Devletin çeşitli alanlarını kapsayan 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü müzakereleri devam etmekte. Bu süreç, kara yolları, demir yolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler dahil olmak üzere 600 bin civarında çalışanı etkiliyor.
Bu çerçevede, işveren ve işçi heyetleri bir araya geldi.
TÜHİS Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş, TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek, TÜRK-İŞ Genel Başkan yardımcıları Ramazan Ağar ve İrfan Kabaloğlu, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli ve Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Abdullah Koçoğlu gibi önemli isimler katıldı.
Yaklaşık bir saat süren ve basına kapalı yürütülen toplantının ardından, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ temsilcileri basın mensuplarına bilgiler verdi.
“Kamu işvereni bu toplantıda da teklifini sunmadı”
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işçi kesimi olarak geçtiğimiz 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ilettikleri tekliflerine karşılık bu toplantıda herhangi bir teklif gelmediğini açıkladı.
Ağar, toplantıda detaylı müzakereler yürüttüklerini belirterek, “Ücretler konusunda bakanlıkla çalışmalarının devam ettiğini ve önümüzdeki hafta yoğun bir şekilde bu konuyla ilgili çalışacaklarını ifade ettiler. Ardından bizlere bir teklif sunacaklarını söylediler.” dedi.
Ağar, 27 Şubat’tan bu yana, sendikaların yetkili oldukları iş yerlerinde işverenlerle yürüttükleri görüşmelere de vurgu yaptı. Birçok sendikanın ara buluculuk aşamasında olduğunu ve sürecin sonlarına yaklaşıldığını söyledi.
Ara buluculuk süreciyle ilgili bilgi veren Ağar, “Ara buluculuk aşamasının 15 günlük bir süresi var; 6 gün de uzatma imkanları mevcut. Anlaşma sağlanmadığı takdirde grev kararı almak zorunda kalacağız. Grev kararını verirsek de 53 günlük bir zaman dilimimiz olacak, yani temmuzun sonuna kadar bir süremiz var.” şeklinde konuştu.
“Yapacağımız toplantıda teklif gelmezse tekrar bir araya gelmeyiz”
Yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle işçilerin toplu sözleşme imzasını sabırsızlıkla beklediğini dile getiren Ağar, “Ülke çalışanlarına ve halkımıza tatmin edici maaşlar verilmesini talep ediyoruz.” dedi.
Ağar, bu süreçteki gelişmeleri de paylaşarak, “Gelecek toplantıda teklif gelmezse yeniden bir araya gelmemiz mümkün olmayacak. Bu nedenle, mutlaka bir teklif bekliyoruz. Özellikle önümüzdeki hafta bunun gerçekleşmesini umuyoruz. Eğer karşılık almazsak, sadece ‘Gelin, tekrar görüşelim’ yaklaşımıyla bir araya gelmenin bir anlamı kalmaz.” ifadelerini kullandı.
Sürecin olumlu geçeceği umudunu dile getiren Ağar, “Bize makul bir teklif sunarak, insanların geçimlerini rahat bir şekilde sürdürebilmelerine yardımcı olmalarını bekliyoruz.” dedi.
Grev kararı alınması durumunda sürecin nasıl ilerleyeceğiyle ilgili bir soru üzerine Ağar, “Yasa gereği ara buluculuk süresinin sona ermesi halinde grev kararı alınması zorunludur. Ancak bu kararı uygulamak sendikaların inisiyatifindedir.” yanıtını verdi.