Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu Altıncı Zirvesi’ne katılmak amacıyla gittiği Arnavutluk’un başkenti Tiran’dan dönerken uçakta gündeme dair açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Arnavutluk’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen Avrupa Siyasi Topluluğu’nun 6. zirvesine katıldıklarını belirten Erdoğan, zirvede 50’yi aşkın devlet ve hükümet başkanı ile uluslararası kuruluş temsilcisiyle birlikte “Yeni bir dünyada, yeni Avrupa” teması etrafında Avrupa’nın karşılaştığı zorlukları ele aldıklarını ifade etti.
Avrupa’nın ekonomik ve askeri güvenliği, rekabetçiliğin korunması ve göç gibi ortak meseleler üzerinde iş birliği yöntemlerinin değerlendirildiğine dikkati çeken Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl yapılan Prag’daki ilk toplantı ile Kasım ayında Budapeşte’de düzenlenen 5. zirveye de katıldım. Bu toplantılarda, bölgesel ve küresel ölçekte karşılaştığımız sorunlar ve çözüm yollarını aktarmıştım. Tiran Zirvesi’nde, Türkiye’nin Avrupa’nın güvenliği, refahı ve istikrarı için kritik bir role sahip olduğunu vurguladım. Ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için sürdürdüğümüz temaslara dair bilgi paylaştım. Avrupa’da barış ve istikrarı tekrar sağlamak adına yapılması gerekenlerin ve Türkiye ile iş birliğinin önemini bir kez daha belirttim.” dedi.
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu alanlarda daha derin iş birliğini engelleyen siyasi engellerin ve ön yargılı tutumların geride bırakılması zamanı gelmiştir. Aksi halde, Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu dönüşümü gerçekleştirmesi mümkün olmayacak ve rekabet gücü büyük ölçüde azalacaktır. ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Ukrayna’da barışın bir an önce sağlanması için yürütülen hassas sürece, Avrupa Birliği dâhil ilgili tüm tarafların desteğini bekliyoruz. Yaptığım konuşmalarda ve ikili görüşmelerde Gazze’deki insani dram ile Batı Şeria’ya yönelik saldırılar karşısında Avrupa’nın sessiz kalma lüksünün olmadığını vurguladım. Netanyahu hükümeti üzerindeki baskıların artması için tüm imkânlarımızı kullanmaya devam edeceğiz.”
Ayrıca, Suriye’nin terörden arındırılması ve yaptırımların kaldırılarak yeniden yapılandırma faaliyetlerine başlanması için Avrupa’nın da üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “ABD Başkanı Trump’ın Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma kararını anlamlı buluyorum. Dostum Trump’ın bu kararı, Avrupa Birliği ve diğer taraflara örnek olmalıdır. Bu düşüncelerle ziyaretimizin ve istişarelerimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.
“Alınan kararların tatbikini çok yakından takip edeceğiz”
(PKK’nın fesih ve silah bırakma kararıyla ilgili) Terörsüz Türkiye’nin nihai hedefinin silahların gömülmesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Terör örgütünün silahlarını tamamen bırakması, fesih kararının tam olarak uygulanması ve illegalitenin sona ermesi şarttır. Alınan kararların uygulanmasını çok yakından takip edeceğiz. Şehitlerimizin manevi hatırası ile şehit yakını ve gazilerimizin haklarına halel getirmeden terörsüz bir Türkiye’ye ulaşacağız.” dedi.
Terörün Türkiye’nin gündeminden tamamen çıkmasıyla birlikte yepyeni bir dönemin başlayacağını belirten Erdoğan, “Terör, yıllarca ülkemizin ayağına pranga oldu. Hızımızı kesen bu zincirleri kırıyoruz. Terör örgütünün mevcut bölgeleri terk etmesiyle Güneydoğu’da neden halaylar çekildi? Artık huzur geldiği için halkım orada halaylar çekiyor. Bu huzuru, bu refahı ben kendi şahsi çıkarlarım için istemiyorum; ülkem ve bölgem için istiyorum.” şeklinde konuştu.
“Halkımın yaşamı daha da güzelleşecek. Ticari hayat canlanacak, insanlar sokaklarda özgürce nefes alacak.” diyen Erdoğan, beklentilerinin terör defterinin bir daha açılmamak üzere kapanması olduğunu vurguladı.
