Bakan Bayraktar, CNN Türk’te katıldığı bir programda, yıllık 2 milyar metreküp doğal gazın Suriye’de elektrik üretiminde kullanılacağını açıkladı.
Suriye’nin doğal gaz boru hattıyla ilgili altyapı çalışmalarına başladığını vurgulayan Bayraktar, doğal gazın Kilis üzerinden Halep’e ulaştırılacağını belirtti. “Günlük 6 milyon metreküplük bu doğal gaz, Halep’teki santralde elektrik üretiminde kullanılacak. Üç ay içerisinde akışa başlamayı hedefliyoruz. Doğal gaz hattımız Kilis sınırına kadar gelmişti ve bu şekilde oradaki gaz santrallerinin yakıtını temin etmiş olacağız.” şeklinde ifadeler kullandı.
“Suriye’de hayatın normalleşmesi Türkiye’nin en önemli öncelikleri arasında”
Bayraktar, doğal gazın yanı sıra elektrik tedarikine ilişkin Suriye’deki çalışmaların da sürdüğünü hatırlattı. Türkiye ile Halep arasında yaklaşık 200 megavatlık elektrik akışı sağlandığını belirten Bayraktar, “Elektrik kapasitesine dair uluslararası izin süreçlerini tamamladık. Mevcut 200 megavata ek olarak 500 megavat daha ekleyerek, önümüzdeki aylarda toplam 700-800 megavatlık elektrik ihracatına ulaşmayı umuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Suriye’de hayatın normalleşmesinin Türkiye için öncelikli hedeflerden biri olduğunu kaydeden Bayraktar, bu konudaki kararlılıklarını yineledi.
“Suriye’nin kendi kaynaklarının, ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ekonomiye kazandırılması lazım”
Suriye’nin 13 yıllık savaştan sonra ciddi altyapı kaybına uğradığını belirten Bayraktar, şu sözleri aktardı: “Suriye’nin yeni Enerji Bakanı ilk yurt dışı ziyaretini bize yaptı. İkili görüşmemizde Bakan Bey, ’10 bin megavatlık bir güce ihtiyacım var ama şu an 1700 megavat üretebiliyorum’ dedi. Şu an Suriye’nin her yerinde jeneratör var. İnsanlar mobil olarak elektrik üretmeye çalışıyor. Burada yapacağımız katkı büyük önem taşıyor. Bizim enerji ihracatımız önemli, ancak Suriye’nin kendi kaynaklarının, petrol, gaz ve maden gibi kaynaklarının hızlı bir şekilde ülkenin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ekonomiye kazandırılması gerekiyor.”