Uraloğlu, bu yılki yatırım programına dahil edilen “Siirt-Kurtalan Yeni Demiryolu Projesi” hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan Hattı’nın uzantısı olarak geliştirilen projede, saatte 160 kilometre hız kapasitesine uygun bir tasarım öngörüldüğünü ifade eden Uraloğlu, “34 kilometre uzunluğundaki Siirt-Kurtalan Hattı ile Siirt merkezine kadar demir yolunu getirmiş olacağız. Böylece Siirt il merkezi ulusal demir yolu ağına entegre edilmiş olacak.” şeklinde konuştu.
Bu hat kapsamında Kurtalan, Havaalanı ve Üniversitesi ile Siirt istasyonlarının inşa edileceğine dikkat çeken Uraloğlu, projenin yolcu ve yük taşımacılığı yapacağını belirtti.
Projenin çalışmaları çerçevesinde inşa edilecek yapılar arasında toplam 15 bin 574 metre uzunluğunda 6 tünel, 11 bin 690 metre uzunluğunda 12 kaçış tüneli ve 1523 metrelik 2 aç-kapa tüneli yer alacak. Bakan Uraloğlu, ayrıca şu bilgileri aktardı: “Hat kapsamında toplam 597 metre uzunluğunda 2 viyadük ile birlikte 7 üst geçit ve 6 alt geçit inşa edeceğiz. 61 bin metre uzunluğunda hat serimi gerçekleştireceğiz. Yeni tünel ve viyadüklerle bölgedeki ulaşım daha hızlı ve güvenli bir hale getirilecek.”
Bu hattın Siirt’in ulaşım altyapısını güçlendirerek ekonomik, ticari ve turistik faaliyetlere büyük katkılar sağlayacağını vurgulayan Uraloğlu, bölgenin kalkınmasına önemli bir destek sunacağına dikkat çekti.
Siirt Organize Sanayi Bölgesi’nde 128 iş yeri ve metal, gıda, makine ve hazır giyim sektörlerinde 85 sanayi tesisi bulunduğunu belirten Uraloğlu, 2021 yılında Türkiye’nin ilk çinko izabe tesisinin Siirt’te faaliyete geçtiğini de sözlerine ekledi.
Uraloğlu, demir yolu projesinin tarım ve sanayi ürünlerini iç ve batı bölgelerine taşıyacak, limanlarla bağlantı sağlayacak bir sistem sunacağını belirtti. Ayrıca, demir yolunun kara yolu ile yapılan taşımacılığı azalatarak daha ekonomik, güvenli ve çevre dostu bir ulaşım alternatifi sunmayı hedeflediğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Yolçatı-Diyarbakır-Kurtalan ve Diyarbakır-Mazıdağı hatlarını modernize ederek tasarım hızını saatte 160 kilometreye çıkaracaklarını vurguladı. Bunun yanı sıra, Diyarbakır-Mazıdağı arasındaki demir yolunu güneydeki Mardin’e bağlamak amacıyla Diyarbakır-Mardin demir yolu etüt ve proje çalışmalarının devam ettiğini belirtti.