Karadeniz ve çevresindeki bölgelerin stratejik, ekonomik, çevresel ve kültürel dinamiklerine odaklanan, “Çatışma Çözümleri, Sürdürülebilirlik ve Kalkınma” temalı 8’inci Uluslararası Mavi Karadeniz Kongresi, 8-9 Mayıs tarihleri arasında Marmara Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi.
Etkinlik, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Maltepe Yerleşkesi’nde bulunan Siyasal Bilgiler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. 8 Mayıs Perşembe günü yüz yüze oturumlar yapılırken, 9 Mayıs Cuma günü ise online katılımlarla devam etti.
Kongrede, Karadeniz Bölgesi’nin jeopolitik önemi, enerji güvenliği, çevresel sürdürülebilirlik, ekonomik işbirliği ve kültürel etkileşim gibi konular uluslararası bir platformda ele alınarak tartışıldı. Akademisyenler, politika yapıcılar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri, bölgenin geleceğine ilişkin yeni stratejiler geliştirmek amacıyla bir araya geldi.
– “TÜRKİYE, KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ’NÜN EN AKTİF VE EN ÖNEMLİ ÜYELERİNDEN”
Etkinlik sırasında AA muhabirine konuşan Lazar Comanescu, Türkiye’nin Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün kurulmasına öncülük eden ülkelerden biri olduğunu vurguladı.
Comanescu, Türkiye’nin 33 yıllık bir süre boyunca bu örgütün en aktif ve önemli üyelerinden biri olduğunu belirtti ve Türkiye’nin birçok projede yer aldığını ifade etti.
Comanescu, Türkiye’nin, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü kapsamında geliştirdiği çeşitli projeleri anımsatarak, çevre otoyolu, deniz otoyolları ve enerji alanındaki işbirliklerine dikkat çekti.
– “KARADENİZ BÖLGESİ, BİR MERKEZ OLARAK DAHA DA ÖNEMLİ HALE GELDİ”
Büyükelçi Comanescu, Türkiye’nin bu örgütün hedeflerinin gerçekleştirilmesine devam eden değerli katkılar sağladığını belirtti. Son üç yıldır Ukrayna’daki savaş nedeniyle bölgenin zor bir dönemden geçtiğini dile getirdi.
Türkiye’nin, örgütün hedeflerine ulaşması için gayret sarf etmeye devam ettiğini ifade eden Comanescu, tüm üye devletlerin bu örgütün öneminin farkında olduğunu söyledi.
Comanescu, ülkeler arasındaki karşılıklı bağımlılıkların artacağını belirterek, Karadeniz bölgesinin Avrupa-Asya, Avrupa-Orta Doğu gibi bağlantılar açısından merkez rolünün giderek daha da yükseldiğini vurguladı.
– “KARADENİZ OLMADAN ORTA KORİDOR’UN İŞLEVSEL OLMASI DÜŞÜNÜLEMEZ”
Lazar Comanescu, Asya ve Pasifik bölgelerinin küresel ekonomideki önemli lokomotifler haline geldiğini belirtti. Bu durumun, bu bölgeler arasında bağlantıya ihtiyaç olduğu anlamına geldiğini ifade etti.
Comanescu, “Karadeniz olmadan Avrupa ve Asya arasında bir bağlantıdan söz edemezsiniz,” diyerek, Karadeniz’in bu konudaki rolünü daha fazla vurgulamak için çeşitli girişimleri desteklediklerini aktardı.
Yeşil enerji ve temiz enerji taşımacılığı gibi girişimlerin Azerbaycan, Gürcistan, Romanya ve Macaristan üzerinden yürütüldüğünü belirten Comanescu, Orta Koridor’un güçlendirilmesine yönelik artan bir ilgi olduğunu vurguladı. “Karadeniz olmadan Orta Koridor’un işlevsel olması düşünülemez. Türkiye de burada aktif bir rol oynamaktadır.” dedi.
– “BÖLGEDE NE KADAR ÇOK İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRİLİRSE, ÜYE DEVLETLER İÇİN O KADAR İYİ FAYDALAR SAĞLANIR”
Büyükelçi Comanescu, son zamanlarda korumacı yaklaşımlara dönüşe tanıklık edildiğini belirtti. Burada önemli olanın uluslararası ticareti ve ekonomik bağları genişletmek için yollar bulmak olduğunu ifade etti.
Korumacılığın izolasyon anlamına geldiğini vurgulayan Comanescu, “Dış aktörleri atlayarak veya onlarla etkileşimden kaçınarak ilerleyemezsiniz; dirençli karşılıklı bağımlılıklar inşa etmek önemlidir.” şeklinde konuştu.
Karadeniz bölgesinin küresel düzeydeki rolüne de dikkat çeken Comanescu, “Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, 13 üye ülkeden oluşmakta ve toplamda yaklaşık 350 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Bu durum, son derece önemli bir pazar anlamına geliyor ve bölgede ekonomik kalkınma için büyük fırsatlar yaratıyor.” dedi.