Çernobil Nükleer Santrali’nde Rus insansız hava aracının neden olduğu hasarın on milyonlarca dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.
Rusya-Ukrayna Savaşı sürecinde, Şubat ayında Çernobil Nükleer Santrali’ni hedef alan bir saldırı gerçekleştirildi. Rus insansız hava aracının nükleer sahaya çarpması sonucunda bu korkutucu olay meydana geldi.
Ön değerlendirmelere ve mühendislik uzmanlarına dayanarak, yaklaşık olarak 75 bin sterline (3 milyon 876 bin TL) mal olan bir Rus Shahed insansız hava aracının, nükleer santral sahasında on milyonlarca dolar değerinde hasara yol açtığı belirtiliyor.
The Guardian gazetesinin haberine göre, tam bir onarımın maliyeti uluslararası bir acil durum fonunda bulunan 25 milyon euro’dan daha fazla olabileceğinden, Batılı hükümetler, özellikle de İngiltere, bu masrafları üstlenme konusunda devreye girecektir.
Şubat ayının ortalarında gerçekleşen saldırı, acil bir radyolojik risk oluşturmadı; ancak 2017 yılında inşa edilen ve 1,5 milyar euro’ya mal olan reaktör muhafaza yapısına ciddi şekilde zarar verdi. Santralin tamirinin uzun bir süre alması bekleniyor.
SENSÖRLER SARSINTIYI KAYDETTİ
Baş mühendis Serhiy Bokov, Çernobil’de yer alan 110 metre yüksekliğindeki çelik yapının 14 Şubat günü yerel saatle 02:00 sularında vurulduğunu ve sensörlerin 6 ile 7 büyüklüğünde bir deprem kaydettiğini bildirdi. Ancak Bokov, bunun gerçekten bir deprem olmadığını anladıklarını ifade etti.
Radar tarafından tespit edilemeyecek bir yükseklikte uçan insansız hava aracının neden olduğu tespit edilen saldırı, dış çatıda 15 metrekarelik bir delik açtı. Ayrıca, yapının iç kaplamasında yangın çıkmasına neden olan ve söndürülmesi iki haftadan fazla süren bir olay meydana geldi.
“RADYASYON NORMAL SEVİYEDE”
Şubat ayında hedef alınan Yeni Güvenli Hapsetme (NSC), 1986’da yaşanan dünyanın en kötü nükleer felaketinin ardından dört numaralı reaktörü koruma amaçlı 2017 yılında tamamlanmıştı. Ancak, bu yeni saldırı, lahidi yeniden açığa çıkararak radyoaktif tozun dışarı çıkma ve yağmur suyunun içeri girebilme olasılığını gündeme getirdi. Ukrayna, radyasyon seviyelerinin şu an normal olduğunu ve durumun sürekli olarak kontrol edildiğini belirtmektedir.
Vurulan yapının, dış etkenlere daha fazla maruz kalması ve kaplamanın zarar görmesi dolayısıyla uzun vadede paslanmaya karşı daha savunmasız hale geldiği kaydedildi. Yangını söndürmek için yapıya 200 küçük sondaj deliği açıldığı da belirtiliyor.
TASARIMDAKİ MÜHENDİS ANLATTI
Çernobil sığınağının tasarım ve inşasında 15 yıl görev alan Amerikalı mühendis Eric Schmieman, “Onarmamak bir seçenek olamaz” dedi. Tam onarım sürecinin en az 10 milyonlarca dolara mal olacağını ve bunun çok daha yüksek rakamlara ulaşabileceğini vurguladı. Schmieman, onarım sürecinin aylar hatta yıllar alabileceğini ifade etti.
Önceden sığınağın 100 yıllık bir tasarım ömrü olduğu planlanmıştı, ancak onarım yapılmadığı takdirde bu ömrün artık şüpheli hale geldiğini belirten Schmieman, Eyfel Kulesi gibi büyük metal yapıların aksine, korozyonu önlemek için yeniden boyama işleminin asla mümkün olmadığını kaydetti.