1. Haberler
  2. Gündem
  3. Eski Hükümlülere İş ve Meslek Danışmanlığı Desteği

Eski Hükümlülere İş ve Meslek Danışmanlığı Desteği

featured

Ankara Hakimevi’nde gerçekleştirilen protokol imza törenine, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan katıldı. İki bakanlığın yetkilileri de törene eşlik etti.

Adalet Bakanı Tunç, imzalanacak protokolün, hükümlü ve yükümlülerin tahliyelerinden sonra topluma uyum sağlamalarını kolaylaştıracağını ve istihdam süreçlerine katkıda bulunacağını ifade etti. Bu sayede, bireylerin üretken vatandaşlar olarak topluma yeniden kazandırılmasının mümkün olacağını belirtti.

Tunç, adalet sisteminin ceza adaleti boyutuna dikkat çekerek, bu sistemin ilk aşamasının soruşturma, ikinci aşamasının kovuşturma, üçüncü ve son aşamasının ise cezanın infazı olduğunu vurguladı.

Bakan Tunç, “Ceza adaletinin temel anlayışı, suç işleyen birine yaptırım uygulamanın ötesinde, suça yönelen bireyleri topluma kazandırmak ve onları sorumluluk sahibi bireyler haline getirmektir.” şeklinde konuştu.

Modern ceza hukukunun asli hedefinin intikam değil, ıslah olduğunu belirten Tunç, “Suçlunun cezalandırılması kamu düzeninin bir gereğidir ancak nihai hedef, bireylerin toplumun sağlıklı bir parçası olmasını sağlamak olmalıdır.” dedi.

Tunç, adaletin sadece geçmişteki hataları cezalandırmadan ibaret olmadığını, aynı zamanda geleceği inşa etmek anlamına geldiğini vurguladı. Ayrıca, ceza infaz sisteminin, hükümlülerin infaz sonrası hayata hazırlığına dair başarısının, kapsayıcılığı ve eğitici niteliği ile doğrudan ilişkili olduğunu aktardı. Bu şekilde, suçun tekrarının önlenmesi ve kalıcı toplumsal barışın sağlanmasının mümkün olacağını belirtti.

“Hükümlüler, tahliyeye bir ay kala İŞKUR iş ve meslek danışmanlarıyla görüşebilecek”

Bakan Tunç, ceza infaz kurumlarının “çağdaş ceza adaleti” anlayışı çerçevesinde bireylerin topluma kazandırılmasına yönelik iyileştirme işlevlerini üstlendiğini ifade etti. Bu bağlamda, hükümlülerin topluma yeniden entegrasyonunun sağlandığını kaydetti.

Protokolle ilgili olarak, “Bugün imzalayacağımız işbirliği sayesinde tahliyelerine bir ay kalmış hükümlüler, İŞKUR iş ve meslek danışmanlarıyla birebir görüşme imkanı bulacak ve ceza infaz kurumlarıyla denetimli serbestlik müdürlüklerinde danışmanlık hizmeti alabilecekler. Ayrıca, iş arama becerileri ve mülakat hazırlıkları konularında seminerler düzenlenecek.” bilgilerini paylaştı.

Tunç, protokol ile suça yeniden yönelme riskinin azaltılacağını belirterek, “Bu seminerler ve danışmanlık hizmetleri sayesinde bireylerin öz güveni yeniden inşa edilecek ve meslek dünyasının kapıları onlara açılacak. Protokolde, kendi işini kurma isteğinde olan eski hükümlüler için hibe desteği rehberliği ve girişimcilik seminerleri de yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Tunç, “Bugün attığımız adımlar, yalnızca bugünün değil, geleceğimizin şekillendirilmesine de hizmet eden uzun vadeli bir vizyonun parçasıdır.” şeklinde konuştu.

Bakan Tunç, cezaevlerinin üretim merkezi olduğuna dikkat çekerek, 1700 atölye ve tesiste 60 bine yakın hükümlü ve tutuklunun çalıştığını belirtti.

Cezaevlerinde eğitim faaliyetlerinin sürdüğünü aktaran Tunç, 75 binden fazla tutuklu ve hükümlünün eğitim aldığını ifade etti. 2024 yılında 3 bin 575 kişinin, 2025’in ilk üç ayında ise 823 kişinin cezaevinde okuma yazma öğrendiğini kaydetti.

“Her insan ikinci bir şansı hak eder”

Bakan Tunç, cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklulara yönelik psikososyal desteklerin önemine de değinerek, bu kapsamda 1 milyon 280 binden fazla görüşme gerçekleştirildiğini belirtti.

Bağımlılık ile mücadele konusunun önemine de vurgu yapan Tunç, toplamda 217 bin 23 bireysel ve grup görüşmesi yapıldığını ifade etti. Adana Suluca’daki ceza infaz kurumunda başlayan pilot uygulamanın, Suluca Açık Cezaevi’nde de yapılacağını aktardı. Bolu ve Bakırköy kadın ceza infaz kurumlarında da pilot uygulama başlatacaklarını bildirdi.

Tunç, “Her insan ikinci bir şansı hak eder ve adalet anlayışımızda bu nokta çok önemlidir. Amacımız, insanları onarmak ve topluma kazandırmaktır.” dedi.

“Eski hükümlü vatandaşlarımıza yeni beceriler kazandırıyoruz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da, İŞKUR aracılığıyla dezavantajlı gruplara yönelik politikaların uygulandığını belirtti. Hükümlüler ile iş gücü piyasasına dahil edilmesini sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Işıkhan, “Protokolle, tahliyesine bir ay veya daha az süresi kalan hükümlülere İŞKUR’un sunduğu hizmetler hakkında bilgilendirme sağlanacak.” dedi. Ayrıca, eski hükümlü vatandaşların istihdam edilebilirliğini artırmak için yeni nesil çalışma modellerinin hayata geçirildiğinin altını çizdi.

Tunç ve Işıkhan, protokol imzasının ardından dualar edilerek törene son verildi.

Eski Hükümlülere İş ve Meslek Danışmanlığı Desteği
Yorum Yap
Bizi Takip Edin