Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İtalya Dördüncü Hükümetlerarası Zirve Toplantısı kapsamında yaptığı İtalya ziyaretinin ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi.
İtalya Başbakanı Georgia Meloni ile eş başkanlıklarını gerçekleştirdikleri zirvede, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel meseleler üzerinde de görüşme imkanı bulduklarını belirten Erdoğan, Türkiye ile İtalya arasındaki iş birliğini farklı alanlarda daha da derinleştirmek adına önemli kararlar aldıklarını ifade etti.
İş Forumu’nun kapanışını Meloni ile birlikte yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, “Foruma iki ülke tarafında birçok iş insanı katıldı. Bu vesileyle Türk ve İtalyan firmaları arasında 10’dan fazla mutabakat ve anlaşma imzalandı. Ayrıca savunma sanayi firmalarımızın katılımıyla bir etkinlik de düzenlendi.” şeklinde konuştu.
Son yıllarda somut projelerle güçlendirilen savunma sanayi iş birliklerini yeni ortaklıklarla ilerletme hedefinde olduklarını vurgulayan Erdoğan, “Son dönemde İtalyan firmalarıyla iş birliğini derinleştiren Baykar, bu süreci Leonardo ile imzaladıkları protokolle sürdürdü.” dedi.
“İkili ticareti 40 milyar dolara çıkarma hedefini belirledik”
Erdoğan, Meloni ile yaptıkları görüşmelerde ikili ticareti 30 milyar dolardan 40 milyar dolara çıkarma hedefi belirlediklerini söyledi. “Bakanlarımız ve iş çevrelerimizin görüşmeleri neticesinde bu hedefe kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum.” diyen Erdoğan, zirve çerçevesinde 11 belge imzaladıklarını ve bildiriyi kabul ettiklerini aktardı.
İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile de verimli bir görüşme yaptıklarını kaydeden Erdoğan, ikili ilişkilerin derinleştirilmesi için atılacak adımlar ve bölgesel gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Mattarella ve Başbakan Meloni’yi Türkiye’ye davet ettiğini bildiren Erdoğan, Papa Fransuva’nın ölümü nedeniyle Vatikan’a bir taziye ziyaretinde bulunduğunu ve Papalık Makam Vekili Kevin Joseph Farrell ile görüştüğünü ifade etti.
“Yakın eş güdüm içinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz”
Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecine İtalya’nın sağlam desteğini beklediklerini dile getiren Erdoğan, “Avrupa Güvenlik Mimarisi konularında Türkiye’nin kritik önemini vurguladık. Bu meseleler üzerinde yakın eş güdüm içerisinde çalışmalarımızı sürdürme noktasında mutabık kaldık.” dedi.
Akdeniz ve Ortadoğu’daki gelişmeler
Ukrayna bağlamında son gelişmeleri de ele aldıklarını belirten Erdoğan, “Akdeniz ve Orta Doğu’da barış ve güvenliğin sağlanması ancak İsrail-Filistin meselesinin iki devletli nihai bir çözüme ulaşmasıyla mümkün.” dedi. Gazze’de ateşkese dönülmesi, Filistin devletinin tanınması ve insani felaketin giderilmesi için İtalya’nın daha fazla destek vermesini beklediklerini ifade etti.
Suriye ve Libya’da istikrar ve barışın sağlanmasına yönelik yapılabilir adımlar üzerinde de fikir alışverişinde bulunduklarını söyleyen Erdoğan, Suriye’nin terör unsurlarından arındırılması ve devlet kurumlarının güçlendirilmesi konularına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
SORU-CEVAP
“Afrika konusunda yaklaşımımız nettir”
İtalya’nın Afrika’ya yönelik ortak adımlar atılması konusundaki tekliflerine sıcak baktıklarını söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin Afrika ile ticaret, yatırım, insani yardım ve diplomasi gibi alanlarda önemli adımlar attığını ifade etti. “Afrika’yla göz hizasında ve kazan-kazan prensibiyle ilişki kurmayı sürdürüyoruz.” dedi.
