İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, “tek taraflı” olarak Filistin devletini tanımayı düşünen ülkeleri uyardı. Saar, bu tür bir tanımanın İsrail’in “tek taraflı eylemlerine” yol açacağına inandığını ifade etti.
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Saar, Filistin devletini tanıma girişimlerinin ikili süreçteki geleceğe zarar vereceğini ve karşılık olarak İsrail’i tek taraflı eylemlere itme tehlikesi taşıdığını vurguladı. Kudüs’teki basın toplantısında, “Filistin devletinin tek taraflı tanınması yönünde konuşmalar var… Bu girişimler, bizi karşılık olarak tek taraflı eylemlere yönlendirecektir” şeklinde ifadeler kullandı.
MACRON HAZİRAN İÇİNİ İŞARET ETTİ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, nisan ayında Mısır’a yaptığı ziyaret sonrasında France 5 kanalına verdiği röportajda, ülkesinin Filistin devletini tanıyabileceğini belirtmiş ve haziran ayına işaret etmişti. Macron, Filistin devletinin tanınması adına hareket edilmesi gerektiğini ifade ederek, bu adımın doğru bir eylem olacağını dile getirmişti.
Macron, “Bunu kimsenin hoşuna gitmek için yapmıyorum. Bunu yapmak zorundayız” derken, aynı zamanda şöyle bir değerlendirme yaptı: “Filistin’i savunanların da İsrail’i tanımasını sağlamak için kolektif bir dinamiğin parçası olmalıyız.”
Macron, haziran ayında Suudi Arabistan ile birlikte birçok ülke arasında karşılıklı tanıma hareketinin tamamlanmasına öncülük etmek istediğini belirtti.
İSRAİL’DEN TRUMP’IN PLANINA DESTEK
Bunun yanı sıra Saar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’ye yönelik insani yardım planına tam destek verdiklerini açıkladı. Saar, bu planın İsrail tarafından tamamen onaylandığını ve böylelikle yardımın doğrudan sivillere ulaşacağını belirtti.
HUCKABEE’NİN AÇIKLAMALARI
ABD’nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee, 9 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Trump’ın Gazze Şeridi’ne insani yardım girişi için talimat verdiğini duyurmuştu. Haaretz gazetesine göreyse Huckabee, Gazze’deki gıda eksikliğinin ve sivillerin açlıktan ölümünün en büyük tehlike olduğunu ifade etti.
Huckabee, yardım planının ateşkes anlaşmasına bağlı olmadığını vurguladı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) İsrail’in insani yardım planı hakkındaki eleştirilerine yanıt verirken, bu yardım dağıtımının Trump tarafından başlatıldığını belirtti. Huckabee, yardım süreçlerinde İsrail’in yer almayacağını ve ABD’nin yapacaklarını İsrail’e bildirmek zorunda olmadığını söyledi.
GAZZE’YE YARDIM ENGELİ
İsrail, 2 Mart’ta Gazze’ye insani yardım girişlerini durdurmuş ve ardından 18 Mart’ta saldırılarını yeniden başlatmıştı. Gazze Şeridi’ne yapılan yardım girişlerinin engellenmesi, bölgede büyük bir insani kriz oluşmasına neden oldu. Tel Aviv yönetiminin, İsrail ordusunun da dahil olacağı sınırlı bir insani yardım dağıtımı planı üzerinde çalıştığı bildirildi.