1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Sosyal Güvenlik Haftası’nda Kayıtlı Çalışma Çağrısı

Sosyal Güvenlik Haftası’nda Kayıtlı Çalışma Çağrısı

featured

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Kaya, Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın bir araya getirildiği sosyal güvenlik reformunun 16 Mayıs 2006’da kabul edildiğine işaret eden Kaya, her yıl bu tarihi kapsayan haftanın Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlandığını hatırlattı.

Kaya, toplumsal farkındalık oluşturmanın ve insanları bilinçlendirmenin önemine vurgu yaparak, SGK’nın hizmetlerini geniş bir kitleye tanıtmaya ve sosyal güvenlik bilincini yaymaya çalıştıklarını belirtti.

Bu yılki slogan: “Kayıtlı çalış, güvenli yaşa”

Sosyal Güvenlik Haftası’nın mottosunu kayıt dışı istihdamla mücadeleye dikkat çekmek amacıyla “Kayıtlı çalış, güvenli yaşa” olarak belirlediklerini ifade eden Kaya, kayıtlı çalışmanın bireylerin geleceklerini güvence altına almanın en önemli şartı olduğunu vurguladı.

Bir güçlü SGK’nın, güçlü bir Türkiye’nin temeli olduğunu söyleyen Kaya, bunun için kayıtlı istihdamın sağlanması gerektiğini ekledi.

Kaya, mutlu ve güvenli bir gelecek için kayıtlı çalışma bilincini yaymaya çalıştıklarını dile getirerek, kurumun ana hedefleri arasında kayıt dışı istihdamla mücadelenin bulunduğunu bildirdi.

Kayıt dışı istihdamla mücadelenin etkinliğini artırmak için hem denetim ve yaptırım mekanizmalarını güçlendirdiklerini hem de teşvik ve rehberlik sistemlerini geliştirdiklerini belirten Kaya, yaptıkları çalışmaların beş ana strateji etrafında toplandığını aktardı.

Bu stratejilerin ilki olarak, kurumlar arası veri ve bilgi paylaşımını gösteren Kaya, “Bankalar dahil olmak üzere kamu kuruluşlarından kişilerin mesleki bilgilerini düzenli bir şekilde alıyoruz. Gelen veriler, kurumumuzun veri tabanında kontrol ediliyor ve böylece sigortasız çalışanlar denetim olmaksızın tespit edilebiliyor.” şeklinde konuştu.

“3 bin müfettiş ve denetmenimiz görev yapıyor”

Denetim sisteminin ve etkinliğin artırılmasının sağlanması gereken bir diğer stratejik unsur olduğuna dikkat çeken Kaya, kurum içinde denetim elemanı sayısının sürekli artırıldığını ifade etti.

“Şu anda yaklaşık 3 bin müfettiş ve denetmenimiz görev yapıyor. Ayrıca, etkinliği artırmak amacıyla risk analizine dayalı denetimleri tercih ediyoruz.” diyen Kaya, bu yaklaşımın en riskli alanları ve iş yerlerini belirlemek için kullanıldığını belirtti.

Teşvik uygulamalarının istihdam üzerindeki maliyetleri azaltmayı hedeflediğini belirten Kaya, işverenleri desteklemek amacıyla birçok teşvik sağladıklarını ve bunların kayıtlı çalışmaya yöneltilen işverenlere fayda sağladığını açıkladı.

Aynı zamanda, il müdürlükleri aracılığıyla bilgilendirme yaparak her çalışana ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Gelişen teknolojiyi kullanarak sosyal güvenlik hizmet kalitesini artırma hedefi doğrultusunda vatandaşların daha nitelikli hizmet almasına yönelik çabalarını sürdüren Kaya, bürokratik işlemleri azaltmaya yönelik e-Devlet üzerinden sundukları hizmet sayısını da artırdıklarını belirtti.

Çapraz kontrol ve denetimler yapılıyor

Kayıt dışı istihdama yönelik yapılan denetimlerle ilgili olarak Kaya, önemli veriler paylaştı. “Geçen yıl 124 bin 982 iş yeri denetlendi, bu yılın ilk dört ayında ise 29 bin 463 iş yeri denetlendi. Geçtiğimiz yıla ait tespitler sonucunda 2 milyar 36 milyon 732 bin 167 lira idari para cezası uygulanmıştır.” dedi.

İşverenlerin prim teşviklerinden yararlanabilmeleri için kayıt dışı işçi çalıştırmaması gerektiğini hatırlatan Kaya, sigortasız işçi çalıştığı tespit edilen işverenlerin, ilk tespitte bir ay süreyle, İstanbul işvereninin bu durumu 3 yıl içinde tekrarlaması durumunda ise bir yıl süreyle prim teşviklerinden yararlanma hakkını kaybettiğini aktardı.

“15 farklı prim teşviki uyguluyoruz”

Kayıt dışı istihdamla mücadelede işverenlerin sigortalı çalışanları için ödedikleri prim yükünü hafifletmek amacıyla 15 farklı prim teşviki sunduklarını bildiren Kaya, bu teşviklerin arasında prim indirimi, genç ve kadın teşviği ile engelli istihdam teşviki gibi seçeneklerin bulunduğunu açıkladı.

Yıllık olarak hazırladıkları rehberlik programları sayesinde STK’lar, odalar ve üniversitelerle iş birliği yaparak sosyal güvenlik ve kayıtlı çalışmanın önemine dair eğitimler verdiklerini de ekledi.

Avrupa’nın önde gelen veri merkezlerinden birine sahip olduklarını ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Kaya, yapay zeka alanında da aktif olarak çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a verdikleri destek için teşekkür etti.

Sosyal Güvenlik Haftası’nda Kayıtlı Çalışma Çağrısı
Yorum Yap
Bizi Takip Edin