1. Haberler
  2. Gündem
  3. Adana’da Su Ürünleri Tarımı İçin Yeni Dönem

Adana’da Su Ürünleri Tarımı İçin Yeni Dönem

featured

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Karataş Sera Organize Tarım Bölgesi Altyapı İnşaatı ve AR-GE Merkezi’nin açılışında Adana’nın tarımsal üretim altyapısını güçlendirmek amacıyla bir araya geldiklerini duyurdu.

Adana’da buluşmalarının temel sebebinin buğday hasadı olduğunu ifade eden Yumaklı, yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle hasat sürecinin gerçekleştirilemediğini aktardı.

Üreticilere bereketli bir sezon dileyen Bakan Yumaklı, “Bakanlık olarak bu dönemi titizlikle takip ediyoruz. İklim değişikliği nedeniyle meydana gelebilecek birçok durumu gözlemliyoruz. Bu bağlamda, üreticilerimizi koruyacak ve tüketicilerimizi asla unutmayan bir politika benimsemeye özen gösteriyoruz” dedi.

Ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçmiş yıllarda olduğu gibi, bu yıl da üreticilere alım garantisi vereceğini belirten Yumaklı, Türkiye genelinde 600’ün üzerinde alım merkezinin ürünlerin hızlı bir şekilde alınması amacıyla hazır edildiğini ifade etti.

Buğday fiyatlarına ilişkin açıklamanın beklendiğini vurgulayan Yumaklı, şunları kaydetti:

“Bu konudaki hazırlıklarımız devam ediyor. Ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi’ne vermek isteyen üreticilerimizin, taahhütname ile ürünlerini alım merkezlerine teslim edebileceğini belirtmek istiyorum. Ürün teslim etmek için fiyat beklemek zorunda değilsiniz. Toprak Mahsulleri Ofisi, getirilen her ürünü alacak veya lisanslı depolarına teslim edebilirsiniz. Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) sistemiyle, daha sonra TMO’ya farklı yöntemlerle ürünlerinizi pazarlama imkanı da var. Hayırlı bir hasat sezonu diliyorum.”

Bakan Yumaklı, dünya genelinde gıda üretiminin farklı bir boyuta taşındığını belirterek, bu süreçte ülke olarak önde olmak gerektiğine dikkat çekti. “Dünya ile rekabet edebilecek ölçek ve kalitede üretim yapmak, sektördeki en önemli gereklilik” diyen Bakan, sorunların çözülmesi adına önemli mesai harcadıklarını aktardı.

Son 23 yılda Adana’ya 228 milyar lira değerinde tarımsal destek sağladıklarını ve su ile sulama alanında 140 tesisin hizmete alındığını ifade eden Bakan Yumaklı, yatırımların devam edeceğini belirtti.

Tarımsal üretim alanlarının korunması amacıyla Çukurova ovasının yaklaşık 4,5 milyon dekar alanının koruma altına alındığını dile getiren Yumaklı, bu çabaların gıda arz güvenliğini sağlamak açısından önemli olduğunu söyledi.

Hasar tespit çalışmalarına başlandı

Adana’da yaşanan don olayına ilişkin bilgi veren Bakan Yumaklı, üreticilerin belli oranlarda etkilendiğini belirtti. İl Müdürlüğü ve diğer ekiplerin hasar tespit çalışmalarına hızlı bir şekilde başladığını ifade etti.

“Öncelikli olarak, zirai dondan etkilenen üreticilerimizin geçmiş yıllara ait mazot ve gübre desteklerini ödemeye başladık. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi, TARSİM’i olan çiftçilerimizin hasar tespitleri hızlı bir şekilde tamamlandı ve ödemelere geçildi. TARSİM’i olmayan üreticilerimizin de Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olanlarının zararlarını devlet olarak karşılayacağız.”

Bakan Yumaklı, 2025 yılı için Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi dahilinde, tohum dağıtımı yapmaya devam edeceklerini açıkladı.

Adana’da Su Ürünleri Organize Tarım Bölgesi yapılacak

Organize tarım bölgelerine verdikleri önemi vurgulayan Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde toplamda 61 organize tarım bölgesi bulunduğunu belirtti. Bu bölgelerden 44’üne tüzel kişilik kazandırıldığını ve 14’ünde üretim sürecinin başladığını kaydetti. Adana’da, dünyada ilk ve tek olan Su Ürünleri Organize Tarım Bölgesi yatırımı için hazırlıkların son aşamasına gelindiğini açıkladı.

Karataş Sera Organize Tarım Bölgesi’nde toplam 44 sera ve 12 sanayi parselinin yer alacağını belirten Bakan, üretimle tarımsal sanayinin entegre bir şekilde aynı kompleks içinde yer almasının amaçlandığını ifade etti.

“Burada çalışacak 5 bin kişinin 3 bin 750’sinin kadın olmasını hedefliyoruz. Amacımız, üretim yapacak, istihdam sağlayacak, paketleyecek, işleyecek, markalayacak, depolayacak ve pazarlayacağız. Yani bir projemizle birçok hedefi aynı anda gerçekleştireceğiz. Bu yıl burada üretime başlamayı planlıyoruz.”

Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle vurguladığı “Güçlü Türkiye’nin yolu, güçlü tarımdan geçer” prensibi ile çalışmalarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.

Programda Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ile AK Parti Adana Milletvekilleri Abdullah Doğru da konuşma yaptı.

Adana’da Su Ürünleri Tarımı İçin Yeni Dönem
Yorum Yap
Bizi Takip Edin