Dışişleri Bakanlığı’na ait bilgilere göre, 14-15 Mayıs tarihlerinde Antalya’da 32 NATO üyesi ülkenin temsilcilerinin katılacağı bir toplantı gerçekleştirilecek.
NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantıları, müttefik ülkelerin bakanları arasında görüş alışverişine zemin hazırlıyor. Bu kapsamda, 24-25 Haziran tarihlerinde Lahey’de yapılacak “NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi” hazırlıkları Antalya’daki bu toplantıda gündeme alınacak.
Toplantının akşamında, müttefik dışişleri bakanları, NATO Genel Sekreteri ve diğer üst düzey yetkililerin, Bakan Fidan’ın ev sahipliğinde bir sosyal etkinlikte bir araya gelmesi planlanıyor.
15 Mayıs sabahında gerçekleşecek Kuzey Atlantik Konseyi gayriresmi oturumunda, ittifakın öncelikli konu başlıkları hakkında görüş alışverişinde bulunulacak ve Lahey Zirvesi’nde alınabilecek kararlar değerlendirilecek.
Avrupa güvenliğinin geleceği ve transatlantik güvenliğinde yük paylaşımının gözden geçirilmesi toplantının başlıca gündem maddeleri arasında yer alacak.
Bakan Fidan, burada, NATO’nun 76 yıllık geçmişinin Avrupa-Atlantik güvenliğinin temel taşını oluşturduğunu vurgulayarak, müttefik dayanışmasının ve birliğinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekecek.
Türkiye’nin güçlü, modern askeri yeteneklere sahip bir orduya ve gelişmiş bir savunma sanayi altyapısına sahip olduğunu belirten Fidan, ülkenin Avrupa-Atlantik güvenliğine katkısını sürdürme kararlılığını ifade edecek ve AB üyesi olmayan müttefiklerin savunma alanındaki katkılarının önemine değinecek.
Ayrıca, Bakan Fidan, Türkiye’nin halihazırda NATO kriterleri doğrultusunda savunma harcamalarını artırmaya istekli olduğunu belirterek, müttefikler arasındaki savunma sanayi işbirliğine katkı sağlama gerekliliğinin altını çizecek.
Fidan’ın “360 derece güvenlik” anlayışı çerçevesinde Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi ve Ortadoğu’da barışın sağlanması konularına dikkat çekmesi bekleniyor.
Toplantı esnasında Bakan Fidan’ın, NATO iFMM çerçevesinde mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştireceği planlanıyor.
NATO ve Türkiye
Kuzey Atlantik İttifakı’nın inşası amacıyla başlatılan süreç, 4 Nisan 1949’da imzalanan ve NATO’yu kuran Vaşington Antlaşması ile sonuçlandı.
Türkiye, 18 Şubat 1952’de NATO’ya katılarak bu müttefikliğin parçası oldu.
Vaşington Antlaşması’na göre, NATO’nun temel görevi, üye ülkelerin özgürlük ve güvenliklerini siyasi ve askeri yöntemlerle korumaktır. Bu çerçevede, NATO, Kuzey Amerika ve Avrupa’nın güvenliğini simgelemektedir.
Türkiye, NATO’ya katıldığı tarihten bu yana, ülkesinin güvenliğinin sağlanmasında merkezi bir rol üstlenmiştir.
Aynı zamanda, Türkiye’nin Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşme hedefine çeşitli boyutlarda önemli katkılarda bulunduğu da ifade edilebilir.
73. yıl dönümünü kutlayan Türkiye, NATO misyon ve operasyonlarına sürdürülebilir katkılar sağlamaya devam etmektedir.
Türkiye, NATO’nun komuta yapısına en büyük katkıyı sunan müttefiklerden biri olma özelliğini taşıyor. NATO Kara Komutanlığı (LANDCOM) Türkiye’de bulunurken, NATO Hızlı Konuşlandırılabilir Kolordu Karargahı da İstanbul’da Türkiye tarafından sağlanmaktadır.
Türkiye, savunma harcamalarının GSYİH’ye oranının yüzde ikiye çıkarılmasına yönelik hedefe ulaşarak bu kriterin ötesine geçmiş durumdadır.