1. Haberler
  2. Gündem
  3. Hukuk Politikaları Kurulu’ndan Yeni Anayasa Vurgusu

Hukuk Politikaları Kurulu’ndan Yeni Anayasa Vurgusu

featured

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çankaya Köşkü’nde, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’un başkanlık ettiği Hukuk Politikaları Kurulu Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Tunç, bu politik kurulların, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çerçevesinde önemli tavsiye mekanizmaları olarak işlev gördüğünü vurguladı.

Bakan, bakanlık çalışmalarında Hukuk Politikaları Kurulu’ndan büyük ölçüde faydalandıklarını belirterek, Türkiye’nin son 23 yılda hukukun üstünlüğü, adaletin vesayetçi anlayıştan arındırılması ve demokratikleşme gibi konularda kaydettiği önemli ilerlemeleri hatırlattı.

Tunç, Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleştirilen önemli reformlarla bir sessiz devrim sürecine girdiğini belirtti.

“27 Nisan e-bildirisi üzerinden uzun yıllar geçti. Ancak o gün muhtıraya karşı gösterilen direniş, sonraki darbelerin önlenmesi açısından önemli bir adım oldu. Mevzuatımızın tamamen yenilenmesi bu döneme denk geliyor. Çeyrek asırlık süreçte, artık ihtiyaca cevap vermeyen ve günümüz ihtiyaçlarına uygun olmayan 80 yıllık kanunları ve temel kanunların tamamını güncelledik. Anayasada yapılan değişiklikler de özellikle hukuk devleti ilkesinin güçlendirilmesi açısından dikkate değer reformlar.”

[Fotoğraf: AA]

“Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var”

Bakan Tunç, anayasadaki vesayetçi ruhu azaltan düzenlemeleri hatırlatarak, “Ama sonuç olarak bu bir darbe anayasası. Darbeciler tarafından yazılmış olması bile değişim için geçerli bir sebeptir. Zamanla, bizim dönemimizde veya önceki dönemlerde yapılan değişiklikler, anayasadaki tutarlılığı bozmuş durumda. Yapılan değişikliklerin sayısı madde sayısı kadar artmış durumda. Kurumlar arasında görüş ayrılıklarına sebep olan bazı maddelerin yorumlanmasında problemler yaşanıyor. Bu nedenle Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu her zaman vurguluyoruz. Bu hedef doğrultusunda kararlılığımız sürmektedir. Hukuk Politika Kurulunun da yeni anayasa konusundaki kamuoyuna düzenli olarak açıklamalarda bulunduğunu biliyoruz. Önümüzdeki süreçte buna daha fazla yoğunlaşmamız gerekiyor. Bu, elbette bir uzlaşmayı gerektirir; Meclis’te milletvekillerinin ve partilerin bu konuda mutabakat sağlaması şart.” dedi.

Yargı teşkilatının planlı bir reform sürecinden geçtiğini ifade eden Tunç, yargı reformu belgeleri çerçevesinde çok sayıda yargı paketinin Meclis’ten geçtiğini hatırlattı.

Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin öngörülebilir ve zamanında bir adalet sistemi vizyonuyla hazırlandığına dikkat çekerek, “Hepimizin amacı, Sayın Cumhurbaşkanımızın adalet politikalarını ve millete vaat ettiği hukuk politikalarını gerçekleştirmektir. Bu, demokrasimizin bir gereğidir. Cumhurbaşkanımızın hukuk politikalarını yargı bağımsızlığı çerçevesinde hayata geçirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kurula yeni katılan üyeleri tebrik eden Tunç, onlara başarılı çalışmalar diledi.

“Yeni anayasanın herkes tarafından istendiği bir Meclis aritmetiği var”

Mehmet Uçum ise, politika kurullarının kuruluşlarının ilk gününden itibaren gönüllü olarak, herhangi bir ücret talep etmeden çalıştıklarını aktardı.

Türkiye’nin gündeminde yer alan yeni anayasa ihtiyacına ilişkin Hukuk Politikaları Kurulu olarak görüşlerini paylaştıklarını belirten Uçum, “Meclis, Terörsüz Türkiye hedefinin gerçekleşmesinin ardından, yeni anayasayı geniş tabanlı bir mutabakatla ve halkın da yüksek onayıyla kazandıracağından oldukça umutluyuz. Tarihimizde ilk kez, yeni anayasanın herkes tarafından istendiği bir Meclis aritmetiğine ve halkta taleplerin olgunlaştığı bir döneme girmiş durumdayız.” dedi.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

Uçum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde 2009 yılında 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Günü olarak kabul edildiğini hatırlatarak, “Bu konu için yıllarca mücadele veren işçi sendikaları ve sol çevrelerin, Cumhurbaşkanımızın bu konudaki iradesinin ve 23. Meclis’in kararının kıymetini bildiklerini umuyorum. Tüm işçilerin ve emekçilerin bayramını kutluyorum.” şeklinde konuştu.

Toplantıya, Adalet Bakan Yardımcıları Niyazi Acar ve Hurşit Yıldırım ile kurul üyeleri de katıldı.

Hukuk Politikaları Kurulu’ndan Yeni Anayasa Vurgusu
Yorum Yap
Bizi Takip Edin