1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Kurum: ‘Marmara İçin Acil Önlemler Alınmalı’

Bakan Kurum: ‘Marmara İçin Acil Önlemler Alınmalı’

featured

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği 2. Uludağ Çevre Forumu’na katıldı. Etkinlikte, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, akademisyenler, kamu kurum temsilcileri ve işadamları bir araya geldi. Forumda yaptığı konuşmada Bakan Kurum, Ulu Cami Meydan Projesi’nden Tarihi Hanlar Bölgesi’nin ihyasına ve binlerce sosyal konut ile millet bahçesi projelerine kadar Bursa’ya birçok katkıda bulunduklarını vurguladı.

Bakan Kurum, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununa özel bir önem gösterdi. İklim değişikliği nedeniyle deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesi ve önlemlerin yeterince alınmaması sonucunda kirlilik yükünün arttığını belirten Kurum, Marmara’da müsilajın yeniden ortaya çıktığını ifade etti. Bu konuda bakanlık olarak müsilaja karşı belediyelerle ortak bir eylem planı hazırladıklarını, fakat bazı belediyelerin bu plana yeterince uyum sağlamadığını dile getirdi.

Bakan, Marmara’ya kıyısı olan belediyelere, “Marmara Denizi Koruma Eylem Planı” çerçevesinde taahhüt ettikleri ileri biyolojik arıtma tesislerini bir an önce tamamlamaları konusunda çağrıda bulundu. Zulümle ifade etti ki, doğaya verdikleri sözleri yerine getirmeleri elzemdir. Bu süreçte üzerlerine düşen görevleri yerine getirmek için bakanlık olarak her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

İklim krizinin etkilerini de ele alan Bakan Kurum, küresel boyutta afetlerin sıklığına dikkat çekti. Afetlerin ekosistemin dengesini bozduğunu, tarım ve gıda güvenliğinin ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu aktaran Kurum, hastalıkların küresel bir tehdit haline geldiğini ifade etti. Bu durumu yaratan üretim ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi gerektiğini ancak mevcut küresel sisteme duyulan güvensizliğin de ön plana çıktığını belirtti.

Forumda Türkiye’nin iklim krizine karşı aldığı önlemleri de paylaşan Bakan Kurum, 2016 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin büyümesine zarar vermeyecek bir şekilde bu süreçte ilerleyeceklerini ifade eden Kurum, döngüsel ekonominin fırsatlarından faydalanacaklarını aktardı.

Bakan Kurum, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın getirdiği kısıtlamalar çerçevesinde, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi doğrultusunda hazırlıkların sürdüğünü, sanayi dönüşümü için yeni bir sayfa açıldığını duyurdu. Geri dönüşüm konusunda kaynakları sınırlı olarak değerlendirmek gerekliliğine vurgu yaptı. Sıfır Atık Projesi çerçevesinde yeni bir aşamaya geçileceğini belirtirken, Sakarya’nın depozito sisteminin pilot ili olacağını ve bu sistemin Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağını ifade etti.

Bakan Kurum, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefini beklemeden geçeceği iddiasında bulundu. Ayrıca, enerji alanında yenilenebilir enerjinin payının 2035’te yüzde 65’e ulaşacağını aktardı. Türkiye’nin yeşil hedeflerle birlikte büyümesi gerektiğini vurguladı.

6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde gerçekleştirilen konut projelerine de değinen Bakan Kurum, bu konuda büyük bir gayret içerisinde olduklarını belirtti. Deprem dönüşümünün, şehirlerin ve halkın güvenliği için önem arz ettiğini ifade etti. Önümüzdeki ay 250 bininci konutun anahtar tesliminin yapılacağını belirten Kurum, toplumsal dayanışma ile bu sürecin hızlıca ilerleyeceğini aktardı.

Deprem konusunda edinilen tecrübeleri İstanbul ve Marmara geneline yayacaklarına dikkat çeken Bakan Kurum, kentsel dönüşümün artık en öncelikli sorumluluk olduğunu ifade etti. Bu noktada Bursa’daki dönüşüm çalışmalarının da hızlandırılması gerektiğini belirterek, valilikle koordinasyon sağlanacağını açıkladı.

Bakan Kurum, konuşmasının sonunda terörle mücadelede sağlanan başarıya vurgu yaparak, PKK’nın silah bırakmasının ulusun birlikteliğinin bir zaferi olduğunu ifade etti. Bu süreçte her kesimin üzerine düşeni yapmasını ve huzurlu, güçlü bir Türkiye için birlikte çalışacaklarını söyledi.

Bakan Kurum: ‘Marmara İçin Acil Önlemler Alınmalı’
Yorum Yap
Bizi Takip Edin