ABD hükümetinin korumacı ticaret politikaları çerçevesinde yürürlüğe koyduğu gümrük tarifeleriyle ilgili gelişmeler, piyasalarda belirleyici olmaya devam ediyor. ABD ile Çin arasında karşılıklı tarifelerin 90 gün boyunca indirilmesi üzerinde sağlanan anlaşma, piyasalarda hissedilen gerilimi bir miktar azaltmış olsa da, tarifelerin yine de uygulanacak olması ve gelecekte yaşanabilecek olası gerilimlerle ilgili endişeler devam etmektedir.
Tarifelerin küresel ticareti olumsuz etkileyebileceği ve enflasyonist baskıları artırabileceği yönündeki kaygılar sürerken, ABD’de açıklanan son enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalması, gerginliğin biraz hafiflemesine neden oldu. Analistler, açıklanan verilerin tarifelerin olumsuz etkilerini kısmen yansıttığını belirtiyor. Özellikle mayıs ayına ait enflasyon rakamlarında gümrük vergilerinin fiyatlar üzerindeki etkileri net bir şekilde görülebilir.
Buna ek olarak, ABD Merkez Bankası’nın (Fed), enflasyonda yıllık bazda bir yavaşlama gözlemesine rağmen, tarife politikaları nedeniyle oluşabilecek fiyat baskılarının daha bariz hale gelmesini beklemesi, para piyasasında faiz indirimine yönelik beklentilerin eylül ayına ertelenmesine yol açtı. Piyasalarda, Fed’in yıl genelinde toplam 2 kez politika faizinde indirim yapacağına dair öngörüler mevcut.
“(Vergi indirimi) Bunu başarırsak ülkemiz roket gibi olacak”
Diğer yandan, ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’da gerçekleştirdiği ziyaret sırasında 600 milyar dolarlık yatırım sözü aldı. Burada düzenlenen yatırım forumunda konuşan Trump, Kongre’nin ABD tarihindeki en büyük vergi indirimi düzenlemesini geçirmeye çok yakın olduğunu vurgulayarak, “Bunu başarırsak ülkemiz roket gibi olacak,” ifadesinde bulundu.
Borsa endekslerindeki artışa da dikkat çeken Trump, piyasalardaki yükselişin devam edeceğini belirtti. Ayrıca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda enflasyonun, benzin, market ve enerji fiyatlarının düştüğünü ifade ederek, Fed’in de politika faizini düşürmesi gerektiğini yineledi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise, ABD ile Çin’in tarifeleri geçici olarak indirmesinin gerilimi azalttığını fakat bunun ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediğini aktardı.
Kurumsal tarafta, çip üretimi alanında faaliyet gösteren Nvidia, Suudi Arabistan’daki Humain şirketinin yapay zeka fabrikalarında kullanılmak üzere ilk aşamada 18 bin adet yapay zeka çipi gönderileceğini duyurdu. Bu durum, şirketin hisselerinin yüzde 5,6 değer kazanmasına yol açtı.
ABD tahvil piyasasında alış eğilimi görüldü
Yukarıda bahsedilen gelişmeler doğrultusunda, ABD tahvil piyasalarında son dört iş gününde süregelen satış eğilimi bugün durdu. Dün yüzde 4,50 seviyesine yükselen ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, yeni günde yüzde 4,47’ye geriledi. Altının ons fiyatı ise ticaret gerilimlerinin azalması beklentileri ve yatırımcıların kar realizasyonu isteği ile birlikte yeni işlem gününde yüzde 0,8 değer kaybıyla 3 bin 225 dolara düştü.
Dolar endeksi, dün yüzde 0,6’lık bir azalış ile 101 seviyesinden kapanırken, yeni işlem günü itibarıyla da yüzde 0,1 düşüş ile 100,9 seviyesine geriledi. Brent petrolün varil fiyatı da şu sıralar yüzde 0,5 eksilişle 65,9 dolardan işlem görmekte.
Dün New York Borsası’nda S&P 500 endeksi yüzde 0,72 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,61 artış gösterirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,64 oranında bir düşüş yaşadı. S&P 500 endeksi, 7 Nisan’da 4.835 puana gerileyerek yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından toparlandı ve dün yılın başından bu yana olan kayıplarını telafi etti. ABD’de endeks vadeli kontratlar ise yeni güne yükselişle başladı.
Almanya’da enflasyon verisi takip edilecek
Avrupa borsalarında, ABD ile Çin arasındaki anlaşma ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erme olasılığına dair iyimserlikle birlikte, İngiltere hariç olumlu bir seyir gözlemleniyor. Bugün ise dikkatler Almanya’da açıklanacak enflasyon verilerine çevrilmiş durumda.
Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, dünyanın bazı önemli para birimlerinin dolarla rekabet etmeye çalışacağını ancak doların bir süre daha küresel piyasalarda temel para birimi olarak kalmaya devam edeceğini dile getirdi.
Bölgedeki siyasi gelişmeler de izleniyor. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, Bosna-Hersek’teki mevcut siyasi krizden duyduğu endişeyi dile getirdi. Ayrılıkçı söylem ve eylemlerin, Bosna-Hersek’in toprak bütünlüğüne ve anayasal düzenine aykırı olduğunu savunan Costa, AB’nin Bosna-Hersek’in Avrupa’daki geleceğine bağlı kalmaya devam ettiğini vurguladı. Gerilimin düşürülmesi ve siyasi liderlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Bu gelişmeler ışığında, dün Almanya’da DAX 40 yüzde 0,31, Fransa’da CAC 40 yüzde 0,30 ve İtalya’da FTSE MIB 30 yüzde 0,39 değer kazanırken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yatay bir seyir izledi. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar ise yeni güne karışık bir görünümle başladı.
Asya borsaları Japonya hariç yükseldi
Asya tarafında, ABD ile Çin arasındaki tarifelerin azalması, bölgedeki risk iştahını artırmakta; buna rağmen gümrük vergilerinin hala görece yüksek olduğu değerlendiriliyor. Gelecek aylarda tarifelerin ne yönde gelişeceği konusundaki belirsizlik, bölgedeki borsa piyasalarında bir risk unsuru oluşturmaya devam ediyor.
Bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentilerin altında kalırken, yıllık bazda yüzde 2,4 artış gösterdi ve öngörülerle paralel gerçekleşti.
Ayrıca, Hindistan ile Pakistan arasında sağlanan ateşkesle ilgili gelişmeler de dikkatle izleniyor. Hindistan hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın Cammu Keşmir sorunu üzerinde Hindistan ve Pakistan ile çalışma yapacağı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi ve konunun yalnızca Pakistan ve Yeni Delhi yönetimi arasında ele alınmasının gerektiğini vurguladı.
Tüm bu gelişmeler ışığında, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 değer kaybederken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,2, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,7 oranında artış gösterdi.
EBRD, Türkiye büyüme tahminini revize etti
Dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,48’lik bir düşüşle 9.700,17 puandan tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat ise cuma akşamı normal seans kapanışına göre yüzde 0,2 azalışla 11.152,00 puanda işlem gördü.
Dolar/TL, dün yatay seyirle 38,7910’dan kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanış seviyesinin hemen altında 38,7900’den işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde sakin bir veri gündeminin olacağını ve yurt dışında ise Almanya’da enflasyon verilerinin dikkatle izleneceğini belirtiyorlar. Teknik açıdan BIST 100 endeksindeki destek seviyeleri 9.600 ve 9.500 puan olarak kaydedilirken, direnç seviyeleri ise 9.800 ve 9.900 puan olarak öne çıkıyor.