Yaz aylarının ve Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte farklı seyahat acenteleri, paket tur ve otel konaklamalarına ilişkin reklam ve tanıtım faaliyetlerine hız vermiş durumda.
Ticaret Bakanlığı, bu tanıtımlar ve tüketicilerden gelen şikayetler üzerine gerçekleştirdiği incelemeler sonucunda, 2023 yılından itibaren 9 firma hakkında 7 soruşturma raporunu cumhuriyet başsavcılıklarına ilettiğini açıkladı. Ayrıca yapılan denetimlerde, 21 firma için toplamda yaklaşık 16 milyon lira idari para cezası kesildiği, 19 firmanın denetim sürecinin ise halen devam ettiği bilgisi verildi.
Açıklamada, tüketicilerin tatil için rezervasyon yaparken dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı ve şu uyarılara yer verildi:
“Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanallarından gelen tekliflerin içeriğindeki tesis resimlerinin ve kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğunu sorgulamak önemlidir. Ayrıca, tercih edilen seyahat acentesi veya turizm tesisinin ilgili kamu kurumlarının kayıtlarında bulunup bulunmadığını araştırmak da gerekebilir. Tüketiciler, seyahat acenteleri ve turizm tesislerine ait bilgileri www.kulturturizm.gov.tr ve www.tursab.org.tr adreslerinden kontrol edebilir. Mesafeli yolla imzalanan sözleşmelerin, seyahat acentesinin veya turizm tesisinin internet sitesinde adres, unvan ve iletişim bilgilerine sahip olup olmadığının gözden geçirilmesi, sosyal medya yerine doğrudan acentenin kendi web sitesi üzerinden işlem yapılmasının avantajları bulunmaktadır. Ayrıca, satın alınan paket tur veya konaklama sözleşmesine dair broşür veya bilgilendirme formunun tüketiciye verilmesi gerekmektedir.”
Paket Turda Fesih Hakkı
Tüketicilerin, önceden planladıkları paket turlara çeşitli sebeplerle katılamadığı durumların yaşandığı ifade edilerek, bu noktada tüketicilerin paket tur sözleşmesini feshetme hakkına sahip olduğu belirtildi.
Tüketici, paket turun başlamasından en az 30 gün önce yazılı ya da kalıcı veri saklayıcısıyla bildirimde bulunması durumunda, ödenmesi zorunlu olan vergiler dışında herhangi bir kesinti yapılmaksızın paket tur bedelini iade alma hakkına sahiptir. Eğer fesih bildirimi, paket turun başlamasından 30 günden az bir süre önce yapılırsa, sözleşmede belirtilmiş şartlara uygun olarak belirli bir kesinti yapılabilir.
Açıklamada, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nun zorunlu sigorta hükümleri saklı kalmak kaydıyla, paket tur düzenleyicisinin sözleşmenin eksik veya hiçbir şekilde ifa edilmemesi halinde tüketicinin uğrayacağı her türlü zarardan sorumlu olduğu ifade edildi.
Tüketicilerin, boşa geçen tatil zamanı için uygun bir tazminat talep etme hakkına sahip olduğu vurgulanarak, “Aynı zamanda çeşitli seyahat acenteleri tarafından sunulan, paket tur veya otel konaklama rezervasyonlarının cezai şart ödemeksizin iptaline olanak tanıyan ihtiyari sigorta uygulamasının tüketiciler için faydalı olduğu değerlendirilmektedir.” denildi.
Açıklamada, bireysel tüketici uyuşmazlıkları konusunda tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinin yetkili olduğu hatırlatılarak, tüketicilerin firmaların uygulamaları nedeniyle uğradıkları mağduriyetlerde, 2025 yılı için değeri 149 bin liranın altında olan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine, bu tutarın üzerindeki uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemesine başvurabilecekleri kaydedildi. Tüketici mahkemelerinde dava açılmadan önce ara bulucuya başvurulmasının gerekli olduğu da vurgulandı.