Kamu kurumları, üniversiteler ve özel sektörün iş birliği ile gençlere geniş bir sektörel yelpazede staj, iş gölgeleme ve mesleki hazırlık eğitimleri sunan programda tekliflerin gönderim işlemleri başlamıştır.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından her yıl üye ülkelere örnek uygulama olarak gösterilen Ulusal Staj Programı, gençlerin iş dünyasına hazırlanmasına destek sağlamanın yanı sıra nitelikli iş gücü yetiştirme konusunda önemli bir model oluşturmayı başarmıştır. 2020-2024 yılları arasında bu program kapsamında 800 bin öğrenciye staj imkanı sunulmuştur.
Bu yıl 400 bine yaklaşan başvuru sayısı ile program, yükseköğretimdeki gençlerin staj ihtiyaçlarını karşılama konusunda kapsam ve nitelik açısından önemli bir seviyeye ulaşmıştır. Aynı zamanda, gençlerin kişisel ve mesleki gelişimlerine de önemli katkılar sağlamıştır.
Stajyer havuzu 2025 sonuna kadar erişime açık olacak
Programa katılan her üniversite öğrencisinin, ortaöğretimden itibaren gerçekleştirdiği uzun dönemli çalışmalar ve sergiledikleri performans, bilimsel ve objektif yöntemlerle değerlendirilmektedir. Her aday için “akademik/mesleki”, “sanatsal/sosyal” ve “sportif” alanlardaki yeterlilik puanları hesaplanarak profillere eklenmektedir.
Aday profilleri, 5 binden fazla kamu kurumu ve 2 binden fazla özel sektör kuruluşunun erişebileceği “stajyer havuzu”na kimlik ve iletişim bilgileri gizlenmiş bir şekilde aktarılmaktadır. Bu durum, işverenlerin ihtiyaç duydukları nitelikteki adaylara, kişisel bilgileri görmeden, yetkinliklerine dayanan değerlendirme puanları üzerinden teklif göndermesine olanak tanımaktadır. Stajyer havuzu, 2025 yılı sonuna kadar staj tekliflerine açık kalacaktır.
Program’a 33 ülkeden öğrenciler adım attı
Ulusal Staj Programı, stajın yalnızca teknik alanlarda sağlanan bir olanak olduğu düşüncesine meydan okumaktadır. 205 üniversitenin 608 farklı bölümünden alınan başvurular, mühendislik gibi alanların yanı sıra sosyal bilimler öğrencilerinin de programı yoğun şekilde tercih ettiğini göstermektedir.
Türkiye’de öğrenim gören ön lisans ve lisans öğrencilerinin yanı sıra, yurt dışında lisans ve lisansüstü eğitim gören Türk vatandaşları ile mavi kart sahibi öğrenciler de programa katılım sağlamaktadır. 33 ülkede bulunan 451 farklı üniversitenin öğrencileri, staj imkanlarından yararlanmak üzere başvuruda bulunmuştur.
Programa İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Rusya gibi ülkelerden de katılım gerçekleşmiştir. Başvuru yapan öğrenciler, staj tekliflerini Kariyer Kapısı Platformu üzerinden takip edebilirken, süreci yürütebilir ve gelişmeleri Ulusal Staj Programı’nın resmi sosyal medya hesapları üzerinden izleyebilirler (@ulusalstajprg).