Bakan Tunç, Düziçi Adalet Sarayı Temel Atma Töreni’nde, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden etkilenen ve Osmaniye dahil diğer illerde şehrin yeniden inşası için seferberlik ruhuyla çalıştıklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem bölgesindeki gelişmeleri sürekli takip ettiğini vurgulayan Tunç, her Kabine Toplantısı’nda 11 ildeki durumu gözden geçirdiklerini belirtti.
Depremden etkilenen 11 ilde yıl sonunda 450 binden fazla konutun inşasının tamamlanacağını belirten Tunç, Osmaniye’de ise 12 bin konut ve iş yerinin sahiplerine teslim edileceği bilgisini verdi.
– “23 yıllık süreçte adliyelerin fiziki imkanlarını geliştirdik”
Adaletin huzur ve güvenin teminatı olduğunu dile getiren Tunç, şu şekilde konuştu:
“Adaletin var olduğu yerde düzen ve güvenlik sağlanır. Bu nedenle adalet, büyük önem verdiğimiz bir meseledir. Son 23 yılda adliyelerin fiziki koşullarını önemli ölçüde iyileştirdik. 2002 yılında 78 adliyemiz varken, bu sayı 382’ye ulaştı. Kapalı alan miktarını da on kat artırmayı başardık. Yeterli mi? Elbette ki hayır. 2025 yılı yatırım programında 68 yeni adliye binası planlıyoruz, bunlardan 27’si inşaat aşamasında. 43 ceza infaz kurumu mevcut, 10’u yine inşaat halinde. Ayrıca 7 adli tıp hizmet binamız ve 120 farklı mahallede adalet personelimize yönelik konut projelerimiz bulunuyor. Adliyelerin teknolojik kapasitelerini artırarak halkın adalete erişimini kolaylaştırmayı ve yargılama süreçlerini hızlandırmayı hedefliyoruz.”
4. YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ’NİN “CEZA ADALETİ” YASAL DÜZENLEMESİ
Yargı teşkilatının toplumsal ihtiyaçlara yönelik adımlar attığını dile getiren Tunç, şu yorumda bulundu:
“Yargı Reformu Strateji belgeleri ile sürekli bir reform süreci yürüttük. Uygulamalar, savunmalar ve vatandaşlardan gelen talepleri göz önünde bulundurarak bu süreçleri şekillendirdik. 23 Ocak’ta Cumhurbaşkanımız, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin dördüncüsünü açıkladı. Burada 264 faaliyet yer alıyor. Bu faaliyetler, kurumsal kapasiteyi güçlendirecek, adalete erişimi kolaylaştıracak ve hukuk ile idari yargılama süreçlerini hızlandırma hedeflerini içermekte. Bu hedefler doğrultusunda yasa taslağı hazırlıklarına başladık. İlk paketimiz ise ceza adaletine odaklanıyor. Milletvekillerimizin onayına sunuldu. Soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamalarında ceza adaleti sisteminin etkinliğini artıracak önemli yenilikler içeren düzenlemeleri, yasalaşmasının ardından yargı camiamız hayata geçirecek.”
OSMANİYE’YE “YENİ ADLİYE” MÜJDESİ
Adalet Bakanlığı’nın Osmaniye’deki projeleri hakkında bilgi veren Tunç, şunları aktardı:
“2006 yılında inşa ettiğimiz Osmaniye adalet binamız 11 bin metrekareydi, ancak artık yetersiz. Şimdi, bu alanın dört katı büyüklüğünde yeni Osmaniye adalet binamızın projelerini tamamladık. Temmuz ayı sonuna kadar ihalesini yapmayı planlıyoruz ve hep birlikte temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Hayırlı uğurlu olsun, yeni bina 46 bin 382 metrekare kapalı alana sahip olacak.”
Tunç, kente yönelik diğer projelere ilişkin de bilgi vererek, açılışı gerçekleştirilen binaların vatandaşlar için hayırlı olmasını diledi.
Osmaniye’de dün etkili olan sağanak yağış ve doluya da değinen Tunç, vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.
Törende, Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, AK Parti Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy ve Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet de birer konuşma yaptılar.