Ali Özgentürk, “Hazal”, “At”, “Selvi Boylum Al Yazmalım”, “Balalayka” ve “Su Da Yanar” gibi önemli filmlerle tanınıp sinema dünyasında iz bırakan bir yönetmendi. Özgentürk’ün vefatını kardeşi Nebil Özgentürk duyurarak acı haberi paylaştı.
KARDEŞİNDEN DUYGUSAL PAYLAŞIM
Nebil Özgentürk, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Abim… Sinema yönetmeni Ali Özgentürk’ü kaybettik. Gençliğinde tiyatrocu, son 50 yıldır da sinemacıydı. Simay ve Dünya’nın babasıydı. Özgentürk, “Hazal” ve “At” gibi toplamda 15 filmin yönetmenliğini üstlenmişti” şeklinde ifadeler kullandı.
Bunun yanı sıra, “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminin senaristi olarak da tanınan Özgentürk, bu filme yaptığı katkının yanı sıra, finalindeki “sevgi emektir” sözleriyle de özdeşleşti. Kardeşi, onun çocukluğu ve gençliği üzerindeki etkisinin büyüklüğünü vurgulayarak, çok üzgün olduğunu belirtti.
ALİ ÖZGENTÜRK KİMDİR?
1945 yılında Adana’da doğan Ali Özgentürk, İstanbul Üniversitesi’nde felsefe ve sosyoloji eğitimi aldı. Sinemaya adımını, kamera asistanlığı yaparak atan Özgentürk, Atıf Yılmaz ve Yılmaz Güney gibi önemli isimlere asistanlık yaptı.
Başarılı yönetmen, 1979’da çektiği ilk uzun metrajlı filmi “Hazal” ile dikkatleri üzerine çekti ve bu film sayesinde birçok ödül kazandı.
Özgentürk, yalnızca yönetmenlik ile sınırlı kalmayıp senarist, yapımcı ve oyuncu olarak da önemli eserler üretti. Öğrencilik yıllarından itibaren tiyatro ile ilgilenen sanatçı, “Sokak Tiyatrosu” grubu ile tiyatroyu sokağa taşıdı ve 1970’lerde “Ferhat” ile “Yasak” adlı kısa filmler gerçekleştirdi.
Ali Özgentürk, Onat Kutlar ve Işıl Özgentürk’ün katkılarıyla “At” ve “Bekçi” filmlerini hayata geçirdi. Ayrıca yazar Orhan Kemal’in eserinden uyarladığı “Murtaza” ile “Bekçi” filmini izleyicilerle buluşturdu.
“Yusuf ile Züleyha” hikayesiyle 1977’de “Milliyet Gazetesi Film Hikayesi Ödülü”ne layık görülen Özgentürk, aynı zamanda Şair Süreyya Berfe ile “Asyalı” adında bir edebiyat dergisi yayımladı.
Televizyon kanallarında yaptığı programlar, özellikle “Bir Yudum İnsan” projesi ile izleyicilerin dikkatini çekti. Ayrıca yazı ve öyküleri, farklı dergi ve gazetelerde yayınlandı.