Yılmaz, Özbekistan’a yaptığı ziyaret kapsamında, Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından Taşkent’teki bir otelde düzenlenen Türk İş Dünyası Buluşması programına katıldı.
Etkinlikte konuşan Yılmaz, Avrasya coğrafyasındaki Türk iş insanlarının işbirliklerinin Türkiye’nin bölgesel diplomatik ve ekonomik etkisini artırdığını, bu çerçevede Özbekistan’ın kendine has tarihi ve kültürel bağlar ile stratejik ortaklık vizyonu doğrultusunda özel bir konumda olduğunu ifade etti.
Özbekistan’ın 2024 yılı itibarıyla 115 milyar dolarlık gayrisafi yurt içi hasılaya ulaşacağını ve yüzde 6,5 oranında bir büyüme kaydedeceğini aktaran Yılmaz, kişi başı milli gelirin 3 bin 93 dolara çıkacağını belirtti. “Aynı yıl, Türkiye 1900’e yakın işletme ile Çin ve Rusya’nın ardından ülkede en fazla firma bulunduran üçüncü ülke konumuna ulaşmıştır. Özbekistan’da faaliyet gösteren Türk firmaları, her geçen yıl yatırımlarını artırarak tekstil, gıda, inşaat, enerji, sağlık ve eğitim gibi birçok sektörde etkin bir şekilde üretim yapmakta ve istihdam yaratmaktadır.” dedi.
Yılmaz, son dönemde Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin her alanda önemli bir gelişim gösterdiğine dikkat çekti. Siyasi, ticari, kültürel ve eğitim alanlarındaki ilişkilerin derinleştiğini, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi, Tercihli Ticaret Anlaşması ve Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması gibi mekanizmaların bu ilişkilerin kurumsal temelini güçlendirdiğini vurguladı.
Bu anlaşmaların, Türkiye-Özbekistan işbirliğini sadece ticaretle sınırlı tutmadığını, eğitim ve savunma gibi geniş alanlarda da derinleştirdiğini belirten Yılmaz, “Özbekistan, 2024 yılı itibarıyla Türkiye ile 3,3 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşacaktır. Bu hacmin önce 5 milyar dolara, orta vadede ise 10 milyar dolara çıkarılması hedeflenmektedir. Türkiye’nin uluslararası ekonomik büyüklüğünü göz önünde bulundurduğumuzda, bu hedeflere ulaşmak hiç de zor değildir.” ifadesini kullandı.
Türk müteahhitlik firmalarının, Özbekistan’da şimdiye kadar yaklaşık 7,7 milyar dolar değerinde projeye imza attığını, kara yolu, demir yolu, hava alanı, kamu binaları ve sanayi tesisleri gibi önemli alt yapı projeleri gerçekleştirdiğini kaydetti. Bu projelerin, Türk mühendisliğinin ve iş dünyasının güvenilirliğini ortaya koyan önemli örnekler olduğuna da değindi. Ayrıca, Özbekistan’ın Dünya Ticaret Örgütü üyeliğine sağladıkları desteğin ve yürürlükteki Tercihli Ticaret Anlaşması’nın genişletilmesine ilişkin adımların ticaret hacmini olumlu yönde etkileyeceğini belirtti.
“Kalkınma hamlesine katkı sunmaya devam edeceğiz”
Yılmaz, DTİK Özbekistan Türk İş Dünyası Buluşması’nın, Türk iş insanlarını bir araya getiren ve ortak akıl geliştirilen önemli bir platform olduğunu belirterek, Özbekistan’daki Türk girişimcilerin iki ülkenin ekonomik vizyonuna büyük katkılar sağladığını ifade etti.
T Türk iş insanlarının, Özbekistan’da sanayi ve diğer birçok alanda istihdam yarattığını, şehirlerin ekonomik dinamiklerini ve altyapılarını güçlendirdiğini söyleyen Yılmaz, kamu ve özel sektör işbirliğini geliştirmeye devam ederek Özbekistan’daki kalkınma hamlesine önemli katkılar sunacaklarının altını çizdi.
Programda, Türkiye’nin Taşkent Büyükelçisi Ufuk Ulutaş, Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Osman Mesten, DTİK Özbekistan Temsilcisi Atilla Aydoğmuş ve çeşitli bakan yardımcıları da yer aldı.