“Türkiye ve İtalya arasındaki dayanışma artırılacak”
İtalya ile karşılıklı ticaret hacminin 30 milyar dolardan 40 milyar dolara çıkarılacağına inandıklarını belirten Erdoğan, Türkiye-İtalya ilişkilerinin tarihsel bir temele dayandığını vurguladı.
“İtalya ile dayanışma ülkelerimizin gücünü artırır”
Türkiye ve İtalya arasında güçlü bir iş birliği ve ortak projeler geliştirmek için çeşitli fırsatların mevcut olduğunu belirten Erdoğan, “Savunma sanayi dışında havacılık ve uzay gibi yüksek teknoloji alanlarında da iş birliği fırsatlarını değerlendiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Erdoğan, “İtalya gibi bir ülke ile yapılacak dayanışma, ülkelerimizin alacağı mesafeyi artırır.” diyerek Türkiye’nin yerli savunma sanayi hedefini de hatırlattı.
“Terörsüz Türkiye hedefimizdir”
Terörle mücadele konusundaki çalışmaların devam ettiğini anlatan Erdoğan, “Hedefimiz, Türkiye’nin birliğini tehdit eden terör belasından tamamen kurtulmaktır.” dedi. Terörle mücadelede önemli başarılar elde ettiklerini vurgulayarak, yeni bir dönem için güçlü bir irade sergilediklerini ifade etti.
“Milletimize terörsüz bir Türkiye bırakma gayretindeyiz.” diyen Erdoğan, barış ortamının tesis edilmesi için çalışmalara devam edeceklerini belirtti.
“Suriye’de federatif yapı ham hayaldir”
Erdoğan, Suriye’nin toprak bütünlüğünü önemsediklerini vurgulayarak federatif yapı hayallerinin gerçeğe dönüşmeyeceğini ifade etti. Suriye’de güvenliğin sağlanması için tüm grupların birlikte çalışmasını önceliklendirdiklerini belirtti.
“Suriye`de istikrarsızlığa yol açabilecek her türlü girişime karşı tepkimizi göstereceğiz.” diyen Erdoğan, bu konularla ilgili diplomatik ve güvenlik çalışmalarının sürdüğünü vurguladı.
“Suriye’de en büyük risk terör örgütleridir”
Suriye’deki terör örgütlerine yönelik güvenlik adımlarının atıldığını belirten Erdoğan, “Suriye yönetimi bu konuda kararlı.” ifadelerini kullandı.
“İsrail’den kalıcı ateşkes beklemiyoruz”
Erdoğan, İsrail’in şu anda kalıcı bir ateşkes sağlayacak niyetinin bulunmadığını söyledi ve bu konuda uluslararası toplumun insani yardımlar için koridoru açması gerektiğini ifade etti.
“Belli bir noktada Gazze’ye yardımlar ulaştı, ancak bu durum sürekli değil.” dedi.
Rusya-Ukrayna barışında gelinen süreç
Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmanın kalıcı bir barışla sona ereceği umudunu taşıdıklarını belirtti. Bu süreçte Türkiye’nin barış için katkı sağlamaya devam edeceğini ifade etti.
“Trump ile yüz yüze görüşme yapacağız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile en kısa sürede yüz yüze görüşmeyi planladıklarını, Türkiye ile ABD ilişkilerinin geliştirilebileceğine inandığını belirtti.
“KKTC’yi asla yalnız bırakmayız”
TEKNOFEST’in Kıbrıs’a gideceğini duyuran Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması için de destek vermeye devam edeceklerini vurguladı. “Bu tarihi ve insani sorumluluğumuzu yerine getireceğiz.” dedi.
“CHP’nin tutumu siyaseti enfekte ediyor”
Erdoğan, mevcut CHP yönetiminin siyasetle ulusal güvenliği tehdit edici davranışlar sergilediğini belirtti.
“İstanbul’daki riskli yapıların dönüşümü sürecek”
İstanbul’da meydana gelen depremin ardından kentsel dönüşüm çalışmalarının önemine dikkat çeken Erdoğan, “İstanbul’da tek bir riskli yapı bırakmayıncaya kadar çalışacağız” ifadelerini kullandı.