Bayraktar, CNN Türk’te katıldığı bir programda yaptığı açıklamalarda, yıllık 2 milyar metreküp doğal gazın Suriye’deki elektrik üretiminde kullanılmak üzere planlandığını ifade etti.
Altyapı çalışmalarının Suriye tarafında başlamış olduğunu belirten Bayraktar, doğal gazın Kilis üzerinden Halep’e aktarılacağını duyurdu. Günlük 6 milyon metreküplük gazın Halep’teki doğal gaz santralinde elektrik üretimi için kullanılacağını vurgulayan Bayraktar, “Üç ay içerisinde akışa başlamayı hedefliyoruz. Suriye’de hızlı bir ilerleme kaydettik; çünkü doğal gaz hattımız Kilis’e kadar gelmiş durumda. Bu sayede oradaki gaz santralleri için yakıt temin etmiş olacağız.” dedi.
Bayraktar, doğal gazın yanı sıra elektrik tedarikinde de Suriye’deki çalışmaların başladığını hatırlattı.
Türkiye ile Halep arasında yaklaşık 200 megavatlık bir elektrik tedarikinin gerçekleştirildiğini belirten Bayraktar, “Elektrik kapasitesiyle ilgili yurt dışı izin süreçlerini tamamladık. Mevcut 200 megavatın üzerine ekleyeceğimiz 500 megavatla birlikte, önümüzdeki aylarda yaklaşık 700-800 megavatlık bir elektrik ihracatına ulaşmayı umuyoruz.” şeklinde konuştu.
Bayraktar, Suriye’de hayatın normalleşmesinin Türkiye için önemli bir öncelik olduğunu ifade etti.
Suriye’nin 13 yıllık savaştan sonra altyapısının büyük hasar gördüğüne dikkat çeken Bayraktar, şu bilgileri paylaştı:
“Suriye’nin yeni Enerji Bakanı, ilk yurt dışı ziyaretini ülkemize gerçekleştirdi. İkili görüşmemizde, Bakan Bey bana ‘Suriye için 10 bin megavatlık bir güce ihtiyacım var, ancak şu an sadece 1700 megavat üretebiliyorum’ dedi. Bugün Suriye’de gittiğiniz her yerde insanların kapısının önünde jeneratör var. Bu, mobil şekilde elektrik üretmeye çalışıldığının bir göstergesi. Dolayısıyla, burada yapacağımız katkı hayati öneme sahip. Enerji ihracatımız önemli, ancak Suriye’nin kendi kaynakları, petrol, gaz ve maden kaynaklarının hızlı bir şekilde ekonomiye entegre edilmesi gerekiyor.”