1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Çanakkale’de Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Etkinliği

Çanakkale’de Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Etkinliği

featured

Türkiye’nin zengin rüzgar enerjisi potansiyeline sahip illerinden biri olan Çanakkale’de, Onsekiz Mart Üniversitesi’nin organizasyonunda gerçekleştirilen etkinlik, Denizüstü Rüzgar Enerji Derneği (DÜRED) tarafından Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) ile Gemi İnşa Sanayiciler Birliği (GİSBİR) işbirliğiyle düzenleniyor.

Açılış konuşmasını yapan Çanakkale Valisi Ömer Toraman, dünya nüfusundaki sürekli artışa dikkat çekerek, “Ülkemizde de bu artış hızla devam ediyor. Nüfus artışı, tüketim talebini de artırmakta. Sürekli bir üretim ihtiyacı doğuyor. Türkiye, üretimini artırarak istikrarlı bir büyüme sergileyen nadir ülkelerden biridir. Milli gelirin artırılması ve halkın refah seviyesinin yükseltilmesi için kararlı adımlar atıyoruz.” şeklinde konuştu.

Toraman, deniz üstü rüzgar enerjisinin bu ihtiyacın karşılanmasında önemli bir rol oynayacağını vurguladı ve şöyle devam etti:

“Çanakkale, Kurtuluş Savaşı’nın önemli zaferlerinin yaşandığı topraklardır. İlimiz, toplam enerji üretiminde Türkiye genelinde birinci sırada yer alır ve kurulu güç kapasitesinin üzerinde bir potansiyele sahiptir. Rüzgar enerjisi alanında daha fazla yatırım ve üretim yapma kapasitemiz bulunuyor. Yatırımcılar için karasal alanlarda yer tahsisi ciddi bir engel oluşturmaktadır. Ancak deniz üstü rüzgar enerjisi, bu sorunun aşılmasında büyük fırsatlar sunmaktadır. Ülkemiz ve özellikle Çanakkale, bu alanda önemli atılımlar gerçekleştirecektir. Gerekli düzenlemelerin yapılmasıyla yatırımcıların önleri açılacaktır. Bu etkinlik, deniz üstü rüzgar enerjisini çeşitli açılarıyla ele alarak sektörün gelişimine katkıda bulunacak.”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale’nin tarihi geçmişine dikkat çekerek, bu etkinliğin Türkiye’ye bir vizyon kazandırdığını ifade etti.

Küresel enerji dönüşümünün merkezinde deniz üstü enerjisinin bulunduğunun altını çizen Erenoğlu, “Rüzgar enerjisinin genel olarak, deniz üstü rüzgar enerjisinin ise karbon emisyonlarının azaltılması açısından hayati bir kaynak olduğunu belirtmek gerekir. ÇOMÜ olarak bize düşen görev, geleceği inşa eden ve gençlerle birlikte bu süreci şekillendiren bir üniversite olmayı sürdürmektir.” dedi.

Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği Başkanı Murat Durak, bu etkinliğin Türkiye’de ilk kez düzenlenmesinin Çanakkale için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı. “Bu bölgede ülkemizde yapılması planlanan deniz üstü rüzgar enerjisi santralleri için belirlenen 5 alanın 3’ü bulunuyor. Marmara’da, deniz üstü rüzgar enerjisi açısından çok yüksek bir potansiyel mevcut. Ancak Ege Denizi’ne de yönelmek gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Durak, deniz üstü rüzgar santrallerinin ülkelerin sahil güvenliğine de katkı sağladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Deniz üstü rüzgar enerji yatırımları, denizlerimizi sadece balıkçılık ve turizm için değil, enerji üretimi için de kullanılabilir hale getirecek. Bu, diğer sektörlere de fayda sağlayacak; özellikle liman ve tersane sektörleri gelişecek. Ayrıca, deniz üstü rüzgar, elektrik üretiminde baz yükü sağlayabilecek bir potansiyele sahiptir. Ancak tüm bu süreçlerde çevre, turizm ve balıkçılığın en az şekilde etkilenmesi için gerekli önlemleri almalıyız. Küresel düzeyde 2030 yılına kadar deniz üstünde 400 gigavatlık kapasite hedefleniyor. Türkiye ise bu hedef doğrultusunda hızlı adımlar atmayı planlıyor. 2035 yılına kadar 5 gigavat rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturmayı amaçlıyoruz.” diye ekledi.

Çanakkale’de gerçekleştirilen bu etkinlik, Türkiye’nin ilk deniz üstü rüzgar enerjisi etkinliği olma özelliği taşıyor. Offshore Wind Türkiye, enerji ve deniz sektörlerinden uzmanları, kamu kuruluşlarını, yatırımcıları, türbin üreticilerini ve tersaneleri 2 gün boyunca bir araya getirecek.

Etkinlikte, dünya genelinden 10 ülkeden konuşmacılar ve Türkiye’nin alanında uzman isimlerinin katılımıyla, Türkiye’deki deniz üstü rüzgar alanındaki son gelişmeler, projelerin finansmanı ve yatırım imkanları, enerji endüstrisi, gemi inşası ile tersane sektörleri, altyapı ve limanlar, deniz üstü rüzgar enerjisi santrallerinin şebekeye bağlantısı gibi konular ele alınacak.

Çanakkale’de Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Etkinliği
Yorum Yap
Bizi Takip Edin