Soğuk Savaş döneminde uzaya fırlatılan Kosmos 482’nin “Lander” sondası, bugün yeniden atmosferimize girdi.
Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos, Kosmos-482’nin durumu hakkında detaylı bilgiler paylaştı.
HİNT OKYANUSUNA DÜŞTÜ
Açıklamada, Kosmos-482’nin TSİ 09.24’te atmosfere girdiği ve Endonezya’nın batısındaki Hint Okyanusu’na düştüğü ifade edildi.
Uzay aracı, fırlatıldığı zaman Venüs’e ulaşma hedefi taşımaktaydı; ancak alçak Dünya yörüngesinden çıkmayı başaramadığı için dört parçaya ayrıldı.
“ALIŞILMADIK BİR OLAY”
University College London’dan profesör Marek Ziebart, olayın alışılmadık olduğunu vurguladı. Yörüngeden saparak atmosfere giren uyduların genellikle yanma eğiliminde olduğunu dile getirdi.
Uzay aracı, Venüs’ün asidik atmosferi ve yüksek sıcaklığına dayanacak şekilde tasarlanmıştı. Ancak büyük ihtimalle, bu sefer tek parça olarak Dünya yüzeyine indi.
BAŞKA BİR PARÇASI DA DÜNYA’YA İNMİŞTİ
Kosmos 482’nin fırlatma esnasında kopan parçalarından biri, çok kısa bir süre sonra Yeni Zelanda’ya iniş yaptı. NASA’nın açıkladığına göre, iniş aracının düşüşünü kolaylaştırmak için bir ısı kalkanı ve paraşüt kullandığı belirtildi.
SUYA DÜŞMESİ BEKLENİYORDU
NASA, iniş sondasının 52 derece kuzey ve 52 derece güney enlemleri arasındaki herhangi bir noktaya düşebileceğini öngörmüştü. Bu tahmine göre, çarpma olasılığı bulunan alanlardan biri de Türkiye’ydi.
Hızlı ve ağır bir şekilde hareket eden iniş aracının “yıkıcı etki yapma potansiyeline sahip olduğu” kaydedilmişti. Uzmanlar, uzay aracının denize düşme olasılığının, Dünya yüzeyinin %72’sinin su ile kaplı olmasından dolayı oldukça yüksek olduğunu belirtti.