Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya’daki Bakırcılar Çarşısı’nda düzenlediği toplantıda, deprem bölgesinde yıkılan evler, altyapı hizmetleri ve kamu binalarının yeniden inşa edilmesi için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Kurum, depremin etkilediği alanlardaki faaliyetlerin sürdüğünü belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Geçtiğimiz eylül ayında teslim ettiğimiz konut sayısını 100 binden, ekimde 130 bine, kasımda ise 155 bine yükseltmiştik. Daha sonra, Malatya’da Cumhurbaşkanımızın katılımıyla 201 bin 580 konutu vatandaşlarımıza, depremin üzerinden 2 yıl geçmeden teslim etme başarısını gösterdik. Yıl sonuna geldiğimizde, söz verdiğimiz 453 bin yeni konut ve iş yeri projemizi tamamlamış olacağız. Malatya’da kararlılıkla hedefimize ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar, 55 bin konut, 10 bin iş yeri ve 13 bin köy evi olmak üzere toplamda 79 bin bağımsız birimin inşasını tamamlayacağız.”
Kurum, milletin siyasetçilerden eleştiri değil, gerçek hizmet beklediğine vurgu yaparak, vatandaşların talep ettiği hizmetleri yerine getirmeye gayret ettiklerini ifade etti.
Bakan, devamında şunları söyledi:
“Malatyalı hemşehrilerim, bizi eleştiren muhalefet partileri, deprem bölgesinde ne yapmıştır? Hatırlayın, daha önce buradaki depremzedelere ‘bedava konut yapacağız’ demişlerdi. Kendi belediyeleri olmasına rağmen, buraya gelerek bir tesiste bir okul ya da cami bile yapmaktan imtina ettiler. Eleştiri yöneltirken utanmadan benim adımı buralarda geçiriyorlar. Onların ne düşündüğünü biliyorum; çünkü emir aldıkları yerlerden böyle konuşmalarını istiyorlar. Fakat toplumsal huzurun sağlanması adına deprem bölgesindeki 453 bin konut ve işyerinin yıl sonuna kadar tamamlanacağını çok iyi biliyorlar.”
“1,5 Milyon Konut Ürettik”
Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın deprem bölgesini sürekli olarak takip ettiğini ve burada bilgi aldığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür eden Kurum, şu şekilde devam etti:
“(CHP Genel Başkanı Özgür Özel) benimle ilgili ‘çalışamıyorsun, bu işleri yapamıyorsun’ diyor. Ancak sen her ay deprem bölgesine gelmiyorsun, vatandaşın sorunlarını dinlemiyorsun. Herkesin kardeşi, herkesin evladı olabilmek için burada olmalısın. İşin ehli misin, değil misin bunu kimse bilmiyor? ‘Bu millete hizmet etmiyorsunuz’ diyebilmişler mi? Hayır, böyle bir şey duymazsınız. Etraflarında dönen diğer konulara yoğunlaşarak her şeyi göz ardı ediyorlar. Sosyal konut çalışmalarımızı açıklar iken, dinlemiyor ve ‘bu konutlar Araplara satılacak’ gibi yanlış bir algı oluşturuyorlar. Biz bugüne kadar 1,5 milyon konut ürettik; sosyal konutlarımızdan birinin bile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bir kişi tarafından satın alındığına dair bir örnek gösteremezler.”
İstanbul Depremine Hazırlık
Kurum, İstanbul’u olası depremlere karşı hazırlamak amacıyla gerekli tedbirlerin alınacağını belirtti.
Hizmet odaklı bir anlayışla devam edeceklerini vurgulayan Kurum, hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmalarına başlandığını açıkladı.
“Bugün itibarıyla 36 bin binada 425 bin bağımsız bölümde hasar tespiti yapılmıştır. Bu binlardan 27 bin 697’sinin hasarsız, 4 bin 295’inin az hasarlı olduğu tespit edilmiştir. İstanbul’u çok önemsiyoruz; çünkü İstanbul’un sağlam olması, Türkiye’nin güçlü olması demektir.”
İstanbul’daki kentsel dönüşüm projelerinin destek miktarının 1 milyon 500 bin liradan 1 milyon 875 bin liraya yükseltildiğini ve kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde İstanbul’da yapılan konut sayısının 208 bine ulaştığını sözlerine ekledi.