1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Düğün Sezonu: Sahte Altına Dikkat!

Düğün Sezonu: Sahte Altına Dikkat!

featured

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte birçok evde düğün hazırlıkları hız kazanırken, kuyumcular da evlenecek çiftlere “sahte altın” konusunda uyarılarda bulunuyor.

Türkiye’de düğünlerin artışı, havaların ısınması ve okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte gözlemleniyor. “Düğün sezonu” olarak adlandırılan bu dönem, mobilyadan beyaz eşyaya, kıyafetlerden kuyumculuğa kadar birçok sektörde hareketlilik yaratıyor. Kuyumculuk sektörü, bu yoğun döneme ön hazırlık yaparak, vatandaşların en çok ziyaret ettiği yerlerden biri haline geldi.

Kuyumcu vitrinleri, yaklaşan düğün sezonuna hazırlık amacıyla yeni ve dikkat çekici modellerle süslenirken, özellikle evlilik tekliflerinin ve nişan törenlerinin artmasıyla tektaş yüzükler ve alyanslara yoğun bir talep olduğu görüldü.

SAHTE ALTINLARA DİKKAT!

Düğünlerde geline takılmak üzere hazırlanan bilezikler, kolyeler ve küpelerden oluşan takı setleri ile yatırım amacıyla tercih edilen çeyrek, yarım, tam altın ve gram altınlar, en çok ilgi gören ürünler arasında yer alıyor.

Altına olan geleneksel bağlılık ve bu ziynetin yatırım aracı olarak algılanması, düğün alışverişlerinde altına olan talebi sürekli canlı tutuyor. Kuyumcular, bu dönemde alışveriş yapacak tüketicileri “sahte” ürünlere karşı dikkatli olmaları ve güvenilir yerlerden alışveriş yapmaları konusundaki uyarılarda bulunuyor.

– “GÜVENİLİR KUYUMCULARDAN ALIŞVERİŞ YAPILMALI”

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her düğün sezonunun kuyumcular için canlı geçtiğini dile getirdi. Dünyada altının ons fiyatındaki artışın yanı sıra, yurt içindeki gelişmelerin de etkisiyle bu yıl satışlarda geçen yıllara göre bir miktar azalma beklediklerini belirten Sönmez, buna rağmen özellikle düğünlerdeki zorunlu ihtiyaçların karşılandığını kaydetti.

Sönmez, “Vatandaşlarımızın bu dönemde sahte altınlara karşı daha dikkatli olmaları önem taşıyor. Güvenilir kuyumculardan alışveriş yapılması mağduriyet yaşamamak adına atılacak önemli bir adım olacaktır. Son dönemlerde e-ticaret platformları üzerinden altın satışları da yapılmakta. Biz, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Darphane ile yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde, 2025 yılını ‘sahte altınla mücadele yılı’ ilan ettik.” ifade etti.

BARKOD SİSTEMİ

Sahte altın ve kuyum ürünlerine karşı ciddi bir mücadele yürüttüklerini vurgulayan Sönmez, bu çerçevede Darphane ürünlerinin tamamında filigranlar ve karekodlarla elektronik bir takip sistemi kurulacağını bildirdi.

İnternet satışlarında barkod sistemini önerdiklerini belirten Sönmez, “Oda olarak barkod sistemiyle ilgili bir çalışmaya başladık. Her satıcı, kendi ilindeki odalardan temin ederek sattığı ürüne bu barkodu yapıştıracak. Böylece altın güvenli bir ürün haline gelecek. Bunun yanı sıra kuyum ticareti yetki belgesi olmayanlar bu ticareti yapamayacaklar. Ticaret Bakanlığı ile birlikte bu konuyu daha resmi bir hale getirmek için bir çalıştay düzenleyeceğiz.” dedi.

Sönmez, düğünlerde takı alımlarının gelinlik modeline göre şekillendiğine dikkat çekerek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Düğünlerde gelinler, kıyafetlerini hangi ekolü benimseyerek yaptırdıysa, ona uygun takı tercih ediyor. Bu durum ekonomik şartlarla değil, tamamen bireysel zevk ve tercihlerle bağlantılı. Fiyat dalgalanmalarına rağmen gelinler istediklerini alacaklardır. Güvenilir kuyumculardan alışveriş yapılması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Ucuz altın diye bir kavram yoktur.”

Düğün Sezonu: Sahte Altına Dikkat!
Yorum Yap
Bizi Takip Edin