AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman liderliğinde gerçekleştirilen komisyonda, Google yetkilileri de yer aldı.
Toplantının başlangıcında konuşma yapan Yayman, dijital dünyanın oldukça önemli bir tartışma konusu haline geldiğini belirterek, “aile, birey, kadın ve çocuğun korunması” meselesinin hem iktidarın hem de muhalefetin ortak paydası olduğunu vurguladı.
Düşünce özgürlüğüne olan desteklerini dile getiren Yayman, TBMM’nin, aileyi, çocuğu ve toplum düzenini koruma görevini yerine getireceğini ifade etti.
Dijital platformların olanakları yerine, sosyal medya uygulamaları üzerinden gündeme gelen olumsuzlukların yanlış olduğunu bildiren Yayman, “Dijital mecranın, yapay zeka, yazılım ve diğer imkanlarla insanların kendilerini ifade etmeleri açısından ele alınması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
“EĞER TOPLUMU KORUMAK, AİLEYİ KORUMAK YASAKÇILIKSA, EVET BİZ DE YASAKÇIYIZ”
Bazı sosyal medya platformlarının toplumun değerlerini, aile yapısını, kadınları ve yerel kültürü hiçe saydığına dikkat çeken Yayman, “Eğer toplumu korumak, aileyi korumak yasakçılıksa, evet biz de yasakçıyız. Ancak her şeyin dijitalleştiği, siyasetin, ekonominin, eğitimin, ticaretin ve kültürün dijital platformlarda yer aldığı bir dünyada, hukuki bir çerçeve oluşturma hedefimizle ilerlemek istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Dijital ağların Türkiye’de temsilcilik açmasının büyük önem taşıdığını belirten Yayman, Google temsilcilerinden algoritma değişikliklerine dair şeffaf, açık ve anlaşılır yanıtlar beklediklerini dile getirdi.
Yayman, şu şekilde devam etti:
“Uluslararası dijital şirketlerin kendilerini yasaların ve kamu organlarının üzerinde gördüklerinin farkındayız. Bu durumu olumlu veya olumsuz bir bağlamda değerlendirmek gerekiyor. Dijital platformların insanların düşüncelerini ifade edebileceği bir alan sunma amacına karşın, maalesef bu alanın kötüye kullanıldığına inanıyoruz. Dezenformasyon ve manipülasyon gibi olumsuz durumlar, sosyal medya mecralarının demokrasi ve kamu düzenini tehdit eden unsurlar haline geldiğini gösteriyor.”
“SÜRECİ DAHA FAZLA ZORA SOKMAKTADIR”
Türkiye’deki Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na atıfta bulunan Yayman, haberin telif hakkı kapsama alanına alınmasını talep ettiklerini vurguladı. Gerçek gazetecilik ile etkileşim kaygısıyla hareket eden bir anlayışın yarışılamaz nitelikte olduğunu belirtti. Yazılı ve görsel medyanın dijitalleşme karşısında kaybederek yaşanan irrasyonel gelişmelerin durumu daha da zorlaştırdığını kaydetti.
Yayman konuşmasının ardından Google Reklamcılık ve Pazarlama Limited Şirketi Kamu İlişkileri ve Politikaları Direktörü Tolga Sobacı’ya söz vermek istedi. Bu esnada CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, usul tartışması açma talebinde bulundu.
Komisyon Başkanı Yayman, misafirlerin konuşmasının ardından Emir’e söz vereceğini belirtmesine rağmen, Emir bunun kabul edilmediğini ifade etti.
Usul tartışması isteyen bazı milletvekillerinin tepkileri üzerine Komisyon Başkanı Yayman toplantıya ara verdi.