Yurt içerisinde geçen hafta düşüş eğilimi belirgin bir şekilde öne çıktı. Borsa İstanbul’daki BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 2,81’lik bir değer kaybıyla 9.167,58 puandan tamamladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin Türkiye-İtalya İş Forumu’ndaki ortak basın toplantısının ardından, Türkiye ile İtalya arasında ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayisi alanında 11 anlaşmanın imzalandığı belirtildi. “Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi Ortak Bildirisi” de bu toplantının ardından açıklandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) aldığı yeni kararlar yürürlüğe girdi. Bu kararlar çerçevesinde, 31 Temmuz 2025’e kadar geçerli olmak üzere ihracat bedeli satış zorunluluğu yüzde 35’e yükseltilirken döviz dönüşüm desteği yüzde 3’e çıkarıldı.
Ayrıca, TCMB’nin zorunlu karşılık uygulaması kapsamındaki değişikliklerle tüzel kişi mevduatlar için Türk Lirası payı hedefi yeniden devreye alındı. Yabancı para mevduat ve yurt içi yerleşiklerle yapılan yabancı para cinsinden repo işlemlerindeki zorunlu karşılık oranları artırıldı. Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen faiz ve telafi oranları yükseltildi. Diğer yandan, son dönemde yabancı para mevduat artsa da bu artışın büyük ölçüde ticari mevduat kaynaklı olduğu kaydedildi. Yeni düzenlemelerle birlikte bankacılık sisteminde Türk Lirası payının artması bekleniyor.
Perşembe günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak nisan ayı enflasyon verileri yakın takibe alındı. AA Finans’ın gerçekleştirdiği beklenti anketine katılan 17 ekonomistin nisan ayı enflasyon beklentisinin ortalaması yüzde 3,24 olarak belirlendi. Ekonomistlerin tahminleri arasındaki enflasyon aralığı ise yüzde 2,75 ile yüzde 3,80 olarak kaydedildi. Bu tahminlere göre, bir önceki ay yıllık enflasyonun yüzde 38,10’dan yüzde 38,18’e çıkması öngörülüyor.
Döviz kurlarında ise dolar/TL, haftalık bazda yüzde 0,39 değer kazanarak 38,5770’tan işlem gördü. Yurt içinde gelecek hafta pazartesi enflasyon, salı TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru, perşembe Hazine nakit dengesi, cuma sanayi üretimi verileri dikkatle izlenecek. Ayrıca, ABD’nin korumacı ticaret adımlarıyla ilgili haber akışları piyasalardaki risk iştahını artırdı. Bu konudaki gelişmelerin yanı sıra ABD’deki makroekonomik veriler de geçtiğimiz hafta ön planda yer aldı.
ABD ekonomisi geçtiğimiz hafta, 2022 yılından sonra ilk kez daralma yaşarken, Fed’in enflasyon-resesyon ikilemi arasında atacağı adımlar yatırımcılar tarafından dikkatle takip edildi. Önümüzdeki hafta para politikası kararlarını duyuracak olan Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalar da büyük ilgiyle izlenecek. Piyasalardaki fiyatlamalar, Fed’in gelecek hafta politika faizini sabit bırakacağına yönelik güçlü bir beklenti içinde olduğu görülüyor.
Tarım dışı istihdam verisi, beklentilerin üzerinde bir artış gösterirken işsizlik oranı sabit kaldı. Bu gelişmeler, bankanın yılın ilk faiz indirimine ilişkin tahminlerin haziran ayında zayıfladığı, temmuz içinse beklentilerin güç kazandığı yönünde yorumlandı.
ABD ile Çin arasında ticaret müzakerelerine yönelik olumlu haber akışları dikkat çekti. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerini açıklamasının ardından iki ülke arasında olası anlaşmalar üzerinde değerlendirmelerde bulunduklarını duyurdu. Bu durum, piyasalarda ticaret anlaşmasına ilişkin umutları artırdı.
