Bakan Bolat, Diyarbakır’daki ziyaretleri sırasında, yanında Bakan Yardımcıları Sezai Uçarmak ve Volkan Ağar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile birlikte Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Gastronomi Merkezi’nde bir toplantı gerçekleştirdi. Burada meslek odalarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Bolat, yaptığı konuşmada, tarihin en yüksek ikinci nisan ayı ihracat rakamının elde edildiğini belirtti. Bu rakamın son 9 ayın en yüksek ihracat artış oranı olarak kaydedildiğini ifade etti.
Bu yılın ilk 4 ayı itibarıyla ihracatın 87 milyar dolara ulaştığını kaydeden Bolat, iyimser bir tablo çizdi.
“MAL VE HİZMET İHRACATINDAKİ ARTIŞ TEMPOSUNU DEVAM ETTİRECEĞİZ”
Gelecek aylara yönelik umutlu olduklarını belirten Bolat, ticaret savaşlarının kızıştığı bir atmosferde Türkiye’nin dünya ekonomisindeki sağlam duruşunu vurguladı. Güçlü ekonomisi, kaliteli üretimi ve tedarik süreçleri ile Türkiye’nin önemli bir lojistik ve tedarikçi konumunda olduğunu kaydetti.
“Kovid-19 salgını, Rusya ve Ukrayna savaşları ve büyük depremler gibi zorluklara rağmen güçlü üretim ve ihracat yapımızla bu krizlere karşı duruşumuzu gösterdik. Şu anki ticaret savaşları ortamında Türkiye krizlere karşı dayanıklı bir ülke olduğunun altını bir kez daha çizmektedir. Gelecek aylarda mal ve hizmet ihracatındaki artış temposunu sürdüreceğiz.” diyen Bolat, geçen yıl 377 milyar dolara ulaşan mal ve hizmet ihracatını bu yıl en az 390 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Bu hedeflere ulaşmak için ihracatçılarla yoğun bir işbirliği içinde olduklarını ifade eden Bolat, son 3 hafta içerisinde Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Suriye, İtalya ve Libya ile önemli ticari faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirtti.
İş forumları, yuvarlak masa toplantıları ve ikili görüşmelerle hem mal hem de hizmet ihracatını artırmayı amaçladıklarını dile getiren Bolat, Ticaret Bakanlığının mal ve hizmet ihracatı teşvikleriyle birlikte Eximbank’ın sunduğu destekler doğrultusunda bu yıl 52 milyar dolar ihracat kredisi ve ihracat sigortası sağlamayı planladıklarını açıkladı.
“DİYARBAKIR İTHALATI AZ, İHRACATI DAHA YÜKSEK OLAN BİR ŞEHİR”
Bolat, terörle mücadelede sağlanan başarıların Diyarbakır’a dinamik bir kalkınma ortamı getirdiğini ifade etti. Burada yaşanan büyüme ve gelişimi görmekten memnun olduklarını belirtti.
Bolat sözlerine şöyle devam etti:
“Diyarbakır’da yatırımlar ve fabrikalarda büyük bir artış gözlemleniyor. Hükümet olarak, son 22 yılda Diyarbakır’a toplam 760 milyar liralık kamu yatırımı gerçekleştirildi. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ne 385 hektar ilave alan kazandırıldığını ve altyapısının tamamlandığını kaydetti. Bununla birlikte, Sur ilçesinde kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde 507 konut, 137 dükkan ve 9 butik otelin inşaatının tamamlandığını ifade etti. Diyarbakır, tarımı, sanayisi, turizmi ve sağlık sektörüyle adeta parlayan bir yıldız haline geldi ve gelişiminin devam edeceğini söyledi. Silvan Sulama Tüneli’nin inşaatının beş yıl içinde tamamlanmasıyla Diyarbakır’ın tarımsal üretiminin üç kat artacağını umuyoruz.”
Diyarbakır’ın ihracat performansının giderek güçlendiğini vurgulayan Bolat, geçen yıl şehrin 331 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini hatırlattı. Bu yılın ilk çeyreğinde 110 milyon dolarlık ihracat yapıldığını ve bunun da geçen yılın aynı dönemine göre %6,7’lik bir artış olduğunu belirtti.
Diyarbakır’ın ithalatı az, ihracatı daha yüksek olan bir şehir olduğunu ifade eden Bolat, şehrin dış ticaret fazlası verdiğine dikkat çekti. Her bir dolarlık ithalata karşılık, Diyarbakır ekonomisinin 2 dolar 61 sentlik ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti. Bakanlık olarak geçen yıl Diyarbakır’a ihracat teşviki için 63 milyon lira destek sağladıklarını, bunun yanı sıra 48 milyon dolarlık ihracat kredisi ve sigorta desteğinin de verildiğini belirtti.
Bakan Bolat, Diyarbakır esnafına bu yıl 447 milyon lira tutarında yüzde 50 faiz sübvansiyonu ile kredi desteği sağlandığını ifadelerine ekledi.
Hükümetin 22 yıl boyunca esnafa toplam 600 milyar liraya yakın finansman desteği sağladığını açıklayan Bolat, bu destekler sayesinde esnafın işlerini büyütme imkanı bulduğunu vurguladı.
KADIN KOOPERATİFLERİNE VERİLEN DESTEK ARTIRILDI
Bolat, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Türkiye genelinde 12,2 milyon ton lisanslı depo kapasitesine sahip olduğumuzu belirttik. Diyarbakır’da ise 800 bin ton kapasiteli lisanslı depolar mevcut. Hükümet olarak kooperatifleri destekleme programı çerçevesinde kadın kooperatiflerine 510 milyon lira destek verdik. Bu noktada, kadın kooperatiflerine sağlanan hibe destek rakamlarını 1 milyon liraya çıkararak, başlangıçta sağlanan 400 bin liralık hibeyi 1 milyon liraya, personel desteğini 538 bin liraya, fuara katılım desteğini ise 150 bin liraya yükselttik. Kadın kooperatiflerimiz için hayırlı olsun.”
Toplantıya, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Suna Kepolu Ataman ve Mehmet Galip Ensarioğlu, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Ömer İler ile meslek odalarının temsilcileri katıldı.