Ticaret Bakanlığı, Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikleri Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu düzenlemelerin, alışveriş merkezi sahipleri ve yöneticileri gibi ilgili tarafların uygulama aşamasında karşılaştıkları belirsizlikleri gidermeye yönelik olduğu bildirildi.
Yönetmelikte, “alışveriş merkezi” tanımına uymayan perakende işletmelerinin bu terimi kullanmalarının önüne geçilecek. Böylelikle, bu tanımın netleştirilmesi sağlanacak.
Yönetmelikte yer alan “ortak kullanım alanı” kavramının da daha iyi anlaşılabilmesi için tanımı yapıldı. Bu kapsamda, alışveriş merkezi olarak adlandırılan projelerin, gerekli ortak kullanım alanlarına sahip olmaksızın yapı ruhsatı alamayacağı belirtildi.
Ortak Kullanım Alanı Olmayan Projelere Ruhsat Verilmeyecek
Ayrıca, uygun altyapıya sahip olmayan projelerin ruhsat aşamasında yönetmelik gerekliliklerini yerine getirmesi gerektiği ifade edildi. Yönetmelikte ortak kullanım alanı; konaklama, depolama ve üretim alanlarının yanı sıra sosyal ve kültürel etkinlik alanları, acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yerleri, çocuk oyun alanları gibi herkesin yararlanabileceği alanlar olarak tanımlanmıştır.
Öte yandan, mevcut durumda faaliyet gösteren ve satış alanları görece düşük olan alışveriş merkezlerinin ekonomik sürdürülebilirlikleri için yönetmelikte belirtilen bazı yükümlülüklerden muaf tutulabileceği kaydedildi.
Alışveriş merkezi malikleri ile işletmeler arasındaki ilişkileri daha şeffaf hale getirmek amacıyla Bakanlık tarafından bağımsız denetim raporlarının, kayıtlı elektronik posta (KEP) adresine iletilmesi zorunlu kılındı. Bu raporlar, ortak gelir ve giderlerle ilgili bilgi ve belgelerin denetlenmesini hedefliyor.
Ayrıca, ortak gider katılım payı tahsil edilmeyen perakende işletmeleri için malik ve yönetimler tarafından sunulan hizmetlere dair sözleşmeler gibi belgelerin ilgili işletmelere gönderilmesine yönelik çeşitli istisnalar belirlendi.