1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel Ticaret Savaşları Ekonomiyi Hızla Etkiliyor

Küresel Ticaret Savaşları Ekonomiyi Hızla Etkiliyor

featured

Dünya genelinde enflasyonla mücadele devam ederken, Trump’ın gümrük tarifeleri aracılığıyla başlattığı küresel ticaret savaşlarının neden olabileceği belirsizlikler, ekonomileri resesyon korkularıyla yüz yüze getiriyor.

Başkan Trump’ın 2 Nisan’da mütekabiliyet esasına dayalı olarak açıkladığı gümrük tarifeleri, diğer ülkelerden gelen karşılıklı yanıtlarla bir restleşmeye dönüştü. Son günlerdeki müzakerelerde atılan adımlar piyasalarda hafif bir iyimserlik yaratmış olsa da, değişken tarife açıklamaları ekonomik aktivitenin uzun vadede yavaşlayabileceği yönündeki endişeleri bitirmeye yetmedi.

Küresel ve bölgesel ekonomik toplantılarda sıkça vurgulanan “belirsizlik” teması, yatırımcıları karar alma süreçlerinde daha temkinli bir duruş sergilemeye yöneltiyor.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ile Çin arasındaki tarifelere ilişkin henüz resmi bir müzakere sürecinin başlamamış olması ve ABD’de Trump’ın Fed Başkanı Jerome Powell hakkında yaptığı açıklamalar, yatırımcılar arasında baskı yaratmaya devam ediyor.

Bugün piyasalarda, ABD ve Avro Bölgesi’nde yılın ilk çeyreğine dair açıklanacak büyüme verileri yatırımcıların dikkatini çekiyor. Analistler, söz konusu büyüme verilerinin gümrük vergilerinin ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin önemli veriler sunacağını belirtirken, ilk çeyrekte ABD ekonomisinde yüzde 0,2 daralma, Avro Bölgesi’nde ise çeyreklik bazda yüzde 0,2 büyüme öngörülüyor.

“Çin’e uyguladığım gümrük vergileriyle dünya tarihindeki en büyük iş hırsızlığına son veriyoruz”

Başkan Trump, görevdeki ilk 100 gününde sınır güvenliği ve ekonomi alanında attığı önemli adımlara değinerek, “100 gün içinde Washington’da neredeyse 100 yılın en köklü değişimini gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.

Gümrük tarifeleri aracılığıyla Çin’e olan açığı kapatmaya çalıştıklarını belirten Trump, “Önceliği Çin’den Michigan ve Amerika’ya veriyoruz. Çin’e uyguladığım gümrük vergileriyle dünya tarihindeki en büyük iş hırsızlığına son veriyoruz.” diyerek, başka hiçbir ülkenin ABD’yi gümrük tarifeleri ile suistimal edemeyeceğini vurguladı.

Trump ayrıca, enflasyondaki düşüşü de değerlendirdi. Enflasyon ve tahvil faizlerinin “işini yeterince iyi yapmayan bir Fed çalışanına” rağmen düştüğünü kaydetti.

Ayrıca, Trump, yerli otomobil üreticilerine yönelik tarifelerin etkisini azaltmaya yönelik bir kararname imzaladı. “Bu geçiş sürecinde onlara yardım etmek istedik, kısa vadede. Parça alımında zorluk yaşayanları cezalandırmak istemiyoruz.” dedi. Hindistan ile ticaret görüşmelerininse “harika” gittiğini ifade eden Trump, bir anlaşmanın yakın olduğuna inandığını belirtti.

ABD’de mal ticareti açığı rekor seviyede

Makroekonomik verilere göre, ABD’de mal ticareti açığı Mart ayında önceki aya göre yüzde 9,6 artarak 162 milyar dolara yükseldi ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu gelişmle birlikte ABD tahvillerinde alış ağırlıklı bir hareket gözlemlenirken, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,17 seviyesine inerek düşüşünü 7. işlem gününe taşıdı. Dolar endeksi yüzde 0,1 artışla 99,3 seviyesine ulaşmış durumda.

ABD tarifelerine dair müzakere iyimserlikleri, azalan jeopolitik gerilimler ve dolar endeksindeki artışla birlikte geri çekilmeyi sürdürdü. Dün altının ons fiyatı yüzde 0,8 azalarak 3 bin 317 dolara gerilerken, an itibarıyla ons altın yüzde 0,2 düşüşle 3 bin 310 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı da yeni günde yüzde 0,9 azalarak 62,5 dolara geriledi. New York Borsası’nda S&P 500 endeksi yüzde 0,58, Nasdaq endeksi yüzde 0,55, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,75 değer kazanarak yükseliş yaşadı. Ancak ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir seyirle başladı.

Analistler, bugün Microsoft ve Meta’nın açıklayacağı ilk çeyrek bilançolarının yatırımcıların odak noktasında olduğunu belirtiyor. Bu finansal sonuçların piyasalarda oynaklık yaratabileceği öngörülüyor.

