Pakistan ordusu, Hindistan’a karşı misilleme operasyonunu başlattığını duyurdu. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, dört askeri üs hedef alındı ve iki ülke arasında bu gerginlik ortamında ilk telefon görüşmesi gerçekleşti.
Pakistan ordusu, “Bunyan-un-Marsoos Operasyonu” adı verilen bir askeri harekâtın başladığını bildirdi.
Güvenlik kaynaklarına göre, Pakistan Hava Kuvvetleri, Hindistan’ın topraklarını hedef alan bir operasyon düzenledi. Uçakların, Hindistan’a ait S-400 füze savunma sistemlerini başarıyla imha ettiği ifade edildi.
Hint ordusu ise Pakistan’ın Pencap bölgesindeki bir hava üssüne yönelik yüksek hızlı füze kullandığını açıkladı. Ordunun resmi açıklamasında, “Hindistan, Pakistan’daki radar sistemleri ve teknoloji üslerini hedef almıştır. Pakistan, 26 noktada hava saldırısı girişiminde bulunmuştur. Hint Keşmir’deki sağlık ve eğitim tesisleri de hedef alınmıştır” denildi.
Hint ordusu, kendisine yönelik yapılan topçu ateşlerine karşılık olarak Pakistan ordusunun güç kaybettiğini savundu ve Pakistan’ın sınırdaki asker konuşlandırmasını artırdığını bildirdi. Hükümet ayrıca, bazı Hint askeri üslerindeki ekipman ve personelde sınırlı hasar olduğunu belirtti.
Pakistan kontrolündeki Azad Keşmir’de son 12 saatte 13 sivilin yaşamını yitirdiği, 50 kişinin yaralandığı bildirildi.
“HİNDİSTAN DURURSA BİZ DE DURURUZ”
Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, “Hindistan burada durursa biz de burada durmayı düşünebiliriz. ABD Dışişleri Bakanına güvenlik durumunun hafifletilmesi için bu sorunun Hindistan tarafından ele alınması gerektiğini ifade ettim” dedi.
CNN ve News18’in aktardığına göre, çatışmalar sırasında iki ülke arasında ilk telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Pakistan, Hindistan ile görüşmek istediklerini belirtti.
HİNDİSTAN DA ASKERİ ÜSLERİ HEDEF ALDI
Pakistan ordusu, sabah saatlerinde Hindistan’ın bir füze saldırısı düzenlediğini duyurdu. Saldırının gerçekleştirildiği askeri üslerde can ve mal kaybı yaşanmadığı bildirildi. Pakistan ordusu, Hindistan’ın saldırdığı 3 askeri üsten biri olan Rawalpindi’deki Nur Han üssünün etkilenmediğini belirtti.
Füzelerin çoğunun hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği, diğerlerinin ise hedefleri vuramadığı kaydedildi. Ordu sözcüsü, kullanılan füzelerin elektronik imzalarının bulunduğunu belirterek, “Füzelerin nereden geldiğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Pakistan hava sahasının tüm uçuşlara yaklaşık 9 saat boyunca kapatıldığı bilgisi verildi. Hindistan’a yönelik bu saldırıların karşılık bulacağı bildirildi.
BEKLENEN MİSİLLEME BAŞLADI
Pakistan devlet televizyonu, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde, beklenen misilleme saldırısının başladığını bildirdi. Hükümet, “Bunyan-un-Marsoos Operasyonu”nu resmi olarak başlattığını duyurdu. Askeri kaynaklar, Hindistan’a ait 4 askeri üssün hedef alındığını açıkladı. Güvenlik raporlarına göre, Hindistan’ın Pencap eyaletindeki Beas bölgesinde bulunan BrahMos füze deposu ve Pathankot bölgesindeki bir havaalanı imha edildi. Ayrıca, Cemmu ve Keşmir’deki Udhampur bölgesindeki bir hava üssü de vuruldu.
Operasyon kapsamında, Pakistan halkına ve ülkedeki camilere yönelik saldırılarda kullanılan askeri üslerin hedef alındığı ifade edildi. Görgü tanıklarından alınan bilgilere göre, Pakistan’ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde çok sayıda patlama sesi duyuldu. Benzer patlamaların Hindistan’ın Amritsar ve Cammu kentinde de yaşandığı bildirildi. Pakistan Ordusu, Amritsar’daki patlamaların Hindistan’ın kendi füzelerinin etkisi olduğunu öne sürdü.
Ayrıca, siber saldırı yoluyla Hindistan’ın elektrik şebekesinin yüzde 70’inin etkisiz hale getirildiği kaydedildi. G7 ülkeleri, bölgedeki gerilimin düşmesi gerektiğine dair çağrıda bulundu.
NE OLMUŞTU?
Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilim, 7 Mayıs’ta Hint ordusunun komşu ülkeye düzenlediği hava saldırılarıyla artış gösterdi. Hindistan, Cemmu Keşmir bölgesinde gerçekleşen terör saldırısına cevap olarak Sindoor Operasyonu’nu başlattığını açıkladı. Bu saldırılarda Keşmir bölgesinde 25 Hintli ve bir Nepalli vatandaşın hayatını kaybettiği belirtildi.
Hindistan, toplamda 24 noktaya saldırı düzenledi ve Pakistan, hava savunma sistemlerini devreye alarak hava sahasını kapattı. İki ülke de, yaşanan çatışmaların ardından sivil savunma tatbikatlarını artırdı. Pakistan Ordusu Halkla İlişkiler Birimi (ISPR) Genel Müdürü Korgeneral Ahmed Şerif Chaudhry, Hindistan’ın füze saldırılarında barajları hedef aldığını kaydederek Pakistan’ın gerektiğinde karşılık vereceğini ifade etti.
1947’den beri Keşmir sorunları nedeniyle sık sık askerî çatışmalar yaşayan iki ülke, nükleer silahlara da sahiptir. Hindistan, Pakistan’ı Keşmir’deki ayrılıkçı şiddeti desteklemekle suçlamakta.