Şahin, RTÜK tarafından düzenlenen “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nin kapanış oturumunda medya içeriklerinin toplumsal yapı üzerindeki etkilerini ele aldı.
Zirvenin sadece mevcut medya değil, geleceğin de şekilleneceğine inandığını vurgulayan Şahin, daha güçlü bir medya ve bilinçli bir toplum inşa etme konusunda ortak bir irade ile hareket edileceğini ifade etti.
Medya gücünün doğru kullanımının demokrasiyi destekleyip bireyleri bilinçlendirdiğini belirten Şahin, yanlış bir yaklaşımın ise toplumsal ayrışma, kutuplaşma ve bilgi kirliliğine yol açabileceğini dile getirdi.
Yayıncıların, içerik üreticilerinin ve izleyicilerin önemli bir sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Şahin, “Sorumlu içerik üretimi, sadece yayıncıların değil, toplumsal bir sorumluluktur. Çocukların korunması, aile yapısının desteklenmesi ve şiddet ile nefret dilinin önlenmesi gibi konular ortak bir irade ile ele alınmalıdır.” şeklinde konuştu.
Sokak röportajlarında bireysel görüşlerin toplum geneline mal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Şahin, RTÜK olarak bu alanda çalışma başlattıklarını ve sokak röportajlarının ana haberlerde yayınlanmasına izin verilmediğini aktardı.
Ayrıca, medya okuryazarlığının ilkokul döneminden itibaren yaygınlaştırılmasına ilişkin politikalar için Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e teşekkür etti.
Çalıştayda sunulan önerilerin RTÜK tarafından dikkatle izleneceğini belirten Şahin, bu önerilerin yayın politikalarına da yön vereceğini ifade etti.
“YOL GÖSTERİCİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR”
RTÜK’ün önceliklerinden birinin medya yayıncılığında kaliteyi artırmak, ifade özgürlüğü ile toplumsal sorumluluk arasında sağlıklı bir denge kurmak olduğunu söyleyen Şahin, bu doğrultuda pek çok yol gösterici çalışma yürütüldüğünü kaydetti.
Medyanın yalnızca teknik olanaklarla değil, aynı zamanda topluma duyduğu saygı ve etik duruşla güçlendiğini belirten Şahin, şunları söyledi:
“Ailemiz, çocuklarımız, kadınlarımız ve toplumumuzu oluşturan tüm bireyler mihenk taşlarımızdır. Topluma zarar veren, aile yapısı ile çocukları etkileyen ve izlenemeyecek görüntüleri halkın karşısına koymamalıyız. RTÜK bu sorumluluğunu yerine getirmek için buradadır.”
SONUÇ BİLDİRGESİ
Zirvenin ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde yer alan bazı öneriler şunlardır:
“RTÜK tarafından yayınlanan ‘Görsel-İşitsel Yayıncılık Etik İlkeleri’nin güncellenmesi, aile ve toplum yararına odaklanan içeriklerin mali ve tanıtımsal desteklenmesi, ‘Aile Dostu Sertifikası’ sisteminin geliştirilmesi, ‘Aile Dostu Yayın Saati’ uygulamasının gündüz kuşağına yayılması, gündüz kuşağı programlarından şiddet ve mahremiyet ihlali içerenlerin kaldırılması veya dönüştürülmesi, çocuklara yönelik yapımlarda yetişkin temalarına ve şiddete yer verilmemesi, sağlık programlarında bilim dışı ve spekülatif içeriklerin kaldırılması, spor yayınlarında centilmenlik temalarının vurgulanması, çevre bilinci oluşturan içeriklerin yaygınlaştırılması, çözüm odaklı, tarafsız ve empatik haberciliğin teşvik edilmesi, haber bültenlerinde şiddet içeriklerinin abartılı sunumunun önlenmesi ve sokak röportajlarında güçlü bir denetim mekanizması oluşturulması.”
Televizyon dizilerinde şiddetsiz çözüm yolları, empatik temalar ve uzman desteğiyle geliştirilmiş senaryoların teşvik edilmesi gerektiği de bildirgede önemle vurgulandı. Ayrıca, kaotik dönemlerde sivil toplum ve medya aktörlerinin eş zamanlı olarak “Pozitif İçerik Seferberliği” ilan ederek empati ve dayanışma temalı içeriklerle toplumsal direnci güçlendirmesi önerildi.