ABD’nin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verileri de dikkatleri üzerine çekti. Yılın ilk çeyreğinde GSYH’nın yıllıklandırılmış olarak yüzde 0,3 azaldığı bildirildi. Bu, ülkenin ekonomi tarihinde 2022 yılından bu yana ilk kez bir küçülme kaydedildiğini ortaya koydu. İthalatın artışı ve kamu harcamalarının azalması, bu sürecin önemli etkenleri arasında yer aldı.
Ülkede tarım dışı istihdam nisan ayında 177 bin kişi artarken işsizlik oranı yine yüzde 4,2 olarak belirlendi. Piyasa beklentileri, bu dönemde tarım dışı istihdamın 138 bin kişi artacağı yönündeydi. Ayrıca, haftalık ortalama çalışma saatleri 34,3 seviyesinde sabit kaldı. Ortalama saatlik kazanç ise yüzde 0,2 artarak 36,06 dolara çıktı.
Geçen hafta tahvil piyasalarında da sınırlı bir satış baskısı görülürken ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,31 seviyesine yükseldi. Altının ons fiyatı haftalık bazda yüzde 2,3 değer kaybederek 3.241 dolara düştü, dolar endeksi ise yüzde 0,5 artışla 100 seviyesinde kapandı. Brent petrolün varil fiyatı da geçtiğimiz hafta yüzde 6,9 azalışla 61,3 dolara geriledi.
New York borsasında alış ağırlıklı bir seyir gözlemlendi. S&P 500 endeksi haftayı yüzde 2,92, Nasdaq endeksi yüzde 3,45, Dow Jones endeksi ise yüzde 3 değer kazandı. Önemli şirketlerin finansal tablolarını açıklaması, piyasalardaki risk iştahını artırdı.
Microsoft, yılın ilk çeyreğinde gelirini önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 arttırarak 70,1 milyar dolara ulaştırdı. Şirketin net karı da, aynı dönemde yüzde 18 artarak 25,8 milyar dolara çıktı. CEO Satya Nadella, bulut ve yapay zekanın şirket için önemli girdiler olduğunu belirtti.
Meta, gelirini ortalama yüzde 16 artışla 42,3 milyar dolara çıkarttı; bunun yanı sıra net karı 16,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Apple da gelirini yüzde 5 artırarak 95,4 milyar dolara çıkartırken net karı 24,8 milyar dolar olarak açıklandı. Şirketin CEO’su Tim Cook, gelecekteki tarife etkilerini değerlendirdi.
Tüm bu gelişmelerin ardından, yeni haftada S&P Global ve ISM hizmet sektörü PMI endeksleri, dış ticaret dengesi, Fed’in faiz kararı ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları gibi veriler izlenecek.
Avrupa borsalarında, geçen hafta tarife müzakerelerine ilişkin iyimserlik gözlemlenirken, Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili gelişmeler de takip edildi. Yeni haftada gözler İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası kararlarına çevrildi.
Avro Bölgesi ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,4 büyüme gösterdi. Yıllık enflasyon nisan ayında ise yüzde 2,2 seviyesinde sabit kaldı. İşsizlik oranı da önceki aylarla benzer bir seyir izleyerek yüzde 6,2 seviyesinde korundu.
Bölgede imalat sanayi PMI, nisan ayında üç yılın en hızlı artışını göstererek 49 puana ulaştı. Elektrik kesintisi ile ilgili haber akışları da takip edilirken, bu konuda ilerleme kaydedildiği bildirildi.
Haftalık bazda Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 3,11, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 2,11, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 2,62 ve Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 3,76 değer kazandı. Gelecek hafta açıklanacak veriler arasında Avro Bölgesi’nde üretici fiyat endeksi, Almanya’da fabrika siparişleri ve İngiltere’de BoE faiz kararı da yer alıyor. Pazar günü İngiltere’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.