1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Siber Güvenlikte Farkındalık Artıyor! 80 Bin Kişi Eğitildi

Siber Güvenlikte Farkındalık Artıyor! 80 Bin Kişi Eğitildi

featured

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Siber Güvenlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güzin Ulutaş, sanal ortamda sürekli değişen tehditlere karşı alabilecekleri koruma yöntemlerinin farklılık gösterebileceğini belirtti.

Ulutaş, oltalama gibi siber saldırılara karşı toplumsal bilinç oluşturmanın önemine vurgu yaparak, teknolojinin gelişimi ile birlikte internet kullanımının da arttığını ifade etti.

Sosyal medya hesaplarının gizli tutulması önem taşıyor

Siber uzaydaki saldırı çeşitliliğine dikkat çeken Ulutaş, en yaygın saldırı türleri arasında atakların ön planda olduğunu söyledi. Ayrıca, son dönemlerde yapay zeka ile oluşturulan sahte videoların sıkça karşılaşılan bir sorun haline geldiğini aktardı.

Ulutaş, farklı ses ve görüntülerin yapay zeka sayesinde kolayca üretilebildiğine dikkat çekerek, “Bir gün bir telefon aldığınızda, bankadan arıyormuş gibi görünse de aslında bir banka temsilcisinin sesiyle aynı sesi kullanan biri sizinle iletişim kuruyor olabilir.” şeklinde konuştu.

Sahte sesli aramalara karşı dolandırıcılığın farkına varmanın zor olduğuna değinen Ulutaş, şu ifadeleri kullandı:

“Sosyal medya kullanıcılarının hesaplarını gizli tutmaları büyük önem taşıyor. Birçok kullanıcı, hesaplarını açık tutarak kişisel videolarını veya fotoğraflarını paylaşabiliyor. Bu video ve fotoğraflar, yapay zeka ile sahte içerikler oluşturmak için kullanılabilir. Bu tür saldırılar, şu anda en yaygın kullanılan ve insanlar üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecek yöntemler arasında yer alıyor.”

Prof. Dr. Ulutaş, dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonlarındaki banka ve benzeri uygulamalarda çoklu kimlik doğrulamasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. “Parolanızın kırılması durumunda, kişinin hesabınıza erişmesini önlemek için, cep telefonunuza gönderilen doğrulama mesajını bilmesi gerekmektedir. Parolanızın kırılmasını göz önüne alarak, kesinlikle çoklu kimlik doğrulama sistemlerini aktif hale getirmenizi öneririm.” dedi.

SİBERAY Projesi çerçevesinde Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nün kamu kurumları ve öğrencilere yönelik bilgilendirme çalışmalarının bulunduğunu belirten Ulutaş, “Bu eğitimler, özellikle siber uzayın getirebileceği güvenlik sorunları hakkında bilgi sahibi olamayan son kullanıcılar için kritik önem taşıyor. Halkın bu konuda bilinçlenmesi açısından büyük bir farkındalık yaratacağını düşünüyorum.” diye ekledi.

“2017’den bu yana 80 bin insanımıza ulaştık”

İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru İlhan Tozluyurt, dolandırıcılığın artık internetin bir gerçeği olduğunu ve bunun kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Tozluyurt, sanal dolandırıcılığın sadece Trabzon’da değil, dünya genelinde yaşandığını belirterek, “İnternet suçlarının sınırı yoktur. Sadece Trabzon, Karadeniz ya da Türkiye demek yeterli değildir; bir olayın faili yurt dışında da olabilir.” dedi.

Dolandırıcılığa karşı bilgilendirme faaliyetlerini 2017 yılından beri sürdüren Tozluyurt, “O tarihten bu yana 80 bin insanımıza ulaştık.” bilgisini verdi.

Dolandırıcılık nedeniyle emniyete başvuran kişilerde suçun yüzde 70 ile 75’inin çözüme kavuşturulduğunu da sözlerine ekledi.

Üniversite öğrencilerine eğitim verildi

KTÜ Fen Fakültesi Nazım Terzioğlu Amfisi’nde düzenlenen dolandırıcılık eğitimine katılan Nisanur Topce, sunumdan oldukça faydalandığını belirterek, “Babam dolandırıcılık yaşadı, sunumda anlatılanlar benzer şeylerdi. Eğitim aldık, daha önce olsaydı belki babam böyle bir durumla karşılaşmazdı.” dedi.

Furkan Erağca ise geçmişte sosyal medya üzerinden dolandırıldığını hatırlatarak, eğitim sonrası daha dikkatli olacağını ifade etti.

Siber Güvenlikte Farkındalık Artıyor! 80 Bin Kişi Eğitildi
Yorum Yap
Bizi Takip Edin