaret edeceğini aktardı.
Ticaret ve yatırım alanlarında daha derin bağlantılar kurma arzu ettiklerini kaydeden Şimşek, Türkiye’nin büyük ve çeşitli ekonomisi, güçlü altyapısı ve insan gücü ile daha fazla Hollandalı iş insanını Türkiye’deki fırsatları değerlendirmeye davet ettiklerini dile getirdi.
Belirsizliğin arttığı bu dönemde, küresel finansal kriz sonrası korumacılığın yükseldiğini ancak şu anda daha fazla belirsizlik bulunduğunu ifade eden Şimşek, korumacılığa karşı en etkili çözümün bölgesel entegrasyon olduğunu kaydetti. Bu bağlamda Türkiye ile Avrupa Birliği arasında daha güçlü bir ekonomik entegrasyon gerektiğini belirten Şimşek, AB’nin Türkiye dahil komşularına yaklaşımının güçlendirilmesinin stratejik bir önem taşıdığını vurguladı.
Dijital dönüşüm, yeşil geçiş, inovasyon ve tedarik zinciri dayanıklılığı gibi önemli alanlarda ilerlemeler kaydettiklerini paylaşan Şimşek, bu konuların Draghi raporunda da altı çizilen başlıklar arasında yer aldığını söyledi.
Türkiye’nin Avrupa Birliği ile daha güçlü ekonomik bağlar kurma konusunda oldukça rekabetçi bir konumda olduğunu vurgulayan Şimşek, “Gümrük Birliği’nin modernizasyonu, herkesin kazanç sağlayacağı bir adım. Bu durum Avrupa’daki iç siyaset tarafından engellenmemelidir.” dedi. Hollanda’nın bu sürecin değişmesine yardımcı olmasını umduğunu dile getiren Şimşek, iki ülke arasında savunma, enerji ve pek çok alanda güçlü işbirliklerinin mevcut olduğunu belirtti.
Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands, bu gece Hollanda Kralı Willem Alexander’ın doğum gününü kutladıklarını ifade ederek, kralın soyadının “Van Oranje” olması nedeniyle turuncu giyme geleneklerine dikkat çekti. Wijnands, Hollanda ve Türkiye’nin güçlü ortaklar olduğunu, iki ülke arasında diplomatik ve ticari ilişkilerin 400 yıldan fazla bir süre önce kurulduğunu vurguladı.
Wijnands, Türkiye’deki yabancı yatırımların yüzde 23’ünün Hollanda tarafından yapıldığını ve bu nedenle en büyük doğrudan yabancı yatırımcı konumunda bulunduklarını aktardı. Ayrıca, Türk yabancı yatırımcılarının yüzde 25’inin Hollanda’ya yöneldiğini ve bu durumu ülkesinin Türk işletmeleri için en gözde yatırım destinasyonu olarak tanımladı.
İki ülkenin yalnızca iş ortakları değil, aynı zamanda NATO müttefikleri de olduklarını belirten Wijnands, Türkiye’nin NATO’nun temel görevlerine sağladığı katkılara büyük değer verdiklerini sözlerine ekledi. Bu yılki NATO zirvesinin haziranda Lahey’de, gelecek yılkinin ise Türkiye’de gerçekleştirileceği bilgisini paylaştı.
Hollanda’nın Avrupa işbirliği çerçevesinde Türkiye’ye önem atfettiğini belirten Wijnands, Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi, Avrupa Birliği üyeliği adayı ve Avrupa güvenliğini güçlendirmede kilit bir ortak olduğunu ifade etti. Wijnands, ülkeler arasında karşılıklı bağımlılığın arttığı bu dönemde temel haklar ve hukukun üstünlüğüne saygının işbirliğini güçlendirmek için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Son olarak, vize konusunda Hollanda’nın randevu bekleme sürelerini azaltma çabasında olduğunu ve geçen yıl Türk başvuru sahiplerine daha fazla vize verildiğini dile getirerek, işbirliğini güçlendirmek için gerekli adımları atacaklarını belirtti.