Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zorunlu eğitimde yapılması muhtemel değişikliklere dair önemli bilgiler paylaştı. Başkent Haber’in özel yayınında yer alan Bakan Tekin, sanayi ve ticaret sektörlerinin nitelikli eleman ihtiyacına ilişkin talepler doğrultusunda, önerilen eğitim modellerini dikkatle değerlendirdiklerini ifade etti.
Tekin, öneriler arasında uzlaşmaya varılabilecek konular bulunması durumunda, bunların Kabine toplantısında ele alınabileceğini ve gerektiği takdirde karar verileceğini belirtti.
Üç Farklı Model Üzerinde Duruluyor
Liselerdeki eğitim süreleriyle ilgili olarak kamuoyunda üç farklı model üzerinde tartışmalar sürmektedir.
“3+1 Eğitim Sistemi” önerisinde, liselerde zorunlu eğitimin ilk üç yılla sınırlı olması ve bu süreçte öğrencilerin 11. sınıfta diploma almaları öngörülmektedir. 12. sınıf ise isteğe bağlı olarak üniversiteye hazırlık yılı olarak planlanmaktadır.
“2+2 Eğitim Sistemi” kapsamında ise liseler için zorunlu eğitim süresinin iki yıl olması gündeme gelmiştir. İsteğe bağlı olarak daha fazla eğitim almak isteyen öğrenciler iki yıl daha eğitim alabilecekler. Mesleki olarak ilerlemek isteyen öğrenciler ise, Mesleki Eğitim Merkezi, açık öğretim programları veya istihdam programlarına yönlendirilecektir.
“Yaş Modeli” önerisinde ise öğrencilerin zorunlu eğitimi tamamlama yaşı belirlenmesi düşünülmektedir. Bu model doğrultusunda, lise öğrencilerinin 16 yaşını doldurduğunda diploma alabilmeleri gündemde.