Avrupa borsalarında Fransa hariç yükseliş

Dün Avrupa borsalarında Fransa dışında genel olarak pozitif bir seyir gözlemlenirken, gözler avro bölgesi ve Almanya’da açıklanacak ilk çeyrek büyüme verilerine çevrildi.

Analistler, pay piyasalarında tarifelere ilişkin müzakere iyimserliklerinin hissedildiğini dile getirdi. Bununla birlikte bölgede jeopolitik gelişmelere de dikkat çekiliyor. BM Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna’daki gelişmelere ilişkin bir oturum düzenlendi.

ABD’nin BM’deki geçici temsilcisi John Kelly, ülkesinin Rusya ve Ukrayna’ya kalıcı bir barış sağlamaya yönelik bir çerçeve önerisi sunduğunu hatırlatarak, “Barışa giden yol, yıkım ve kan dökülmesini derhal durduracak kapsamlı bir ateşkesle başlamalıdır.” dedi. Geçtiğimiz aylarda Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarını sürdürmesi sonucu birçok masum sivilin yaşamını yitirdiğine de vurgu yaptı.

BMGK oturumunun başkanlığını yürüten Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Rus saldırılarının BM Şartı ile çeliştiğini belirterek, bu saldırıların hemen sona ermesi çağrısında bulundu. “Başkan Putin’e sesleniyorum: Ateşkes. Ateşkes. Ateşkes.” ifadelerini kullandı.

Makroekonomik verilerde ise Avrupa Birliği Komisyonu, Nisan ayına ait iş ve tüketici anketi sonuçlarını yayımladı. Nisan’da ekonomik güven endeksi AB’de aylık bazda 1,4 puan azalarak 94,4 seviyesine gerilemiş durumda. Avro Bölgesi’nde de endeks aynı dönemde 1,4 puan düşüşle 93,6 seviyesine düştü. Beklentilerin altında kalan bu veriler dikkat çekti.

Ayrıca, 28 Nisan’da İspanya, Portekiz ve Fransa’nın bazı bölgelerinde etkili olan elektrik kesintisinin enerji tüketimi, güvenliği ve bağlantıların dayanıklılığı konusunu gündeme getirdi.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,69, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,09 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,55 artış gösterdi. Fransa’da ise CAC 40 endeksi yüzde 0,24 değer kaybetti. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya’da ekonomik teşvikler talep ediliyor

Asya borsalarında Çin’deki ekonomik aktivite beklentileri altındaki makroekonomik veriler ve tarife gündeminin etkisiyle karma bir seyir sürüyor. Bugün açıklanan verilere göre, Çin’de Nisan ayında imalat sanayi, hizmet sektörü ve birleşik PMI verileri sırasıyla 49, 50,4 ve 50,2 ile beklentilerin altında kaldı. Ülkede aynı dönemde Caixin imalat sanayi PMI verisi ise 50,4 ile öngörülerin üzerinde sonuçlandı.

Japonya’da ise Mart ayında sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1,1, yıllık bazda ise yüzde 0,3 azalarak tahminlerin üstünde bir düşüş sergiledi. Ülkede perakende satışlar aynı dönemde yüzde 1,2 gerilerken, yıllık bazda ise yüzde 3,1 artış gösterdi.

Çin’de imalat aktivitesinin ABD ile artan ticaret savaşlarının etkisiyle iki yılın en düşük seviyesine indiği görülüyor. Bu durum, ülkede hızlı bir ekonomik teşvik talebinin yükselmesine neden oldu.

Bu gelişmeler doğrultusunda, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,6 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 gerileme kaydetti.

Türkiye ile İtalya arasında birçok alanda anlaşma yapıldı

Yurt içinde, Borsa İstanbul’da satış ağırlıklı bir seyir gözlemlenirken, BIST 100 endeksi yüzde 0,88 değer kaybederek 9.224,84 puandan günü tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) ise BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat yaklaşık yüzde 0,1 artışla 10.125,00 puandan işlem gördü.

Analistler, bugün endeks ve pay vadeli kontratlarda vade sonu olduğunun altını çizerek, yatırımcıların pozisyon taşıma ve kapatma işlemleri nedeniyle piyasalarda oynaklığın artabileceğine dair uyarıda bulundu.

Dolar/TL, dünkü işlemlerde yüzde 0,1 artışla 38,4710’dan kapanırken, bugünkü bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artarak 38,4990 seviyesinde işlem görüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin Türkiye-İtalya İş Forumu’nun ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, “Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi Ortak Bildirisi” yayımlandı. Bu bildiride, Türkiye ile İtalya arasında ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında toplamda 11 anlaşmanın imzalandığı belirtildi.

Bugün ise yurt içinde dış ticaret dengesi, yurt dışında ise ABD’de büyüme ve ADP istihdam raporu gibi yoğun veri gündeminin takip edileceği ifade ediliyor. BIST 100 endeksinde, 9.200 ve 9.100 puanın destek, 9.300 ve 9.400 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğu kaydedildi.

Küresel Ticaret Savaşları Ekonomiyi Hızla Etkiliyor
Yorum Yap
Bizi Takip Edin