1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye-Irak Ekonomik İlişkilerinde Yeni Dönem Başladı

Türkiye-Irak Ekonomik İlişkilerinde Yeni Dönem Başladı

featured

Türkiye-Irak Yuvarlak Masa Toplantısı, Ankara’daki JW Mariott Hotel’de Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak Ticaret Bakanı Etir Davud Selman Al-Greyri ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak’ın katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Bolat, Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha güçlü bir şekilde gelişmesinin öncelikli hedeflerden biri olduğunu vurguladı.

Bolat, Irak’ın Türkiye için İslam dünyasındaki en büyük ticari ortak olduğunu belirterek, “2024 yılında karşılıklı ticaretimizin 17,5 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Irak, Türkiye’nin ihracatında dördüncü en büyük ortak durumundadır.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin belirlediği 30 milyar dolarlık ikili ticaret hedefini aktaran Bolat, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi anlaşmalarının yürürlüğe girmesinin kritik önem taşıdığını söyledi.

Irak’ın Türk müteahhitlik sektörü açısından dünya genelinde üçüncü sırada yer aldığını belirten Bolat, şu ana kadar 1130 projenin tamamlandığını ve bu projelerin oluşturduğu toplam değerin 35,3 milyar dolar olduğunu aktardı. Bolat, Irak’ın alt ve üst yapısında Türk müteahhitlerinin önemli katkılarının olduğuna dikkat çekti.

“TÜRK ÖZEL SEKTÖRÜNÜN IRAK’TAKİ YATIRIM FIRSATLARDAN YARARLANMASINI DESTEKLİYORUZ”

Bolat, Irak’ın son yıllarda istikrar, huzur, ekonomik kalkınma ve yeniden inşa sürecine girdiğine işaret ederek, Türk özel sektörünün bu süreçte katkı sunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Büyük Fav Limanı ve Kalkınma Yolu Projesi’ne dahil olmaktan mutluluk duyduklarını aktaran Bolat, “Türkiye’den Irak’a üç gün içinde ulaşıp, Körfez üzerinden Avrupa’ya 8-10 günde varmak mümkün olacak.” değerlendirmesini yaptı.

Bolat, Irak’ın 1 Nisan itibarıyla Tır Sözleşmesi’ni yürürlüğe almasını olumlu karşılayarak, “Bu noktada işbirliğine açığız. Irak’ın transit geçişlerine izin vermesi, Türk taşımacılarının Irak’ın her bölgesinde faaliyet göstermesi açısından büyük önem taşıyor.” dedi.

Habur Gümrük Kapısı’nın artan ticaret hacmini karşılamakta zorlandığını ifade eden Bolat, Ovaköy Gümrük Kapısı’nın bir an önce faaliyete geçmesinin önemine vurgu yaptı. Türk özel sektörünün Irak’taki yatırım fırsatlarını değerlendirmesi için her türlü desteği sunacaklarını da belirtti.

Bolat, Irak’ın para transferi limitini 5 milyon avrodan 20 milyon avroya yükseltmesini memnuniyetle karşıladığını söyleyerek, “Bu kapsamda dolar bazında da limit artışının sağlanması müteahhitlerimiz ve yatırımcılar için faydalı olacaktır.” dedi.

Irak’taki kamu ihalelerinde Türkiye’nin ürünlerini de görmek istediklerini belirten Bolat, bu yılın sonlarına doğru Bağdat’ta Türkiye-Irak Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi Toplantısı (JETCO) yapacaklarını, kesin tarihin ise ilerleyen günlerde netleşeceğini ifade etti.

“TÜRK İŞ İNSANLARININ IRAK’A GİRİŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAĞIZ”

Irak Ticaret Bakanı Al-Greyri, Türk iş insanlarının Irak’a girişini engelleyen vize uygulamalarını ortadan kaldıracaklarını dile getirdi.

Al-Greyri, Türk yatırımcılar için Kalkınma Yolu Projesi’nin önemli bir fırsat sunduğunu ve para transferleri konusunda da gerekli adımların atılmakta olduğunu ekledi.

Türkiye-Irak Ekonomik İlişkilerinde Yeni Dönem Başladı
Yorum Yap
Bizi Takip Edin