Türkiye-Irak Yuvarlak Masa Toplantısı, Bakan Bolat, Irak Ticaret Bakanı Etir Davud Selman Al-Greyri ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak’ın katılımıyla Ankara’nın JW Mariott Hotel’inde gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Bolat, Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlenmesinin öncelikli hedeflerinden biri olduğunu vurguladı.
Irak’ın, Türkiye’nin İslam dünyasındaki en büyük ticari ortağı olduğunu belirten Bolat, “2024 yılında karşılıklı ticaretimizin 17,5 milyar doları aşacağı bekleniyor. Irak, Türkiye’nin ihracatında dördüncü en büyük ortak konumundadır.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin iki ülke için belirlediği 30 milyar dolarlık ikili ticaret hedefi hakkında bilgi veren Bolat, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi anlaşmalarının yürürlüğe girmesinin önemine değindi.
Irak’ın Türk müteahhitlik sektörü için dünya genelinde üçüncü sırada bulunduğuna dikkat çeken Bolat, “Bugüne kadar 1130 proje ve 35,3 milyar dolarlık inşaat işlerimizi başarıyla tamamladık. Irak’ın alt ve üst yapısında, hizmetler sektöründe Türk müteahhitlerinin önemli imzaları bulunmaktadır. Bu konuda Irak hükümeti ve yetkililerine minnettarız.” ifadelerini kullandı.
Bolat, Irak’ın son yıllarda istikrar, huzur ve ekonomik kalkınma sürecine girdiğini belirterek, “Türk özel sektörü, ülkenin yeniden kalkınma ve imarına katkıda bulunmaya hazır.” dedi.
Türkiye’nin Büyük Fav Limanı ve Kalkınma Yolu Projesi’nin parçası olmaktan memnuniyet duyduklarını belirten Bolat, Türkiye’den Irak’a ulaşımın kolaylaşacağını ifade etti.
Irak’ın 1 Nisan itibarıyla Tır Sözleşmesi’ni uygulamaya koymasını olumlu karşılayan Bolat, bu konudaki işbirliğine açık olduklarının altını çizdi. Türk taşımacılarının Irak’ın her bölgesinde faaliyet göstermesi konusunun önemine değinen Bolat, sınırda yaşanan tır mühürleme uygulamasının ticaretlerine zarar verdiğini kaydetti.
Habur Gümrük Kapısı’nın artan ticaret hacmine yeterince yanıt veremediğine dikkat çeken Bolat, Ovaköy Gümrük Kapısı’nın en kısa zamanda açılmasının önem taşıdığını vurguladı.
Türk özel sektörünün Irak’taki yatırım fırsatlarını değerlendirmelerini desteklediklerini belirten Bolat, Irak’ın para transferi limitinin 5 milyon avrodan 20 milyon avroya çıkarılmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Müteahhitler ve yatırımcılar için dolarla ilgili limitlerin artırılmasının da faydalı olacağına işaret etti.
Bolat, Irak’taki kamu ihalelerinde Türkiye Cumhuriyeti’nde üretilen ürünlerin yer almasının gerekliliğini vurgulayarak, “Türkiye-Irak Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi Toplantısı’nı (JETCO) bu yıl sonunda Bağdat’ta gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.
Irak Ticaret Bakanı Al-Greyri ise Türk iş insanlarının Irak’a girişinde vize engellerinin kaldırılması yönünde adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, para transferleriyle ilgili düzenlemeler yapacaklarını belirten Al-Greyri, Kalkınma Yolu Projesi’nin yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunu dile getirdi.