Büyük ölçekli mükellefleri kapsayan kurumsal vergi işlemlerinde, sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıkları için beyanname dönemi devam etmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 hesap dönemine ait beyanname verme süresi daha önce 30 Nisan olarak belirtilmişken, bu tarih 5 Mayıs’a ertelenmiştir. Beyanname verme süresi içerisinde yapılan vergilendirmeler için ödemelerin de bu tarihe kadar gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca, özel hesap dönemi belirlenmiş olan kurumlar, beyannamelerini verdikleri ayın sonuna dek vergilerini ödeyebilirler.
Mükellefler, vergi ödemelerini GİB’in resmi web sitesi olan gib.gov.tr üzerinden, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması aracılığıyla yapabilmektedir. Ödemeler, anlaşmalı bankaların kredi kartı veya hesaplarıyla, yurtdışında faaliyet gösteren bankaların kartlarıyla da gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanı sıra, bankaların şubeleri, internet, telefon ve mobil bankacılık yöntemleri ile PTT şubelerinden ödeme işlemi yapılabilir.
Uyumlu Mükelleflere Yüzde 5 İndirim
Beyannamelerde eklenmesi gereken belgelerin arasında bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti, kesinti yoluyla ödenen vergiler, serbest bölgelerde kazanılan gelirler, teknogirişim ve teknokent sermaye destekleri, yabancı ülkelerde ödenen vergiler, temel mali tablolar, kurum ortakları ve yönetim kurulu üyelerine yönelik bildirimler bulunmaktadır.
Ayrıca, AR-GE, tasarım, nakdi sermaye artışı ve sınai mülkiyet hakkı istisnası gibi indirim ve istisnalara dair bilgi ve belgelerin beyanname ile birlikte sunulması büyük önem taşımaktadır.
Kurumlar vergisi mükellefleri arasında (finans ve bankacılık sektörleri, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç) belirlenen kriterleri yerine getirenlerin beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5’lik kısmı indirim kapsamına alınmaktadır. Bu indirimden yararlanmak için, indirim hesaplanan beyannameye ait yıl ile bir önceki iki yıla ait vergilerin yasal süresi içinde ödenmesi ve vadesi geçmiş borç bulunmaması gibi şartların sağlanması gerekmektedir.