“Bağdat ve Erbil yönetiminin bu süreçte nasıl yer alacağına ilişkin planlamalar var”
Erdoğan, “Örgütün feshi ve silahların teslimi ile ilgili çalışmalar devletimizin güvenlik birimleri tarafından yürütülmektedir. Sınır dışındaki teröristlerin silahlarının teslimi konusunda komşularımızla görüşmeler yapılıyor. Bağdat ve Erbil yönetimlerinin bu süreçteki rolleri için planlamalar var. Silahların teslimi ve örgütün tamamen tasfiyesi gerçekleştiğinde terörün Türkiye gündeminden çıkışını sağlayacak adımları attığımızda annelerin ve babaların yüreklerine su serpilecektir. Şiddetin sona ermesi ise sivil siyasetin güçlenmesini sağlayacak. Türkiye’nin hedeflerine ulaşması daha kolay olacak.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Suriye yönetimiyle iyi ilişkileri olduğunu ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerin verimli geçtiğini de sözlerine ekleyen Erdoğan, “Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan, İstihbarat Başkanımız İbrahim Kalın ve Savunma Bakanımız Yaşar Güler bu konularda görüşmeler yürütmeye devam ediyor. İnşallah olumlu sonuçlara ulaşacağız.” dedi.
“Bu kararlılıkta milletimin büyük payı var”
Milletin yer almadığı bir zafer düşünülemez diyen Erdoğan, “Bu sürecin her noktasında halkım son derece aktif. Bu kararlılıkta milletimin büyük payı var. Bu sürecin içerisinde eğer coşkuyla Doğu ve Güneydoğu halay çekebiliyorsa, demek ki bu artık onların ciğerlerinden gelen bir heyecan. Teröre karşı milletimizin tamamı dimdik durdu.” şeklinde konuştu.
Terörle mücadelede sağlanan başarıların sadece devlet politikalarıyla elde edilmediğini, halkın kararlılığı ve beraberliğiyle mümkün olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bu başarı tamamen milletimizin. Terörle mücadeledeki başarımızda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da devletinin yanında yer alan bölge halkının payı büyüktür.” dedi.
“Bizim muhatabımız milletimizdir, bölgedeki kardeşlerimizdir”
Konuşmalarında Lozan ile herhangi bir ilişki kurmadığını belirten Erdoğan, “Doğu ve Güneydoğu’daki halkımın yaklaşımını önemsiyorum. Bizim muhatabımız yalnızca milletimizdir. Terörün tamamen devre dışı kalması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Devletimizin birliği ve bütünlüğü konularının tartışmaya açılmasına kesinlikle rıza göstermeyeceğiz.” dedi.
“Barış müzakereleri başlamalı, bu fırsat kaçırılmamalıdır”
İstanbul’daki barış görüşmeleri hakkında bilgiler veren Erdoğan, “Aktif olan liderler arasında Putin, Trump ve Zelenskiy bulunmaktadır. İstanbul’da iki ülke heyetinin bir araya gelmesi, savaşın sona ermesi ve bölgede barışın sağlanması için kritik bir adım. Barış müzakereleri başlamalı ve bu fırsat kaçırılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.
“Gazze’deki İsrail saldırganlığı durdurulmalı”
Gazze’ye gıda yardımını Kızılay aracılığıyla ulaştırmaya devam ettiklerini ifade eden Erdoğan, Gazze halkının durumu hakkında da bilgilendirmelerde bulundu. “Gazze’nin bir gün bile kaybedecek zamanı yok. Bunu her platformda dile getiriyoruz. Gazze’deki İsrail saldırganlığı durdurulmalı.” dedi.
“İki komşu arasında gerilim olmasın istiyoruz”
Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginliği de değerlendiren Erdoğan, taraflar arasındaki sorunların itidalli bir şekilde ele alınması gerektiğini belirtti ve Türkiye’nin her zaman yapıcı bir rol oynamaya hazır olduğunu vurguladı.
Türkiye-ABD ortaklığı hayati öneme sahip
ABD’den Türkiye’ye 300 milyon doları aşan füze satışının onayını değerlendiren Erdoğan, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin önemine dikkat çekti. “Stratejik ortaklığımızın ruhuna aykırı olan tüm engellerin kaldırılması, en büyük beklentimiz.” diye belirtti.