Ravvas, Umman’ın Maskat kentinde AA muhabirine verdiği röportajda, 15-17 Aralık 2025 tarihlerinde burada gerçekleştirilecek Umman-Türkiye İş Forumu ve Fuarı’na ev sahipliği yapacaklarını açıkladı.
Ravvas, “Türkiye ile Umman arasındaki ilişkiler köklü bir geçmişe sahiptir ve iki ülke arasında sıkı bir dostluk bağı mevcuttur. Sultan Heysem bin Tarık’ın Türkiye ziyareti ve imzalanan anlaşmalar, bu ilişkilerin pekişmesine katkı sağladı.” şeklinde ifadelerde bulunarak, gerçekleştirilen ziyaretler ve mutabakatların ticaret ve turizm gibi alanlarda olumlu etkileri olduğunu vurguladı.
– 5 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİ
Ravvas, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1.5 milyar doları aştığını belirtirken, devamla “Yapılan anlaşmalar neticesinde bu rakamın 5 milyar dolara çıkarılabileceğini düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu.
Yatırım alanında Umman’da ve Türkiye’de pek çok fırsat bulunduğunu dile getiren Ravvas, her iki ülkede özellikle turizm, inşaat ve sanayi gibi sektörlerde ortak projelerin teşvik edildiğini belirtti.
Ravvas, Türk şirketlerinin Umman’da farklı sektörlerde faaliyet gösterdiğini, Umman sermayesinin ise Türkiye’de gayrimenkul ve denizcilik alanlarında yoğunlaştığını ifade etti.
– ENERJİDE TÜRK İŞ BİRLİĞİNE AÇIK KAPI
Umman’ın enerji dönüşüm vizyonunu paylaşan Ravvas, Türkiye’nin bu sektördeki gelişmiş sanayisi ile önemli katkılar sağlayabileceğini ifade etti.
Ravvas, “Umman’da enerji alanında büyük fırsatlar mevcut. Türk şirketlerini bu alanda yatırım yapmaya davet ediyoruz.” diyerek, özellikle yeşil hidrojen, doğalgaz ve yenilenebilir enerji konularında iş birliğine açık olduklarını belirtti.
Umman’ın 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedeflediğini hatırlatan Ravvas, 2030’a kadar enerji karışımında yenilenebilir kaynakların payının yüzde 30’a, 2040’ta ise yüzde 70’e çıkartılmasının hedeflendiğini kaydetti.
– YATIRIMCILARA CAZİP TEŞVİKLER
Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasının yatırımları olumlu etkileyeceğini vurgulayan Umman-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ravvas, “Bu tür anlaşmalar, yatırımcılar ve iş insanları için büyük bir teşvik sağlamaktadır.” açıklamasında bulundu.
Ravvas, Umman’ın yabancı yatırımcılara yüzde yüz mülkiyet hakkı, 30 yıla kadar vergi muafiyeti ve serbest bölgelerde gümrük muafiyeti gibi çekici avantajlar sunduğunu aktardı.
– TURİZMDE KARŞILIKLI POTANSİYEL YÜKSEK
Turizm alanında da önemli iş birliği potansiyeline dikkat çeken Ravvas, her yıl yaklaşık 100 bin Ummanlının Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirtti. “Türkiye, büyük ve önemli bir turizm destinasyonu. Aynı zamanda Umman’ın da büyük bir turizm potansiyeli mevcut. Türk turistleri Umman’a bekliyoruz.” ifadesini kullandı.
Ravvas, iki ülke arasında turizmin geliştirilmesinin ekonomik ve kültürel ilişkileri güçlendireceğini sözlerine ekledi.
28 Kasım’da Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Umman Sultanı Heysem bin Tarık’ın huzurunda Türkiye ile Umman arasında 10 anlaşma imzalanmıştı.