Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödemeler Dengesi istatistiklerinin açıklanmasının ardından Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni’ni yayımladı.
Açıklanan verilere göre, mart ayında Türkiye’ye 1 milyar dolar tutarında uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi yaşandı. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye’de toplam UDY miktarı ise 3 milyar dolar olarak kaydedildi.
2024 yılı ile kıyaslandığında, 2023’ün ilk çeyreğinde toplam UDY girişlerinde yüzde 89 artış göze çarparken, yatırım sermayesi girişlerindeki artış yüzde 40 seviyesinde gerçekleşti. 2002 yılından bu yana Türkiye’ye gelen UDY girişlerinin toplam değeri yaklaşık 278 milyar dolara ulaşmış durumda.
Mart ayında gerçekleşen toplam UDY girişi 1 milyar dolar olarak hesaplandı. Bu yatırımların 441 milyon doları doğrudan yatırım sermayesi şeklinde olurken, 502 milyon doları borçlanma araçları ile, 149 milyon doları ise yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı ile kayda geçti. Aylık veri içerisinde yatırım tasfiyelerinin etkisiyle 66 milyon dolar aşağı yönlü bir etki yaratmış olup, net UDY girişi 1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
TCMB’nin bugün yayımladığı UDY rakamlarına göre, 2024 yılı itibarıyla Türkiye’nin aldığı toplam UDY tutarı 11,3 milyar dolardan 11,7 milyar dolara yükseliş gösterdi. Böylelikle, 2024’te Türkiye’nin çektiği UDY değeri bir önceki yıla oranla yüzde 10 seviyesine güncellendi.
En çok yatırım toptan ve perakende ticaret sektöründe gerçekleşti
Yılın ilk 3 ayında gerçekleşen 1,8 milyar dolar değerindeki yatırım sermayesi girişleri arasında toptan ve perakende ticaret sektörü, 863 milyon dolarlık pay ile yüzde 48’lik bir oranı temsil etti. Bunu yüzde 9 ile finans ve sigorta faaliyetleri, yüzde 8 ile bilgisayarların, elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı izledi.
Mart verilerine göre öne çıkan sektörlerin yatırım sermayesi girişleri içindeki payları sırasıyla, bilgisayarların elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı yüzde 23, toptan ve perakende ticaret yüzde 20, mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler yüzde 9, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 9, gıda içecek ve tütün ürünleri imalatı yüzde 8 olarak gerçekleşti.
İlk çeyrekte “Diğer Asya Ülkeleri” yüzde 39’la en fazla yatırım gönderen kaynak bölge oldu
İlk çeyrekte “Diğer Asya Ülkeleri”, Türkiye’ye en fazla yatırım gönderen kaynak bölge olarak yüzde 39 payla öne çıktı. Aynı dönemde, Türkiye’ye gelen UDY’nin kaynak bölgeleri arasında AB27 ülkeleri yüzde 31’lik oranla dikkat çekici bir konumda yer aldı.
Amerika kıtası, Türkiye’ye gelen yatırımlarda yüzde 10’luk payla üçüncü sırada bulunurken, AB27 üyesi olmayan Avrupa ülkeleri ise yüzde 14 ile 2005-2024 dönemindeki ikinci en büyük yatırımcı grubu oldu.
İlk çeyrekte UDY yatırım sermayesi girişlerinin kaynağında en yüksek paya sahip ilk beş ülke sırasıyla, yüzde 34 ile Kazakistan, yüzde 10 ile Hollanda, yüzde 9 ile ABD, yüzde 9 ile Almanya ve yüzde 7 ile İsviçre olarak belirlendi.
Aylık verilere göre, Mart 2025’te Türkiye’ye gelen UDY kaynakları arasında en başta yer alan ülkeler, yüzde 21 ile Almanya, yüzde 17 ile Fransa, yüzde 12 ile Hollanda, yüzde 10 ile Avusturya ve yüzde 7 ile Azerbaycan oldu.