BM merkezinde New York’ta Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlayan Pankin, uluslararası ekonomik işbirliği alanındaki çalışmalarını aktardı.
Pankin, BM temasları çerçevesinde ekonomik işbirliği ve finansal kalkınmaya yönelik toplantılara katıldığını ve bu süreçte çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade etti.
“BİZ HER ZAMAN FİLİSTİNLİ DOSTLARIMIZIN YANINDAYIZ”
İsrail’in neredeyse iki aydır Gazze’ye insani yardım girişlerini tamamen engellemesini “trajik” bir durum olarak değerlendiren Pankin, bu sürecin öncesinde de İsrail’in benzer engellemeler yaptığına dikkat çekti.
Pankin, Gazze’de ateşkesin sağlanmasının ardından yeniden inşa sürecinde Rusya’nın sunabileceği katkılar hakkında, “Biz her zaman Filistinli dostlarımızın yanındayız. Her türlü desteği sağlıyoruz. Buna moral, siyasi ve insani destek de dahildir.” şeklinde konuştu.
Gazze’nin yeniden inşası için “çok iyi bir insani yardım” planı oluşturulması gerektiğini söyleyen Pankin, bu süreçte ateşkesin etkin bir şekilde denetlenmesi gerektiğini belirtti.
Pankin, Rusya’nın sağlayacağı yardımlara ilişkin barışçıl kanalların yeniden açılmasının ardından bu konuda daha detaylı şekilde konuşmanın daha uygun olacağını ifade etti.
“SURİYE’NİN NORMALLEŞMESİ BİZİ MEMNUN EDER”
Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve uluslararası toplumun finansmanının artırması ile ilgili olarak Rusya’nın tutumunu değerlendiren Pankin, “Suriye’nin uluslararası, siyasi ve ekonomik ilişkiler açısından normalleşmesi bizi memnun eder. Bu, Suriye halkının ihtiyacıdır.” dedi.
Pankin, Suriye’deki insanların siyasi oyunlardan kaçınması gerektiğini vurgulayarak, yaptırımların kaldırılmasının tüm Suriye halkı için faydalı olacağını kaydetti.
Yeni Suriye yönetimiyle bağlantılarının bulunduğunu söyleyen Pankin, “Biz yayılmacı değiliz, süreç bozucu değiliz, Orta Doğu’nun barışçıl ve huzurlu olmasını istiyoruz. Ancak bu oldukça zor bir hedef.” dedi.
Pankin, Orta Doğu’da hangi ülkenin ana istikrar bozucu aktör olduğunu yanıtlamakta sakıncalı gördüğünü de dile getirdi.
“TÜRKİYE VE RUSYA ARASINDA GENİŞ BİR EKONOMİK İLİŞKİLER GÜNDEMİ BULUNUYOR”
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yakın gelecekte deneme üretimine başlamasıyla birlikte Rusya ve Türkiye arasında yeni işbirliği projeleri olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Pankin, “Türkiye ve Rusya arasında geniş bir ekonomik ilişkiler gündemi var.” ifadelerini kullandı.
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin, yatırımların ve enerji işbirliğinin artırılması adına birçok gündem maddesi bulunduğunu belirten Pankin, “Ancak bizim tarafımızdan ödemelerdeki aksaklıklar sorun teşkil ediyor. ABD bankaları, Rusya’ya yapılacak ödemeleri dondurmuş durumda. Türk meslektaşlarımız bu sorunu çözebilmek için ABD tarafıyla diyalog yürütüyor.” diye ekledi.
“YENİ ORTAK PARA BİRİMİ ÜZERİNDE ÇALIŞMIYORUZ”
BRICS ülkeleri tarafından oluşturulmak istenen yeni ortak yatırım platformu girişimi hakkında bilgi veren Pankin, “Bazılarının düşündüğünün aksine, biz yeni bir ortak para birimi üzerinde çalışmıyoruz.” dedi.
Ortak yatırım platformunun ödemeler ve mutabakatlar için bir sistem platformu olduğunu, geleneksel para birimlerine bağımlılığı azaltmayı hedeflese de, dolar ve avro kullanımını tamamen dışlamadığını belirtti.
Pankin, bu girişimin henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve imkan sağlandığında ulusal para birimlerinin kullanımının kolaylaştırılmasının hedeflendiğini aktardı.
ABD’nin bu girişime karşı tepkisi konusundaki endişeleri soran Pankin, “ABD’nin BRICS ülkeleri arasında ‘doların kaldırılması’ senaryosuna karşı çok büyük bir tepki vereceğine dair sinyaller verdiğini” hatırlattı.
Pankin, “Eğer Rusya dolar alabilse ve harcayabilseydi, bu sorun ortaya çıkmazdı. Sorun, Rusya’nın ve bazı ülkelerin doları kullanım kısıtlamalarından kaynaklanıyor. Kısıtlamalara tabi isem, doları nasıl kullanmamı beklersiniz?” ifadelerini kullandı.
“UKRAYNA TAHIL İHRACATINDA KISITLAMAYLA KARŞILAŞMIYOR”
ABD öncülüğünde Ukrayna ile Rusya arasında yürütülen müzakerelere ilişkin yorumda bulunmayacağını belirten Pankin, yeni bir tahıl anlaşmasının olup olmayacağına dair, “Ukrayna, tahıl ihracatında hiçbir kısıtlamayla karşılaşmıyor.” dedi.
Öte yandan Ukrayna tahılının gerçekten ihtiyaç duyulan ülkelere ulaşmadığını da ekleyen Pankin, BM ve Rusya arasında varılan mutabakatın uygulanmadığını, Rus gübreleri ve tahılının ihracatına ilişkin çok daha fazla kısıtlama bulunduğunu ifade etti.