YÖK’ün yaptığı açıklamaya göre, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve beraberindeki heyet, Suriye Yükseköğretim Bakanı Mervan Halebi’nin daveti üzerine Suriye’ye gitti.
Prof. Dr. Özvar, Suriye’nin yeniden inşası sürecinde yükseköğretim alanında sağlanacak katkılarla ilgili görüşmelerde bulundu. Bu kapsamda, Suriye’de Esed rejiminin devrilmesinin ardından iki ülke arasında yükseköğretim alanındaki ilk iş birliğine yönelik bir protokol imzalandı.
İmzalanan protokol, belirli çalışmaların gerçekleştirilmesini öngörüyor ve belirtilen konuların üç ay içinde tamamlanması hedefleniyor.
Protokol, Suriye üniversitelerinin altyapısını güçlendirmek, bilimsel araştırmalar için uygun bir ortam oluşturmak, akademik uzmanlıkların paylaşımını sağlamak, bilimsel konferanslara katılımı teşvik etmek, iki ülke arasındaki eğitim kurumları ve programlarının karşılıklı olarak tanınması ve Suriyeli öğrencilerin Türkiye’den dönmeleri durumunda eğitim hayatına uyum süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla bazı kararlar ve düzenlemeler yapmayı amaçlıyor.
AKADEMİK YETERLİLİKLER TANINACAK
İki ülke, yükseköğretim kurumları tarafından verilen akademik yeterlilikleri ve yükseköğretim kurumlarını, ülkelerinin mevcut iç hukuklarına uygun olarak karşılıklı şekilde tanıyacaklardır.
Türkiye’de eğitimlerini tamamlayan ve Suriye’ye dönen öğrencilerin, Türk üniversitelerinden aldıkları diploma ve transkript gibi belgeleri doğrudan tanınacak.
Türkiye ve Suriye üniversiteleri tarafından verilen belgelerin karşılıklı olarak doğrulanması için bir internet tabanlı servis oluşturulacak.
Ayrıca, Türkiye, Suriye’deki üniversitelerin bilişim altyapılarının iyileştirilmesi için destek sağlayacak ve bu bağlamda Suriye için YÖKSİS benzeri bir sistem geliştirecek.
Türkiye’de hâlihazırda eğitim gören ara sınıf öğrencilerinin Suriye’deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş talepleri için gerekli kolaylıklar sağlanacak.
“TÜRKİYE-SURİYE KARDEŞ ÜNİVERSİTELER PROJESİ”
Türkiye ve Suriye üniversiteleri arasında lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde ortak diploma programları hayata geçirilecek.
Suriye’nin yeniden inşasında ihtiyaç duyulan insan kaynağını yetiştirmek amacıyla ortak bir “Türkiye-Suriye Üniversitesi” kurulacak ve bu üniversite bölgenin en seçkin eğitim kurumları arasına girmeyi hedefliyor.
Türkçenin Suriye’deki yükseköğretim kurumlarında eğitim dilleri arasında yer alması için olanaklar araştırılacak. Her yıl “Türkiye Suriye Üniversiteler Forumu” dönüşümlü olarak gerçekleştirilecek.
Türkiye’de doktora eğitimi almış Suriye uyruklu mezunların Suriye üniversitelerinde akademisyen olarak istihdam edilmeleri için işbirliği yapılması planlanıyor.
“İLİŞKİLERİ ÇOK HIZLI ŞEKİLDE ÇOK ÜST DÜZEYE ÇIKARACAĞIZ”
YÖK’ün açıklamasında, Prof. Dr. Özvar’ın Türkiye ile Suriye arasındaki yükseköğretim ilişkilerini kapsamlı bir şekilde değerlendirdiklerini ve bu ilişkilerin daha da ileri taşınması hususunda anlaştıklarını belirttiği ifade edildi.
Prof. Dr. Özvar, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirerek, bu durumun Suriye’nin kalkınmasını hızlandıracağına dikkat çekti.
Özvar, “Türkiye ile Suriye arasındaki yükseköğretim alanındaki ilişkilere hız kazandırarak, bu ilişkileri çok üst düzeye çıkarmaya kararlıyız.” dedi.
Özvar ve beraberindeki heyet, Suriye’deki temasları çerçevesinde Şam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammad Osama Aljabban’ı ziyaret ederek detaylı görüşmeler gerçekleştirdi.