1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ankara’da Savunma ve Teknolojide Yeni Dönem

Ankara’da Savunma ve Teknolojide Yeni Dönem

featured

“Ankara Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) Zirvesi”, Bakan Kacır’ın katılımıyla Teknopark Ankara’da düzenlendi.

Kacır, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 22 yılda güçlü bir AR-GE ve inovasyon ekosistemi oluşturduklarını belirtti.

106 teknoparkta, 11 bin 500’den fazla teknoloji girişiminin, inovasyon odaklı projeler geliştirdiğini ifade eden Kacır, AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısının 1600’ü aştığını ve bu merkezlerde sanayicilerin ile mühendislerin yenilikçi projeler için çalıştığını anlattı.

Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonu çerçevesinde teknolojiyi sadece kullanan değil, aynı zamanda kritik alanlarda kendi çözümlerini üreten ve küresel rekabette etkili bir Türkiye inşa etme hedefinde kararlılıkla ilerlediklerini ifade etti.

Bu stratejik vizyonun en belirgin ve somut başarılarının savunma sanayisinde elde edildiğini vurgulayan Kacır, şu şekilde konuştu:

“Bugün, kendi eğitim uçaklarını, helikopterlerini, deniz platformlarını, kara araçlarını, elektronik harp sistemlerini ve füzelerini geliştirme ve üretme yeteneğine sahip bir ülkeyiz. Dünya SİHA pazarında lider konumdayız. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu yönde son 22 yılda oluşturulan güçlü siyasi irade ile istikrarlı devlet politikaları, milli ve özgün ürünleri önceleyen uzun dönemli AR-GE, yatırım ve tedarik planlamaları ve nitelikli insan kaynağı programları sayesinde, savunma sanayimizde büyük bir atılım sağlandı.”

Akıllı yaşam teknolojileri için yol haritası oluşturuldu

Kacır, Türkiye’yi savunma sanayisinde devler ligine taşıyan bu yaklaşımı diğer stratejik alanlara da taşıyarak üretim altyapısını güçlendirmeyi ve küresel sistemdeki olumsuz gelişmelere karşı bir direnç mekanizması oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

Kovid-19 sürecinde gelişmiş ülkelerin karşılaştığı sorunlara da değinen Kacır, şu bilgileri verdi:

“Türkiye, bu zorlu süreçte güçlü sağlık altyapısı, gelişmiş AR-GE ve üretim kapasitesi ile başarılı bir yönetim sergiledi. BAYKAR, Arçelik, ASELSAN ve BİOSYS işbirliğiyle, sadece 14 günde yerli yoğun bakım solunum cihazını seri üretime geçirdik. ‘Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritası’ ile pandemi, yaşlanan nüfus ve artan kronik hastalıklar gibi çeşitli sorunların sağlık sektörüne etkilerini inceledik.”

Türkiye’nin stratejik hedefleri doğrultusunda gerçekleştirecekleri politika ve projeleri belirlediklerini vurgulayan Kacır, sağlık alanındaki AR-GE yatırımlarını artırmayı, yenilikçi girişim sayısını çoğaltmayı ve ilaç, tıbbi cihaz ve sağlık bilişim teknolojilerindeki yerlileşme sürecini hızlandırmayı öncelikli hedefler arasında saydı.

TÜBİTAK’tan 22 yılda 34 milyar lira destek

Kacır, son 22 yılda medikal sektörde 3 bin 583 yatırıma teşvik belgesi düzenleyerek 945 milyar liralık yatırımı harekete geçirdiklerini söyledi.

“Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı” içerisinde, biyobenzer ilaçlardan kanser ve otoimmün ilaçlara, ortopedik cihazlar ve yenilikçi eşdeğer ilaçlara kadar birçok alanda, toplam büyüklüğü 15 milyar lirayı aşan 23 yatırım projesine destek verdiklerini dile getiren Kacır, şu bilgileri aktardı:

“HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile sağlık endüstrisinde biyoteknolojik ilaçlardan yenilikçi sağlık teknolojilerine, akıllı tıbbi cihazlardan teknolojik gıdalara kadar geniş bir yelpazede yeni yatırımları ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz. Son 22 yılda, yalnızca TÜBİTAK burs ve destek programlarımızla, medikal sektöründe sürdürülen 3 bin 950 projeye ve 17 binden fazla bilim insanı ile gence 34 milyar lira destek sağladık. Bugüne kadar 73 AR-GE merkezi ve teknoparklarımız bünyesindeki 893 teknoloji girişimine sağlık araştırma projeleri için destek verdik.”

Sağlıkta yerli üretim ve teknolojiyi destekleyen bu girişimlerin olumlu sonuçlarını toplamaya başladıklarını ifade eden Kacır, 2016 yılında üretilen ilaçların yerlilik oranının kutu bazında yüzde 75, değer bazında yüzde 42 iken, 2024’ün ilk yarısında kutu bazında yüzde 90 ve değer bazında yüzde 56’nın üzerine çıktığını belirtti. Tıbbi cihaz ihracatının ithalatı karşılama oranının 2017’de yüzde 23 iken, bugün bu oranın yüzde 48 seviyesine ulaştığını da aktardı.

Kacır, TÜBİTAK’ın, üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde Türkiye’nin bilimsel araştırma altyapısını daha da ileriye taşıyacaklarının altını çizdi.

Yeni nesil teşvik modelinde son aşamaya gelindi

Uzun vadeli kalkınma hedefleriyle uyumlu bir kamu alım stratejisi ile yerli üretimi ve AR-GE yatırımlarını teşvik edeceklerini ifade eden Kacır, inovasyonu destekleyen, maliyetleri düşüren ve markalaşmayı hızlandıran kümelenme yapılarının kapasitesini artıracaklarını belirtti.

Sanayicilerinin tüm imkanlarıyla destekleneceğini söyleyen Kacır, muasır medeniyetlerin üzerinde bir Türkiye inşa etme hedefinde kararlılıkla ilerleyeceklerini vurguladı. Bu bağlamda, Ankara’nın 13 OSB, 13 teknopark, 154 AR-GE ve 37 tasarım merkezi ile üretim ve teknoloji odaklı kalkınma vizyonunun önemli bir parçası olduğunu söyledi. Ankara’daki 22 üniversitenin sağladığı genç, dinamik ve nitelikli insan kaynağının şehirdeki katma değerli üretim altyapısına önemli katkı sağladığını dile getiren Kacır, Ankara’nın artık bürokratik engellerle sınırlı bir şehir olmadığını ve havacılık, uzay, savunma sanayisi, nükleer enerji ve sağlık gibi stratejik alanlarda önemli projelerin hayata geçirildiğini vurguladı.

Kacır, kalkınma önceliklerini yansıtan ve etkili destek mekanizmalarını içeren yeni nesil teşvik modelinin hazırlık çalışmalarında son aşamaya geldiklerini duyurdu. Ayrıca, bu modelle sanayiye yönelik stratejik yatırımları daha güçlü ve hedef odaklı destekleyeceklerini de belirtti. Seçici teşvik politikaları ile şehirlerin potansiyelini harekete geçirmeye kararlı olduklarını sözlerine ekledi. Ankara’nın, yüksek teknolojiye dayalı stratejik yatırımlarla yeni bir kalkınma dönemine öncülük edeceği ifade edildi.

Ankara Valisi Vasip Şahin de gençlerin sanayideki girişimciliğinin kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, “Pazartesi Madrid’de savunma sanayisi ürünlerinin sergilendiği bir fuar açılışına katıldım. Burada ülkemizden giden çok sayıda ürün gördüm, bu gurur verici. Bu hızın artarak devam edeceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Ankara’da Savunma ve Teknolojide Yeni Dönem
Yorum Yap
Bizi Takip Edin