1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Adalet Bakanı Tunç: İdari Yargı Hukukun Temelidir

Adalet Bakanı Tunç: İdari Yargı Hukukun Temelidir

featured

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Hakimevi’nde gerçekleştirilen İdari Yargı Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, idari yargının hukuk devletinin yaşayan vicdanı olduğunu vurguladı.

İdari yargının, bireylerin idarenin eylem ve işlemlerine karşı haklarını koruma işlevine dikkat çeken Tunç, “İdari yargı, devletin gücünü hukuk ile sınadığı ve otoritesini adaletle ölçtüğü yüce bir kürsüdür. Bir devletin adaleti, ceza ve hukuk mahkemelerindeki kararların yanı sıra, kişilerin idare karşısında korunup korunmadığıyla da değerlendirilmektedir.” şeklinde görüş bildirdi.

İdari yargının “adil devlet” anlayışının inşasına olan katkısını aktaran Tunç, idari yargı üyelerinin verdikleri kararların yönetimin adalet felsefesini oluşturduğunu ifade etti.

Tunç, idari yargının yürütme erkine karşı bir fren değil, pusula işlevi gördüğünü belirterek, “Türkiye Yüzyılı’nı, adaletin de yüzyılı haline getirmek amacıyla canla başla çalışmak, milletimizin yargı hizmetlerinden memnuniyetini ve adalete olan güvenini artırmak hepimizin görevidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tunç, “Hukuk ve idari yargılama süreçlerinin etkinliğini artıracak kanun taslağı çalışmalarımız devam ediyor. Kısa vadede milletvekillerimizin değerlendirmesine sunacağız.” dedi.

– “YAPAY ZEKAYI YARGININ HİZMETLERİNDE KULLANACAĞIZ”

Adalet Bakanı Tunç, zamanında, etkin ve kaliteli adalet hizmetlerinin sunulması amacıyla önemli adımlar atacaklarını belirtti.

“Dijital dönüşüm projeleri ve hukuk eğitimine yönelik yenilikçi yaklaşımlar geliştireceğiz.” diyen Tunç, istinaf kanun yolu aşamasında hedef sürelerin belirleneceğini ve idari yargıya yönelik yeni uygulamaların devreye gireceğini de sözlerine ekledi.

Yargıda teknoloji kullanımının iş yükünü azalttığını dile getiren Bakan Tunç, “Yapay zekayı yargı hizmetlerinde kullanarak vatandaşlarımızın adil karara ulaşmasını hızlandırmayı hedefliyoruz. İdari yargı bu durumdan en fazla yararlanacak olan alan olacaktır. Çalışmalarımızı yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız.” şeklinde konuştu.

– “YARGI SİSTEMİ TÖHMET ALTINDA BIRAKILIYOR”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı alanında atılan adımların olumlu sonuçlar vermeye başladığını ve bunun yargı kararlarına da yansıdığını ifade etti.

Yargılama süreçlerine ilişkin verilerin kamuoyu ile paylaşıldığını belirten Tunç, “Hukuk devleti ilkesi” konusunda yapılan eleştirilerin haksız olduğunu vurguladı.

Bazı çevrelerin birkaç karara ve soruşturmaya dayanarak 13 milyondan fazla verilen kararları görmezden geldiğini belirten Tunç, bu durumun 25 bin hakim ve savcının emeğine saygısızlık olduğunu ifade etti.

“Hazırlanmış belgeler ve istatistikler ile ülkemizi karalamaya yönelik çabalara izin vermeyeceğiz. ABD eski barolar birliği başkanının kurduğu bir dernek üzerinden yapılan bir listelemenin hiçbir hukuki geçerliliği yoktur. Anket yapılan kişiler, hangi uygulayıcılar ve akademisyenlerle görüşüldüğü gibi unsurların objektif kriterler içermemesi, Türkiye’nin bu şekilde değerlendirilmesinin inandırıcılığını ortadan kaldırmaktadır. Bu, yargımıza ve Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı bir saygısızlıktır.” dedi.

Bakan Tunç, endeksi gündeme getiren bazı siyasetçi ve akademisyenlere de değinerek, “Bazı eleştiriler, birkaç soruşturmayı öne çıkartarak ‘Türkiye’de yargı bağımsızlığı yok’ iddiasında bulunmaktan ibarettir. Yargı tarihimize baktığımızda, karanlık dönemlerden geçtiğimizi biliyoruz. 27 Mayıs, 12 Eylül ve 28 Şubat gibi karanlık süreçler yaşadık. Ancak artık bu dönem geride kalmıştır. Bugün milli iradenin, demokrasinin ve hukuk devletinin yanında duran bir yargı sistemi mevcuttur. Yargımızı bağımsızlık ve tarafsızlık açısından güçlendirmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Tunç: İdari Yargı Hukukun Temelidir
Yorum Yap
Bizi Takip Edin