Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Taslağı’nı hazırladı. Bu yeni düzenleme ile, belge düzenine uyumun artırılması, kayıtlı ekonominin desteklenmesi ve kartla ödeme seçeneklerinin çoğaltılması hedefleniyor.
Taksicilere, mevcut taksimetreleriyle entegre bir şekilde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getirileceği belirtiliyor. Bu uygulama ile sektördeki dijital dönüşümün hızlanması bekleniyor.
Taslağın gerektirdiği üzere, taksimetre takılması zorunlu olan taksilere yolcu taşıyan mükelleflerin, 31 Aralık tarihine kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanan ve belirli teknik özelliklere sahip yeni nesil cihazlar kullanması gerekecek.
Yeni mükelleflerin kuruluşu veya taksimetre değişikliği durumunda, onay tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde taksimetrelerle bağlantılı bir cihazın kullanımı zorunlu hale gelecek. Eğer bu süre içinde yolcu taşımaya başlanırsa, taşımacılığa başlamadan önce onaylı cihazın kullanılması gerekecek.
Tebliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte, Bakanlık tarafından verilen ilk onay tarihine kadar yeni plaka tahsisi ile faaliyete geçen mükelleflerin, 1 Temmuz 2026 tarihinden itibaren taksimetreyle entegre cihaz kullanmaları zorunlu olacak.
Cihazların ve taksimetrelerle olan bağlantılı çalışmalarının teknik incelemeleri, GİB tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilecek.
Cihazların teknik özellikleri
Taksimetrenin açılmasıyla eş zamanlı olarak yeni nesil ödeme kaydedici cihazda da işlem başlatılacak. Taksimetredeki ücretin hesaplanmasının ardından, işlemin yeni nesil cihazda sonlandırılması gerekecek.
Taksimetre, ödeme kaydedici cihazdan bağımsız bir şekilde çalışamayacak. Ücret işlemleri tamamlandıktan sonra, yeni nesil ödeme kaydedici cihazdan belge düzenlenmesi ardından taksimetrenin yeniden kullanılması mümkün olacak.
Ayrıca, cihaz da bağımsız bir şekilde çalışamayacak ve tutar bilgisi taksimetreden otomatik olarak yeni nesil ödeme kaydedici cihaza aktarılacak; elle tutar girişi yapılmasına olanak tanınmayacak.