İngiliz hükümeti, vatandaşlarına “destekli ölüm” yasası sunmak üzere hazırlıklarını sürdürüyor. Bu gelişmenin ardından, birçok kişi kanun çerçevesinde yaşamına son vermek için müracaat etmeye başladı.
İngiltere’de, “destekli ölüm” hizmetinin resmi olarak devreye alınmasını bekleyen yüzlerce kişi, bu gayeye ulaşmak için sırada beklemekte. İlk yıl için tahminler, destekli ölüm talebinde bulunacak kişi sayısının 273 ile 1,311 arasında olacağı yönünde. Bu konuya dair 149 sayfalık etki değerlendirme raporu, Ölümcül Hasta Yetişkinler (Yaşam Sonlandırma) Yasa Tasarısı hakkında ayrıntılı bilgiler sunuyor.
10 YILDA BİNLERCE KİŞİYE ULAŞACAK Bu rapora göre, destekli ölüm hizmetinden yararlanmak üzere ilk yıl içerisinde yüzlerce kişi başvuruda bulunurken, bu sayının 10 yıl içerisinde 4,500’ün üzerine çıkması bekleniyor. Bununla birlikte, Gönüllü Yardımlı Ölüm Komiserliği kurulmasının yıllık ortalama maliyetinin 10,9 milyon sterlin ile 13,6 milyon sterlin arasında olacağı tahmin edilmektedir. Etki değerlendirmesi, yaşam sonu sağlık hizmetleri maliyetlerinin, destekli ölüm talebinin ilk yılında yaklaşık 10 milyon sterlin, 10 yıl sonrasında ise tahminen 60 milyon sterlin azaltılabileceği sonucuna varıyor. Ancak belgede, yaşam sonu bakım maliyetlerinin azaltılmasının “politikanın bir hedefi olarak belirtilmediği” ifade ediliyor. Milletvekili Kim Leadbeater, 16 Ekim 2024’te Ölümcül Hastalığa Sahip Yetişkinler (Yaşam Sonu) Yasa Tasarısı’nı sunmuştur.
ALTI AY ÖMRÜ KALAN BAŞVURACAK Önerilen yasaya göre, İngiltere ve Galler’deki altı aydan az ömrü kalan ölümcül hasta yetişkinler, yasal yollarla kendi hayatlarına son verme hakkına sahip olacaklar. Tasarının ilk oylamasından bu yana yapılan güncellemeler, Yüksek Mahkeme’nin destekli ölüm davalarını onaylamasına gerek kalmayacağı anlamını taşımaktadır. Bu noktada, kararlar tıp ve hukuk uzmanlarından oluşacak yeni bir heyet tarafından verilecektir. Uygulamanın hayata geçebilmesi için, iki hekimin onayı ile bilirkişi heyetinin de onayı gerekmektedir.